Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca. Ile można jej jeść dla zdrowia?
menu
Polub nas na Facebooku

Czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca. Ile można jej jeść dla zdrowia?

czekolada

Deagreez GettyImages

Czekolada zmniejsza ryzyko schorzeń kardiologicznych – donoszą naukowcy z Baylor College of Medicine. Wyniki swoich badań opublikowali na łamach czasopisma naukowego „European Journal of Preventive Cardiology”.

W badaniu udział wzięło aż 330 tys. ochotników, którzy na potrzeby projektu naukowego udostępnili informacje o spożyciu czekolady.

Czekolada - jak często jeść?

Z obserwacji naukowców z Baylor College of Medicine wynika, że czekolada korzystnie działa na naczynia krwionośne i warto po nią sięgać co najmniej raz na kilka dni. Badacze zaobserwowali bowiem, że u osób, które spożywały czekoladę rzadziej niż raz w tygodniu, choroba wieńcowa występowała o 8 proc. częściej niż u pacjentów jedzących czekoladę częściej.

Zobacz filmy: Jaka czekolada jest najzdrowsza? I skąd się bierze różowa czekolada?

Źródło: x-news

Czekolada - właściwości zdrowotne

Czekolada jest znanym i cenionym produktem na całym świecie. Gorzka czekolada jest źródłem magnezu, który wspomaga pracę układu nerwowego, mięśniowego i sercowo-naczyniowego. Dostarcza również flawonoidów roślinnych wykazujących właściwości antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające. Związki te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych chorób, m.in. nowotworowych i sercowo-naczyniowych oraz przyczyniają się do podniesienia odporności.

Jak tłumaczy dr Chayakrit Krittanawong, współautor badań, naukowcy już wcześniej wskazywali na pozytywny wpływ czekolady na ludzki organizm, m.in. jej korzystne działanie na ciśnienie krwi.

Zespół dr. Krittanawonga dowiódł teraz, że czekolada działa też pozytywnie na tętnice wieńcowe, czyli naczynia odżywiające serce.

Konieczne są dalsze badania

Dr Krittanawong wyjaśnia, że w badaniu, które przeprowadził jego zespół nie uwzględniono między innymi tego, czy poszczególne rodzaje czekolady (mleczna, biała) różnią się właściwościami prozdrowotnymi. Nie zbadano również, jaka porcja czekolady jest optymalna dla zachowania zdrowia. Jednak jak podkreśla naukowiec:

Umiarkowane ilości czekolady wydają się chronić naczynia, ale prawdopodobnie wysokie spożycie tak nie działa - zaznacza ekspert.

Dlaczego warto jeść czekoladę? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść czekoladę? Źródło: X-Bank Gallery

źródło:nauka.pap.pl

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
0
Polecamy
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce?
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce? TVN zdrowie
Różowa czekolada.
Skąd się bierze i jak smakuje?
Różowa czekolada. Skąd się bierze i jak smakuje? Dzień Dobry TVN
Jedzenie owadów może korzystnie wpływać na zdrowie.
"W pewnych regionach jest to norma od wielu lat"
Jedzenie owadów może korzystnie wpływać na zdrowie. "W pewnych regionach jest to norma od wielu lat" Dzień Dobry TVN
Zaburzenia snu zwiększają ryzyka chorób sercowo-naczyniowych
Zaburzenia snu zwiększają ryzyka chorób sercowo-naczyniowych TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czerwone oczy (zespół czerwonego oka) – przyczyny, domowe sposoby, leczenie
Czerwone oczy (zespół czerwonego oka) – przyczyny, domowe sposoby, leczenie
Owoce cytrusowe – rodzaje i właściwości. Jak myć owoce cytrusowe? Czy można jeść cytrusy w ciąży?
Owoce cytrusowe – rodzaje i właściwości. Jak myć owoce cytrusowe? Czy można jeść cytrusy w ciąży?
Angina Plauta-Vincenta: co to za choroba? Leczenie i objawy
Angina Plauta-Vincenta: co to za choroba? Leczenie i objawy
Gorączka a karmienie piersią - sposoby na zbicie temperatury u naturalnie karmiącej matki
Gorączka a karmienie piersią - sposoby na zbicie temperatury u naturalnie karmiącej matki
Wanilia – zastosowanie w formie przyprawy, właściwości lecznicze
Wanilia – zastosowanie w formie przyprawy, właściwości lecznicze
Łojotokowe zapalenie skóry u niemowląt – kosmetyki, pielęgnacja
Łojotokowe zapalenie skóry u niemowląt – kosmetyki, pielęgnacja