Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy COVID-19 jest groźniejszy dla bliźniąt?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy COVID-19 jest groźniejszy dla bliźniąt?

koronawirus model

Fot: monsitj / gettyimages.com

W minionym miesiącu w Wielkiej Brytanii, zaledwie w kilku godzinnym odstępie, z powodu COVID-19 zmarły dwie pary bliźniąt. Badacze postanowili sprawdzić, dlaczego tak się stało i czy koronawirus SARS-CoV-2 może być dla nich groźniejszy.

W odstępie kilku godzin w Wielkiej Brytanii zmarły dwie pary bliźniąt zarażonych koronawirusem SARS-CoV-2. Jedna miała 37 lat, druga 66 lat. Oba przypadki zainteresowały badaczy z King’s College w Londynie. Naukowcy postanowili sprawdzić, jak COVID-19 przebiega u bliźniąt jedno- i dwujajowych.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Czy przebieg choroby zależy od genów?

Z badań naukowców z King’s College wynika, że występowanie niektórych objawów COVID-19 - gorączka, biegunka, utrata smaku i węchu - zależne jest od genów. Pozostałe dolegliwości - chrypka, kaszel, brak apetytu, ból w klatce piersiowej i bóle brzucha nie mają z nimi związku.

Tim Spector, jeden z autorów badania uważa, że COVID-19 jest bardzo dziwną chorobą i fakt, że jej przebieg nie jest taki sam u wszystkich pacjentów nie jest przypadkowy. Zdaniem badacza to, czy ktoś zachoruje na COVID-19 i jak będzie przebiegała u niego choroba w dużej mierze zależy od genów. Jednak, aby dokładanie zrozumieć ten mechanizm konieczne są kolejne, bardziej szczegółowe badania.

Co przyczyniło się do śmierci bliźniąt?

Mimo że geny mogą mieć olbrzymi wpływ na przebieg COVID-19, to zdaniem lekarzy w przypadku dwóch zmarłych par zdecydowały inne czynniki.

Obie pary bliźniąt mieszkały razem, do tego miały choroby współistniejące. Tym samym decydujące mogły być czynniki środowiskowe, takie jak nieodpowiednia dieta, brak aktywności fizycznej, sporadyczna profilaktyka medyczna. Specjaliści podkreślają, że faktycznie geny mogą decydować o przebiegu choroby, ale nie ma żadnego dowodu na to, że bliźnięta są bardziej narażone i że w ich przypadku zarażenie koronawirusem SARS-CoV-2 będzie miało poważniejszy przebieg. 

Koronawirus w Wielkiej Brytanii

Wielka Brytania jest obecnie jednym z największych ognisk choroby na świecie. Do tej pory COVID-19 potwierdzono tam u ponad dwustu tysięcy osób, z czego ponad trzydzieści tysięcy chorych nie udało się uratować.

Jak wygląda leczenie chorych na COVID-19? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Jak wygląda leczenie COVID-19? Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
52
6
Polecamy
Kto zachoruje na COVID-19?
Polscy badacze szukają odpowiedzi w genach
Kto zachoruje na COVID-19? Polscy badacze szukają odpowiedzi w genach TVN zdrowie
Czy pacjenci z Hashimoto są bardziej narażeni na COVID-19?
Naukowcy z Łodzi doszli do zaskakujących wniosków
Czy pacjenci z Hashimoto są bardziej narażeni na COVID-19? Naukowcy z Łodzi doszli do zaskakujących wniosków Dzień Dobry TVN
Jakie mogą być powikłania po zarażeniu koronawirusem?
Odpowiada dr hab.
Ernest Kuchar 
Jakie mogą być powikłania po zarażeniu koronawirusem? Odpowiada dr hab. Ernest Kuchar  Dzień Dobry TVN
Czy podatność na COVID-19 jest zapisana w genach?
Czy podatność na COVID-19 jest zapisana w genach? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Olejek rozmarynowy – zdrowotne i kosmetyczne właściwości olejku z rozmarynu
Olejek rozmarynowy – zdrowotne i kosmetyczne właściwości olejku z rozmarynu
Co powoduje kłucie w uchu? Jak łagodzić kłujący ból ucha?
Co powoduje kłucie w uchu? Jak łagodzić kłujący ból ucha?
Ile trwa gorączka przy ząbkowaniu i jak wysoka może być?
Ile trwa gorączka przy ząbkowaniu i jak wysoka może być?
Szyjka macicy w ciąży – dlaczego należy kontrolować tę część macicy?
Szyjka macicy w ciąży – dlaczego należy kontrolować tę część macicy?
Choroba Battena – objawy rzadkiej choroby spichrzeniowej
Choroba Battena – objawy rzadkiej choroby spichrzeniowej
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?