Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czarna porzeczka – jej wartości odżywcze i właściwości lecznicze
menu
Polub nas na Facebooku

Czarna porzeczka – jej wartości odżywcze i właściwości lecznicze

czarna-porzeczka

Fot.: ajlatan / stock.adobe.com

Czarna porzeczka to dobrze znany w Polsce sezonowy owoc. Oprócz uwielbianego przez wiele osób smaku posiada też spore wartości odżywcze, a nawet właściwości lecznicze. Równocześnie zawiera stosunkowo niewiele kalorii.

W lecznictwie najczęściej wykorzystuje się sok z czarnej porzeczki, jej liście oraz olej z jej pestek, jednak owoce również mogą wspierać terapię niektórych dolegliwości. Zanim sięgnie się po drogie preparaty ziołowe z egzotycznych owoców, warto też poznać te rodzime, tradycyjne rozwiązania.

Czarna porzeczka

Czarna porzeczka jest powszechnie hodowanym w Polsce krzewem owocowym i ozdobnym, dorastającym do 1,5 m wysokości. Wykształca on drobne, ciemnogranatowe owoce jagodowe. Czarna porzeczka ceniona jest ze względu na swoje walory smakowe, dużą zawartość witaminy C oraz właściwości zdrowotne.

Czarna porzeczka – wartości odżywcze

W 100 g czarnej porzeczki znajduje się tylko 51 kalorii, czyli stosunkowo niedużo jak na owoc. W swoim składzie zawiera ona minimalne ilości białka i około 15% węglowodanów. Dostarcza sporej ilości witaminy C – 183 mg na 100 g, czyli ponad 240% dziennego zapotrzebowania oraz w małych ilościach witamin A, E i z grupy B. Dodatkowo posiada ona sporo potasu i wapnia, a także magnez, fosfor i żelazo.

Czarna porzeczka – właściwości lecznicze owocu

Bardzo wysoka zawartość witaminy C w czarnej porzeczce sprawia, że owoc ten jest sprzymierzeńcem osób cierpiących na przeziębienia, obniżoną odporność, słabe naczynia krwionośne, paradontozę i próchnicę zębów.

Duże ilości błonnika sprzyjają regulacji pracy układu pokarmowego. Dodatkowo zawarte w czarnej porzeczce związki działają bakteriobójczo.

Czarna porzeczka ma też inne właściwości. W owocu tym znajdują się bardzo duże ilości flawonoidów, które działają przeciwutleniająco, zmniejszają stany zapalne w organizmie, opóźniają procesy starzenia, obniżają poziom cholesterolu i stabilizują ciśnienie krwi.

Sok z czarnej porzeczki i jego niezwykłe właściwości

Bardzo dobre właściwości lecznicze wykazuje sok z owoców czarnej porzeczki – działa wzmacniająco, odtruwająco, moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo i odżywczo. Dlatego zaleca się stosować go przy kaszlu, rekonwalescencji po chorobie, przeziębieniu, osłabieniu organizmu oraz chorobach zakaźnych i skórnych. Regularne picie takiego soku w okresie jesienno-zimowym może zwiększać odporność i przyczynić się do rzadszego zapadania na choroby.

Wyciskany sok z czarnej porzeczki można kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością, spożywczych i supermarketach. Można przygotować go również samemu. Osoby posiadające wyciskarkę ślimakową mają o wiele łatwiejsze zadanie – owoce wystarczy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie bez obierania wrzucić do maszyny, która wydali gałązki, pestki i skórki jako odrzuty, produkując czysty sok. Aby zabezpieczyć go przed zepsuciem, należy zagotować go z cukrem (nie za długo, aby zminimalizować stratę witaminy C). W innym przypadku konieczne jest dokładne obranie, oczyszczenie i zmiażdżenie czarnej porzeczki, a następnie gotowanie jej w garnku z cukrem. Na koniec całość najlepiej przecedzić przez sito.

Czarna porzeczka – zastosowanie liści

Liście z czarnej porzeczki są najczęściej stosowany surowcem zielarskim. Zawierają olejki eteryczne, fitoncydy, witaminę C, garbniki, rutynę, sole magnezowe, kwasy organiczne i witaminy z grupy B. Jeżeli surowiec suszy się samemu, należy pamiętać, aby robić to w zacienionym miejscu o niezbyt wysokiej temperaturze, a następnie przechowywać go w zamknięciu.

Wyciągi z liści mają działanie:

  • przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i grzybobójcze,
  • żółciopędne,
  • moczopędne,
  • napotne i przeciwgorączkowe,
  • przeciwobrzękowe i przeciwreumatyczne,
  • odtruwające,
  • wykrztuśne,
  • przeciwzapalne,
  • rozkurczowe,
  • przeciwbiegunkowe,
  • poprawiające trawienie, pobudzające apetyt i regulujące przemianę materii.

Dlatego zalecane są przede wszystkim w leczeniu stanów zapalnych i zakażeń układu moczowego, a także w kamicy moczowej. Pomocne są także przy umiarkowanej kamicy dróg żółciowych. Z właściwości liści czarnej porzeczki mogą także skorzystać osoby z problemami dotykającymi układ pokarmowy – zatruciami, bólami brzucha, zaburzeniami trawienia, biegunkami i nudnościami.

Olej z pestek czarnej porzeczki

Olejek z pestek czarnej porzeczki okazał się być bardzo skutecznym lekiem na zapalenie skóry u dzieci. Poleca się równoczesne stosowanie wewnętrzne i zewnętrzne tego preparatu. Jego niewątpliwą zaletą jest brak efektów ubocznych oraz stosunkowo niska cena (pestki czarnej porzeczki są odpadem po produkcji soku). Swoje niezwykłe właściwości w leczeniu skóry zawdzięcza on obecności kwasów gamma-linolowego (GLA) oraz kwasu stearydynowego, dzięki czemu wykazuje on skuteczniejsze działanie nawet od popularnie stosowanego w tym celu oleju z wiesiołka. Pomocny jest w: egzemie, łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry, wszelkich dermatozach i trądziku. Ze względu na działanie przeciwzapalne może wspierać leczenie chorób autoimmunologicznych.

Zobacz film: Czarna porzeczka - wartości odżywcze. Źródło: Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

1. Foolad N., Brezinski E. A., Chase E. P. i Armstrong A. W., Effect of nutrient supplementation on atopic dermatitis in children: a systematic review of probiotics, prebiotics, formula, and fatty acids, “JAMA Dermatology”, 149 (3), 2013, s. 350–355.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
99
1
Polecamy
Owoce tropikalne – charakterystyka i właściwości
Owoce tropikalne – charakterystyka i właściwości Dzień Dobry TVN
Sok z rokitnika – właściwości i przeciwwskazania
Sok z rokitnika – właściwości i przeciwwskazania Dzień Dobry TVN
Pigwa – owoc nazywany strażnikiem odporności.
Ma więcej witamin niż jabłko i cytryna!
Co zrobić z pigwy?
Pigwa – owoc nazywany strażnikiem odporności. Ma więcej witamin niż jabłko i cytryna! Co zrobić z pigwy? TVN zdrowie
Czerwone porzeczki – jakich witamin dostarczają?
Właściwości zdrowotne owoców i soku.
Czerwone porzeczki – jakich witamin dostarczają? Właściwości zdrowotne owoców i soku. TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty