Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy cukier brązowy jest zdrowszy od białego?

Czy cukier brązowy jest zdrowszy od białego?

cukier

Fot.: Sanny11 / Getty Images

Odpowiedź eksperta: Główna różnica pomiędzy cukrem trzcinowym (brązowym), a buraczanym (białym) jest taka, że pochodzą z dwóch różnych roślin. Proces produkcji również nieco się różni, jednak efektem końcowym jest ten sam produkt – sacharoza. Stanowi ona ponad 99% cukru, a mniej niż 1% (ok. 0,2%) stanowią składniki mineralne. Zanim przejdę do dalszego porównywania to najpierw kilka słów o cukrze buraczanym i trzcinowym.

Cukier buraczany wytwarzany jest z buraków cukrowych i zawiera powyżej 99,8% sacharozy. Najczęściej cukier ten dostępny jest w postaci białej, czyli rafinowanej. Oznacza to, że został przemysłowo oczyszczany. W trakcie jego produkcji oddzielona zostaje melasa, czyli ciemnobrązowy syrop, który zawiera substancje odżywcze. Melasa buraczana jest zwykle wykorzystywana do produkcji paszy dla bydła i w gorzelniach do produkcji alkoholu. Jednak podkreślam, że w sprzedaży jest również cukier buraczany nierafinowany.

Cukier trzcinowy produkowany jest z trzciny cukrowej i najczęściej spotykany jest w postaci nierafinowanej. Oznacza to, że nie jest on poddawany oczyszczaniu, dlatego zawiera nieco więcej składników mineralnych niż biały. W trakcie jego produkcji nie zostaje usunięta melasa (nadaje brązową barwę). Poprzez pominięcie procesu oczyszczenia cukier nierafinowany zawiera między innymi żelazo, magnez, potas, wapń (są to minimalne ilości). Należy jednak pamiętać, że cukier ten w dalszym ciągu jest sacharozą, prawie w czystej postaci.

Pamiętaj, że cukier biały jest rafinowany, a brązowy jest nierafinowany albo zabarwiony karmelem.

Warto także porównać wartość energetyczną obu rodzajów cukru. W 100g cukru rafinowanego jest około 400-405 kcal, natomiast w przypadku nierafinowanego ok. 396 kcal. Różnica jest niewielka, zatem dla osób dbających o linię nie ma znaczenia, jakiego cukru użyją. 

Na pytanie odpowiedziała mgr inż. Aleksandra Cichocka, dietetyk w Zakładzie Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych w Instytucie Żywności i Żywienia. Odpowiedź została skonsultowana z prof. dr hab. Krzysztofem Krygierem, profesorem zwyczajnym, doktorem habilitowanym nauk rolniczych w zakresie technologii żywności, związanym z SGGW w Warszawie.

Kolejne pytania

Jakie produkty mogą zastąpić biały cukier? 

Jakie są negatywne skutki jedzenia zbyt dużej ilości cukru?

Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu cukru?

Zobacz także: Jak odstawienie cukru wpływa na mózg?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Więcej na temat
Jakie są objawy nowotworu jelita cienkiego?
Jakie są objawy nowotworu jelita cienkiego?
Pod koniec ciąży i po porodzie, aż do teraz, a minęło już 6 miesięcy zdarza mi się popuszczać mocz przy np. podnoszeniu dziecka czy kichaniu... Jak sobie pomóc?
Pod koniec ciąży i po porodzie, aż do teraz, a minęło już 6 miesięcy zdarza mi się popuszczać mocz przy np. podnoszeniu dziecka czy kichaniu... Jak sobie pomóc?
Jak rozpoznać wczesne objawy reumatoidalnego zapalenia stawów?
Jak rozpoznać wczesne objawy reumatoidalnego zapalenia stawów?
Czy zwyrodnienie kręgosłupa może być dziedziczone?
Czy zwyrodnienie kręgosłupa może być dziedziczone?
Komentarze (0)
Nie przegap
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Usuwanie (wyrywanie) ósemek – szczękościsk, ból i opuchlizna po usunięciu ósemki
Usuwanie (wyrywanie) ósemek – szczękościsk, ból i opuchlizna po usunięciu ósemki
Krosty na języku – o czym mogą świadczyć? Przyczyny i leczenie białych i czerwonych krost na języku
Krosty na języku – o czym mogą świadczyć? Przyczyny i leczenie białych i czerwonych krost na języku
Płukanie uszu – czy można bezpiecznie czyścić uszy domowymi sposobami?
Płukanie uszu – czy można bezpiecznie czyścić uszy domowymi sposobami?