Polub nas na Facebooku
Czytasz: Curry – co to jest, jakie ma właściwości i jak je zrobić?
menu
Polub nas na Facebooku

Curry – co to jest, jakie ma właściwości i jak je zrobić?

Przyprawa curry w białej misce na drewnianym blacie.

Fot. troosh / Getty Images

Curry to nazwa sposobu przyrządzania potraw kuchni azjatyckiej. W krajach Zachodu pojęcie to najczęściej kojarzy się z mieszanką przypraw, głównie korzennych, dostępną w postaci sproszkowanej. W obu przypadkach curry to bogactwo wyśmienitych smaków i źródło cennych dla zdrowia substancji.

Według licznych źródeł curry wywodzi się z Indii. Od wieków obecne jest w kuchniach wielu azjatyckich państw. Curry tajskie, curry indyjskie czy curry japońskie różnią się od siebie, ale niezliczone ilości rozmaitych receptur na tę, określaną wspólną nazwą, potrawę można znaleźć także w obrębie każdej z narodowych kuchni. Dzieje się tak dlatego, że pochodzący z języka tamilskiego termin kari oznacza po prostu „sos”.

Co to jest curry?

W krajach azjatyckich curry (kari) to nazwa używana w stosunku do różnorodnych potraw, których wspólną cechą jest bogactwo przypraw oraz konsystencja sosu, jaką dania te zawdzięczają najczęściej zawartości klarowanego masła ghee i mleka kokosowego. Poza tym w kari pojawić się mogą warzywa, grzyby, różne gatunki mięs, sery.

Curry to angielskie słowo, które w kulturze Zachodu kojarzy się przede wszystkim ze sproszkowaną przyprawą (a konkretnie – mieszanką przypraw). Wynaleźli ją Brytyjczycy, zafascynowani azjatycką kuchnią w czasach kolonizacji Indii. Właśnie w takiej postaci kompozycje stosowanych w niej przypraw trafiły na europejskie stoły.

Na Zachodzie słowo curry upowszechniło się jako nazwa mieszanki przyprawowej, która w Indiach określana jest nazwą masala. W polskich sklepach coraz częściej dostępny jest też produkt zwany pastą curry. Wykorzystana w niej kompozycja przypraw połączona jest z olejem roślinnym lub masłem ghee. Serwowane w restauracjach pod nazwą curry dania to zwykle kari – potrawy przyrządzane według receptur azjatyckiej kuchni.

Skład curry i jego rodzaje

Sproszkowana przyprawa curry najczęściej zawiera takie składniki, jak:

Dobór i proporcje składników są zróżnicowane, co w przypadku oryginalnej masali (na bieżąco ucieranej w moździerzu) uzależnione jest od przyrządzonego dania. Jeśli chodzi o gotowe mieszanki przyprawowe, najczęściej dostępne jest indyjskie curry żółte (z przewagą kurkumy) lub curry czerwone (barwę zawdzięcza czerwonemu chili). Ciemnobrązową barwę ma ostrzejsza w smaku kompozycja przypraw palonych przed zmieszaniem, zainspirowana kuchnią Sri Lanki. Tajskie zielone curry kupuje się w postaci pasty zawierającej zielone papryczki chili i znaczną ilość rozmaitych ziół.

Przyprawa curry – właściwości

Curry uchodzi za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Każda z obecnych w mieszance roślin zawiera niezwykle cenne dla organizmu substancje. Składniki przyprawy są zasobnym źródłem witamin, minerałów, błonnika, a przede wszystkim biologicznie aktywnych fitozwiązków, takich jak olejki eteryczne, flawonoidy, karotenoidy, alkaloidy. Uważa się, że regularnie spożywane curry:

  • zmniejsza szansę rozwoju nowotworów,
  • ogranicza występowanie chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ obniża stężenie cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi,
  • zapobiega gwałtownym skokom stężenia glukozy we krwi, niebezpiecznym zwłaszcza przy cukrzycy typu II,
  • działa krwiotwórczo, zapobiegając anemii,
  • wzmacnia funkcje poznawcze, także u osób starszych (przeciwdziała zmianom neurodegeneracyjnym),
  • zmniejsza ryzyko infekcji dzięki silnym właściwościom antyseptycznym,
  • działa przeciwzapalnie, ograniczając różne dolegliwości bólowe (np. bóle reumatyczne),
  • wspomaga pracę układu pokarmowego, m.in. wydzielanie soków żołądkowych,
  • zmniejsza nasilenie objawów związanych z zaburzeniami trawienia,
  • ułatwia odchudzanie, stymulując trawienie i termogenezę,
  • działa rozkurczowo, łagodząc np. bóle menstruacyjne,
  • wzmacnia kości i zęby, zapobiega osteoporozie,
  • wspomaga oczyszczanie organizmu z metali ciężkich.

Curry – przepisy

Curry w proszku zastosować można w kuchni do niezliczonej ilości potraw. Mieszanka nadaje im nie tylko orientalny smak, ale też wspaniały aromat i złocistą barwę. Przyprawy używa się m.in. do przygotowania ryżu z curry, który jest typowym elementem dań kuchni chińskiej. Proszek curry sprawdza się jako dodatek do marynat, dipów.

Aby zrobić tradycyjne curry (czyli kari), najlepiej pokusić się o samodzielne przygotowanie masali, a następnie przesmażenie jej na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej – maśle ghee). Do tak przygotowanych przypraw dodaje się wybrane produkty – mięso, warzywa itd. – a po uduszeniu ich na małym ogniu do miękkości zalewa mlekiem kokosowym. Danie podaje się najczęściej z ryżem, makaronem, pieczywem.

Proste curry przyrządzić można z gotowej pasty, którą rozrabia się w mleku kokosowym. Tak uzyskany sos także łączy się z dowolnymi dodatkami mięsnymi (zamiast mięsa curry wegetariańskie często zawiera ser tofu) i warzywnymi.

Zobaczcie zdrowe przepisy bez użycia soli, ale z dodatkiem przypraw:

Zobacz film: Zdrowe przepisy bez soli przygotowywane w programie 36,6. Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
0
Polecamy
Tradycyjna kuchnia indyjska – potrawy wegetariańskie i z kurczakiem
Tradycyjna kuchnia indyjska – potrawy wegetariańskie i z kurczakiem Dzień Dobry TVN
Kuchnia marokańska – orientalne smaki północno-zachodniej Afryki
Kuchnia marokańska – orientalne smaki północno-zachodniej Afryki Dzień Dobry TVN
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni TVN zdrowie
Czubryca:
bułgarska przyprawa.
Do czego można ją dodać?
Czubryca: bułgarska przyprawa. Do czego można ją dodać? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?