Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czerwone porzeczki – jakich witamin dostarczają? Właściwości zdrowotne owoców i soku. 
menu
Polub nas na Facebooku

Czerwone porzeczki – jakich witamin dostarczają? Właściwości zdrowotne owoców i soku. 

Czerwona porzeczka na białym tle

Fot: oleandra / stock.adobe.com

Czerwone porzeczki wykorzystywane są w leczeniu pomocniczym różnych chorób i dolegliwości. Sok z czerwonej porzeczki oraz świeże owoce pozwalają na uregulowanie ciśnienia tętniczego oraz ustabilizowanie poziomu cukru we krwi. Stosowane są również przy problemach skórnych i zapaleniu dróg moczowych. 

Czerwone porzeczki odznaczają się wyjątkowymi walorami smakowymi oraz wysoką wartością odżywczą, gdyż dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Są one zalecane w przypadku dolegliwości trawiennych, takich jak niestrawność oraz zgaga. Mają również korzystny wpływ na regulowanie poziomu cukru we krwi.

Czerwone porzeczki – jakich witamin dostarczają?

Czerwone porzeczki są źródłem licznych witamin, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczają witamin z grupy B, takich jak: niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy oraz witamina B6. Związki te zapewniają właściwą pracę układu nerwowego oraz przyczyniają się do polepszenia zdolności koncentracji oraz pamięci. Kwas foliowy oraz witamina B6 odgrywają ważną rolę w zapobieganiu anemii. W czerwonych porzeczkach znajdują się również witaminy o właściwościach przeciwutleniających: witamina C, E i prowitamina witaminy A (beta karoten). 

Naturalne antyoksydanty redukują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, a tym samym chronią organizm przed rozwojem różnych chorób. Wykazują również działanie przeciwnowotworowe. Witamina C stymuluje układ immunologiczny, co prowadzi do wzmocnienia odporności organizmu. Czerwone porzeczki poza witaminami dostarczają wielu innych związków o korzystnym wpływie na zdrowie. Są bogate w polifenole roślinne i antocyjany, które należą do związków antyoksydacyjnych. W ich składzie występują również duże ilości pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, które odpowiadają za regulowanie pracy jelit oraz za utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej należącej do naturalnych barier chroniących organizm przed wnikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych. Czerwone porzeczki są źródłem cennych składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, żelazo, mangan, cynk, miedź oraz magnez. Owoce te odznaczają się niewysoką kalorycznością. W 100 gramach czerwonych porzeczek znajduje się około 65 kcal.

Właściwości zdrowotne czerwonych porzeczek

Właściwości czerwonych porzeczek wynikają z obecności w nich wielu substancji o działaniu aktywnym. Są wykorzystywane w leczeniu dolegliwości trawiennych, gdyż mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Obecność pektyn w czerwonych porzeczkach przyczynia się do usprawnienia perystaltyki jelit oraz ułatwienia wypróżniania, co prowadzi do zlikwidowania problemu uciążliwych zaparć. Dzięki temu dochodzi również do przyspieszenia procesów przemiany materii, co sprzyja oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych toksyn. 

Czerwone porzeczki są bardzo pomocne przy niestrawności spowodowanej przewlekłymi chorobami wątroby, niewydolnością wątroby, zgagą oraz niedoborem soków trawiennych. Owoce te posiadają właściwości ściągające oraz zapobiegające rozwojowi bakterii, m.in. E. coli, która odpowiada za wywoływanie zatruć pokarmowych. Jedzenie tych owoców prowadzi do wzmocnienia apetytu, dlatego czerwone porzeczki często są wykorzystywane w żywieniu osób starszych oraz dzieci należących do niejadków. 

Czerwone porzeczki umożliwiają również stabilizację poziomu cukru we krwi. Skutkiem tego jest równomierne uwalnianie energii, a to z kolei zapobiega nagłym napadom głodu i podjadaniu niezdrowych przekąsek. Ze względu na obecność witaminy PP, czyli niacyny, czerwone porzeczki skutecznie obniżają poziom „złego” cholesterolu, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, np. miażdżycy. Owoce te są również bogate w potas – minerał regulujący ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegający rozwojowi nadciśnienia tętniczego. Czerwone porzeczki wykazują działanie moczopędne, przez co stosowane są w leczeniu pomocniczym zapalenia dróg moczowych. Dzięki temu działaniu przyczyniają się również do zapobiegania tworzeniu się kamieni nerkowych.

Sok z czerwonej porzeczki – komu jest zalecany?

Sok z czerwonej porzeczki, podobnie jak świeże owoce, odznacza się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Zaleca się go pić zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdyż wzmacnia odporność organizmu i chroni przed przeziębieniami, grypą oraz infekcjami górnych dróg oddechowych. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, a także działa lekko przeczyszczająco, likwidując dolegliwości trawienne. Sok z czerwonych porzeczek oraz świeże owoce zalecane są w diecie kobiet ciężarnych, zwłaszcza w okresie II i III trymestru ciąży. Regularne spożywanie tych produktów wspomaga zwalczanie dolegliwości ciążowych, takich jak: zaparcia, zgaga oraz nadkwaśność.

Sok z czerwonej porzeczki wskazany jest w żywieniu osób z nadciśnieniem tętniczym oraz chorobami układu krążenia. Znajduje również zastosowanie przy problemach skórnych, gdyż przyczynia się do łagodzenia podrażnień, uelastycznienia, wygładzenia oraz dogłębnego oczyszczenia skóry. Z czerwonych porzeczek, oprócz soku, przygotowuje się inne domowe przetwory, np. kompoty, dżemy oraz syropy. 

Zobacz film: W co pakować drugie śniadanie? Źródło: Wiem, co jem. Wiem, co kupuję


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
111
3
Polecamy
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie.
Właściwości i zastosowanie guawy
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Właściwości i zastosowanie guawy Dzień Dobry TVN
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu?
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu? Dzień Dobry TVN
Jeżyny – bogactwo witamin, minerałów i błonnika.
Właściwości prozdrowotne i zastosowanie w kuchni 
Jeżyny – bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Właściwości prozdrowotne i zastosowanie w kuchni  TVN zdrowie
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek.
Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty