Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czarna porzeczka – jej wartości odżywcze i właściwości lecznicze
menu
Polub nas na Facebooku

Czarna porzeczka – jej wartości odżywcze i właściwości lecznicze

czarna-porzeczka

Fot.: ajlatan / stock.adobe.com

Czarna porzeczka to dobrze znany w Polsce sezonowy owoc. Oprócz uwielbianego przez wiele osób smaku posiada też spore wartości odżywcze, a nawet właściwości lecznicze. Równocześnie zawiera stosunkowo niewiele kalorii.

W lecznictwie najczęściej wykorzystuje się sok z czarnej porzeczki, jej liście oraz olej z jej pestek, jednak owoce również mogą wspierać terapię niektórych dolegliwości. Zanim sięgnie się po drogie preparaty ziołowe z egzotycznych owoców, warto też poznać te rodzime, tradycyjne rozwiązania.

Czarna porzeczka

Czarna porzeczka jest powszechnie hodowanym w Polsce krzewem owocowym i ozdobnym, dorastającym do 1,5 m wysokości. Wykształca on drobne, ciemnogranatowe owoce jagodowe. Czarna porzeczka ceniona jest ze względu na swoje walory smakowe, dużą zawartość witaminy C oraz właściwości zdrowotne.

Czarna porzeczka – wartości odżywcze

W 100 g czarnej porzeczki znajduje się tylko 51 kalorii, czyli stosunkowo niedużo jak na owoc. W swoim składzie zawiera ona minimalne ilości białka i około 15% węglowodanów. Dostarcza sporej ilości witaminy C – 183 mg na 100 g, czyli ponad 240% dziennego zapotrzebowania oraz w małych ilościach witamin A, E i z grupy B. Dodatkowo posiada ona sporo potasu i wapnia, a także magnez, fosfor i żelazo.

Czarna porzeczka – właściwości lecznicze owocu

Bardzo wysoka zawartość witaminy C w czarnej porzeczce sprawia, że owoc ten jest sprzymierzeńcem osób cierpiących na przeziębienia, obniżoną odporność, słabe naczynia krwionośne, paradontozę i próchnicę zębów.

Duże ilości błonnika sprzyjają regulacji pracy układu pokarmowego. Dodatkowo zawarte w czarnej porzeczce związki działają bakteriobójczo.

Czarna porzeczka ma też inne właściwości. W owocu tym znajdują się bardzo duże ilości flawonoidów, które działają przeciwutleniająco, zmniejszają stany zapalne w organizmie, opóźniają procesy starzenia, obniżają poziom cholesterolu i stabilizują ciśnienie krwi.

Sok z czarnej porzeczki i jego niezwykłe właściwości

Bardzo dobre właściwości lecznicze wykazuje sok z owoców czarnej porzeczki – działa wzmacniająco, odtruwająco, moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo i odżywczo. Dlatego zaleca się stosować go przy kaszlu, rekonwalescencji po chorobie, przeziębieniu, osłabieniu organizmu oraz chorobach zakaźnych i skórnych. Regularne picie takiego soku w okresie jesienno-zimowym może zwiększać odporność i przyczynić się do rzadszego zapadania na choroby.

Wyciskany sok z czarnej porzeczki można kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością, spożywczych i supermarketach. Można przygotować go również samemu. Osoby posiadające wyciskarkę ślimakową mają o wiele łatwiejsze zadanie – owoce wystarczy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie bez obierania wrzucić do maszyny, która wydali gałązki, pestki i skórki jako odrzuty, produkując czysty sok. Aby zabezpieczyć go przed zepsuciem, należy zagotować go z cukrem (nie za długo, aby zminimalizować stratę witaminy C). W innym przypadku konieczne jest dokładne obranie, oczyszczenie i zmiażdżenie czarnej porzeczki, a następnie gotowanie jej w garnku z cukrem. Na koniec całość najlepiej przecedzić przez sito.

Czarna porzeczka – zastosowanie liści

Liście z czarnej porzeczki są najczęściej stosowany surowcem zielarskim. Zawierają olejki eteryczne, fitoncydy, witaminę C, garbniki, rutynę, sole magnezowe, kwasy organiczne i witaminy z grupy B. Jeżeli surowiec suszy się samemu, należy pamiętać, aby robić to w zacienionym miejscu o niezbyt wysokiej temperaturze, a następnie przechowywać go w zamknięciu.

Wyciągi z liści mają działanie:

  • przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i grzybobójcze,
  • żółciopędne,
  • moczopędne,
  • napotne i przeciwgorączkowe,
  • przeciwobrzękowe i przeciwreumatyczne,
  • odtruwające,
  • wykrztuśne,
  • przeciwzapalne,
  • rozkurczowe,
  • przeciwbiegunkowe,
  • poprawiające trawienie, pobudzające apetyt i regulujące przemianę materii.

Dlatego zalecane są przede wszystkim w leczeniu stanów zapalnych i zakażeń układu moczowego, a także w kamicy moczowej. Pomocne są także przy umiarkowanej kamicy dróg żółciowych. Z właściwości liści czarnej porzeczki mogą także skorzystać osoby z problemami dotykającymi układ pokarmowy – zatruciami, bólami brzucha, zaburzeniami trawienia, biegunkami i nudnościami.

Olej z pestek czarnej porzeczki

Olejek z pestek czarnej porzeczki okazał się być bardzo skutecznym lekiem na zapalenie skóry u dzieci. Poleca się równoczesne stosowanie wewnętrzne i zewnętrzne tego preparatu. Jego niewątpliwą zaletą jest brak efektów ubocznych oraz stosunkowo niska cena (pestki czarnej porzeczki są odpadem po produkcji soku). Swoje niezwykłe właściwości w leczeniu skóry zawdzięcza on obecności kwasów gamma-linolowego (GLA) oraz kwasu stearydynowego, dzięki czemu wykazuje on skuteczniejsze działanie nawet od popularnie stosowanego w tym celu oleju z wiesiołka. Pomocny jest w: egzemie, łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry, wszelkich dermatozach i trądziku. Ze względu na działanie przeciwzapalne może wspierać leczenie chorób autoimmunologicznych.

Zobacz film: Czarna porzeczka - wartości odżywcze. Źródło: Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

1. Foolad N., Brezinski E. A., Chase E. P. i Armstrong A. W., Effect of nutrient supplementation on atopic dermatitis in children: a systematic review of probiotics, prebiotics, formula, and fatty acids, “JAMA Dermatology”, 149 (3), 2013, s. 350–355.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
99
1
Polecamy
Owoce tropikalne – charakterystyka i właściwości
Owoce tropikalne – charakterystyka i właściwości Dzień Dobry TVN
Sok z rokitnika – właściwości i przeciwwskazania
Sok z rokitnika – właściwości i przeciwwskazania Dzień Dobry TVN
Pigwa – owoc nazywany strażnikiem odporności.
Ma więcej witamin niż jabłko i cytryna!
Co zrobić z pigwy?
Pigwa – owoc nazywany strażnikiem odporności. Ma więcej witamin niż jabłko i cytryna! Co zrobić z pigwy? TVN zdrowie
Czerwone porzeczki – jakich witamin dostarczają?
Właściwości zdrowotne owoców i soku.
Czerwone porzeczki – jakich witamin dostarczają? Właściwości zdrowotne owoców i soku. TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby