Polub nas na Facebooku
Czytasz: Curry – co to jest, jakie ma właściwości i jak je zrobić?

Curry – co to jest, jakie ma właściwości i jak je zrobić?

Zainteresował Cię ten artykuł?
Przyprawa curry w białej misce na drewnianym blacie.

Fot. troosh / Getty Images

Curry to nazwa sposobu przyrządzania potraw kuchni azjatyckiej. W krajach Zachodu pojęcie to najczęściej kojarzy się z mieszanką przypraw, głównie korzennych, dostępną w postaci sproszkowanej. W obu przypadkach curry to bogactwo wyśmienitych smaków i źródło cennych dla zdrowia substancji.

Według licznych źródeł curry wywodzi się z Indii. Od wieków obecne jest w kuchniach wielu azjatyckich państw. Curry tajskie, curry indyjskie czy curry japońskie różnią się od siebie, ale niezliczone ilości rozmaitych receptur na tę, określaną wspólną nazwą, potrawę można znaleźć także w obrębie każdej z narodowych kuchni. Dzieje się tak dlatego, że pochodzący z języka tamilskiego termin kari oznacza po prostu „sos”.

Co to jest curry?

W krajach azjatyckich curry (kari) to nazwa używana w stosunku do różnorodnych potraw, których wspólną cechą jest bogactwo przypraw oraz konsystencja sosu, jaką dania te zawdzięczają najczęściej zawartości klarowanego masła ghee i mleka kokosowego. Poza tym w kari pojawić się mogą warzywa, grzyby, różne gatunki mięs, sery.

Curry to angielskie słowo, które w kulturze Zachodu kojarzy się przede wszystkim ze sproszkowaną przyprawą (a konkretnie – mieszanką przypraw). Wynaleźli ją Brytyjczycy, zafascynowani azjatycką kuchnią w czasach kolonizacji Indii. Właśnie w takiej postaci kompozycje stosowanych w niej przypraw trafiły na europejskie stoły.

Na Zachodzie słowo curry upowszechniło się jako nazwa mieszanki przyprawowej, która w Indiach określana jest nazwą masala. W polskich sklepach coraz częściej dostępny jest też produkt zwany pastą curry. Wykorzystana w niej kompozycja przypraw połączona jest z olejem roślinnym lub masłem ghee. Serwowane w restauracjach pod nazwą curry dania to zwykle kari – potrawy przyrządzane według receptur azjatyckiej kuchni.

Skład curry i jego rodzaje

Sproszkowana przyprawa curry najczęściej zawiera takie składniki, jak:

Dobór i proporcje składników są zróżnicowane, co w przypadku oryginalnej masali (na bieżąco ucieranej w moździerzu) uzależnione jest od przyrządzonego dania. Jeśli chodzi o gotowe mieszanki przyprawowe, najczęściej dostępne jest indyjskie curry żółte (z przewagą kurkumy) lub curry czerwone (barwę zawdzięcza czerwonemu chili). Ciemnobrązową barwę ma ostrzejsza w smaku kompozycja przypraw palonych przed zmieszaniem, zainspirowana kuchnią Sri Lanki. Tajskie zielone curry kupuje się w postaci pasty zawierającej zielone papryczki chili i znaczną ilość rozmaitych ziół.

Przyprawa curry – właściwości

Curry uchodzi za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Każda z obecnych w mieszance roślin zawiera niezwykle cenne dla organizmu substancje. Składniki przyprawy są zasobnym źródłem witamin, minerałów, błonnika, a przede wszystkim biologicznie aktywnych fitozwiązków, takich jak olejki eteryczne, flawonoidy, karotenoidy, alkaloidy. Uważa się, że regularnie spożywane curry:

  • zmniejsza szansę rozwoju nowotworów,
  • ogranicza występowanie chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ obniża stężenie cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi,
  • zapobiega gwałtownym skokom stężenia glukozy we krwi, niebezpiecznym zwłaszcza przy cukrzycy typu II,
  • działa krwiotwórczo, zapobiegając anemii,
  • wzmacnia funkcje poznawcze, także u osób starszych (przeciwdziała zmianom neurodegeneracyjnym),
  • zmniejsza ryzyko infekcji dzięki silnym właściwościom antyseptycznym,
  • działa przeciwzapalnie, ograniczając różne dolegliwości bólowe (np. bóle reumatyczne),
  • wspomaga pracę układu pokarmowego, m.in. wydzielanie soków żołądkowych,
  • zmniejsza nasilenie objawów związanych z zaburzeniami trawienia,
  • ułatwia odchudzanie, stymulując trawienie i termogenezę,
  • działa rozkurczowo, łagodząc np. bóle menstruacyjne,
  • wzmacnia kości i zęby, zapobiega osteoporozie,
  • wspomaga oczyszczanie organizmu z metali ciężkich.

Curry – przepisy

Curry w proszku zastosować można w kuchni do niezliczonej ilości potraw. Mieszanka nadaje im nie tylko orientalny smak, ale też wspaniały aromat i złocistą barwę. Przyprawy używa się m.in. do przygotowania ryżu z curry, który jest typowym elementem dań kuchni chińskiej. Proszek curry sprawdza się jako dodatek do marynat, dipów.

Aby zrobić tradycyjne curry (czyli kari), najlepiej pokusić się o samodzielne przygotowanie masali, a następnie przesmażenie jej na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej – maśle ghee). Do tak przygotowanych przypraw dodaje się wybrane produkty – mięso, warzywa itd. – a po uduszeniu ich na małym ogniu do miękkości zalewa mlekiem kokosowym. Danie podaje się najczęściej z ryżem, makaronem, pieczywem.

Proste curry przyrządzić można z gotowej pasty, którą rozrabia się w mleku kokosowym. Tak uzyskany sos także łączy się z dowolnymi dodatkami mięsnymi (zamiast mięsa curry wegetariańskie często zawiera ser tofu) i warzywnymi.

Zobaczcie zdrowe przepisy bez użycia soli, ale z dodatkiem przypraw:

Zobacz film: Zdrowe przepisy bez soli przygotowywane w programie 36,6. Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Nasiona chia – właściwości i kalorie. Jakie przepisy z szałwii hiszpańskiej? 
Nasiona chia – właściwości i kalorie. Jakie przepisy z szałwii hiszpańskiej? 
Najczęstsze błędy popełniane podczas pielęgnacji twarzy
Najczęstsze błędy popełniane podczas pielęgnacji twarzy Materiał sponsorowany
Rodzaje smogu - smog londyński i smog typu Los Angeles
Rodzaje smogu - smog londyński i smog typu Los Angeles Materiał sponsorowany
Fibromialgia – co to za choroba? Czy można z nią skutecznie walczyć?
Fibromialgia – co to za choroba? Czy można z nią skutecznie walczyć?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Siemię lniane - na zapalenie, chorobę wrzodową i refluks żołądka. Jak przygotować siemię lniane na żołądek?
Siemię lniane - na zapalenie, chorobę wrzodową i refluks żołądka. Jak przygotować siemię lniane na żołądek?