Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czubajka kania (grzyb jadalny) - jak rozpoznać? Przepisy kulinarne
menu
Polub nas na Facebooku

Czubajka kania (grzyb jadalny) - jak rozpoznać? Przepisy kulinarne

Czubajka kania grzyb jadalny

Fot. jessicahyde / Getty Images

Kanie to grzyby bardzo często mylone z muchomorami. Jak rozpoznać kanie i co można z nich przygotować? Sprawdźcie koniecznie przepisy kulinarne wykorzystujące kanie, jako główny składnik dania. 

Kanie są często mylone z muchomorami, które są trujące. Co wyróżnia kanie? Kapelusz grzyba jest duży - jego średnica waha się od 10 do nawet 35 cm, a kształt zależy od wieku - u młodych owocników kapelusz jest kulisty, jajowaty, potem wypukły, u dojrzałych natomiast zupełnie płaski z garbkiem na szczycie, rzadziej parasolowaty. 

Trzon grzyba ma wysokość od 15-50 cm, natomiast grubość 1-2,5 cm i jest on w barwie kapelusza. Grzyb ma miły zapach i orzechowy smak. Miąższ jest biały i w kapeluszu powinien być gąbczasty. Właśnie - w kapeluszu, bowiem tylko one nadają się do spożycia. Miąższ w trzonie jest łykowaty, zdrewniały i nie powinien być spożywany - nie dlatego, że jest trujący. Jest po prostu niesmaczny.

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Czubajka kania lubi miejsca trawiaste - spotkać ją możemy od lipca do końca listopada na brzegach lasów liściastych, polanach, w okolicach dróg. 

Zobacz film: Grzyby – dlaczego warto wprowadzić je do diety? Jakie wartości odżywcze mają grzyby? Ile mają kalorii?

Gdzie kupić grzyby z atestem? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Gdzie kupić grzyby. Źródło: Wiem, co jem 

Przepisy kulinarne na kanie czubajkę

Każdy grzyb przed rozpoczęciem przygotowywania powinien być dokładnie umyty pod bieżącą wodą i oczyszczony z zabrudzeń. Przed przyprawieniem kani koniecznie ostrym nożem zdejmij skórkę z kapelusza! Pamiętaj także, że trzonów się nie je.

Kotlet z kani

  • 5 kapeluszy kani
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz do smaku

Grzyby należy obtoczyć w mące i jajku, na koniec w bułce tartej. Należy je smażyć na rozgrzanym oleju dopóki będą mieć złoty kolor. Grzyby można podawać zamiast mięsa - jako kotlety do ziemniaków, ryżu czy surówki. 

Jajecznica z kani

  • 2 kapelusze kani
  • 5 jajek
  • cebula
  • sól i pieprz do smaku

Jajka rozbić, a na patelni rozgrzać masło lub olej. Drobno pokrojone kanie smażymy razem z cebulą, a kiedy będą mieć złoty kolor i cebulka będzie zeszklona, dodajemy rozbełtane jajka. Smażymy i gotowe.

Gulasz z kani

  • cebula
  • marchew
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 1,5 litra bulionu

Drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy razem na patelni. Następnie dodajemy starta marchew oraz kapelusze Kani pokrojone w pasy. Doprawiamy do smaku i po chwili zalewamy bulionem. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut.

Marynowane kanie

  • kanie
  • ocet
  • cukier
  • sól
  • ziele angielskie
  • listek laurowy

Grzyby musza być zdrowe i oczywiście oczyszczone. Należy je pokroić na pół lub na mniejsze części, jeśli są duże. Kanie wrzucamy na gotującą się osoloną wodę i gotujemy 10 minut. Odcedzamy, wkładamy do słoika i gotujemy zalewę octową wedle uznania - przykładowo 2 szklanki wody, 1 szklanka octu, 1 łyżka soli i 2 cukru. Zalewamy kanie gotującą zalewą i przekręcamy słoik do góry dnem.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
54
6
Polecamy
Borowik ceglastopory – jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i jak go podawać?
Borowik ceglastopory – jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i jak go podawać? TVN zdrowie
Grzyb miodówka – jak wygląda i gdzie można go znaleźć?
Przepisy z miodówką
Grzyb miodówka – jak wygląda i gdzie można go znaleźć? Przepisy z miodówką Dzień Dobry TVN
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda?
W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić? TVN zdrowie
Koźlarz białawy, inaczej kozak – jak można go przyrządzić
Koźlarz białawy, inaczej kozak – jak można go przyrządzić Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?