Polub nas na Facebooku
Czytasz: Cukier z prawdziwą wanilią a cukier wanilinowy – czym się różnią?

Cukier z prawdziwą wanilią a cukier wanilinowy – czym się różnią?

Zainteresował Cię ten artykuł?
Wanilia

Fot: joannawnuk / gettyimages.com

Cukier waniliowy to popularna nazwa produktu, z użyciem którego domowym wypiekom nadaje się smak i aromat. Najczęściej dostępny w sklepach i wykorzystywany w kuchni nie jest jednak cukier z prawdziwą wanilią, lecz jego syntetyczny zamiennik – cukier wanilinowy.

Cukier z wanilią to dla wielu osób nieodzowny składnik deserów. Nadaje im piękny aromat i podkreśla smak słodyczy. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że powszechnie dostępny w sklepach produkt określany mianem „cukru waniliowego” z wanilią ma niewiele wspólnego. Jedną z przyczyn tej nieświadomości może być myląca nazwa popularnego dodatku do ciast czy lodów – „cukier wanilinowy”. Na pierwszy rzut trudna do zauważenia oka litera „n” oznacza, że artykuł jest aromatyzowany syntetyczną waniliną lub etylowaniliną.

Cukier z prawdziwą wanilią

Wanilia płaskolistna należy do rodziny storczykowatych. Wywodzi się z tropikalnych rejonów Ameryki. Jej owocami są strąki, które zbiera się, nim osiągną pełną dojrzałość, a następnie poddaje fermentacji i suszeniu. W ten sposób powstaje przyprawa zwana laską wanilii. Ma ona szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, ale wykazuje także właściwości lecznicze. Przede wszystkim oddziałuje korzystnie na układ nerwowy – poprawia samopoczucie w stanach napięcia i stresu, redukuje dolegliwości bólowe, ułatwia zasypianie, jest uznawana za silny afrodyzjak. Ponadto wykazuje działanie przeciwgorączkowe oraz wzmacnia mięsień sercowy.

W Polsce wanilia w laskach jest coraz łatwiej dostępna, ale częściej spotyka się ją w postaci cukru waniliowego. Wytwarza się go na bazie cukru buraczanego lub trzcinowego. Musi zawierać co najmniej 27% wanilii w formie zmielonej lub ekstraktu. Ponieważ waniliowe strąki należą do najdroższych przypraw świata, stosunkowo drogi jest także cukier z prawdziwą wanilią. Z tego względu popularność zyskał jego zdecydowanie tańszy, syntetyczny zamiennik.

Cukier waniliowy a wanilinowy

Za charakterystyczny zapach i smak wanilii odpowiada aromatyczny związek organiczny – wanilina. Stanowi ona zaledwie 1,2% masy waniliowych lasek, w związku z czym jej pozyskiwanie do celów komercyjnych jest nieopłacalne. Co więcej, substancja wyekstrahowana z rośliny zaspokoiłaby jedynie ułamek procenta światowego zapotrzebowania. W związku z tym wanilina wykorzystywana w cukiernictwie czy przemyśle kosmetycznym to zazwyczaj syntetyk. Uzyskuje się go np. z ligniny, gwajakolu, eugenolu, kwasów lignosulfonowych.

Zobacz film: Cukier ukryty w produktach spożywczych. Źródło: 36,6.

Syntetyczna wanilina (4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd) lub etylowanilina (3-etoksy-4-hydroksybenzaldehyd) wykorzystywana jest do aromatyzowania cukru w masowej produkcji. Tak powstaje cukier wanilinowy o właściwościach zbliżonych do cukru z wanilią, choć o mniej intensywnym smaku i aromacie. W tej sytuacji rozwiązaniem może być zastosowanie większej ilości produktu. Sztuczna wanilina nie jest jednak obojętna dla zdrowia. W nadmiarze lub u osób skłonnych do alergii może wywołać podrażnienia błony śluzowej lub skóry. Amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia (NIH) uznają tę substancję za niebezpieczny związek chemiczny, a Europejska Agencja Chemikaliów (ECHA) oznacza ją symbolem R22 („działa szkodliwie po połknięciu”).

Domowy cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

Cukier wanilinowy można nabyć w każdym sklepie spożywczym. Jego przeciętna porcja kosztuje kilkadziesiąt groszy. Mimo łatwej dostępności i niskiej ceny warto zastępować go zdrowszym, a przy tym bardziej aromatycznym produktem, jakim jest cukier z prawdziwą wanilią, zwłaszcza że można pozyskać go domowym sposobem. W tym celu należy wprawdzie zainwestować w całą laskę wanilii (kosztującą kilka-, kilkanaście złotych), ale pozwala na aromatyzowanie stosunkowo dużej ilości cukru – 1–2 szklanek.

Domowy cukier waniliowy można wykonać z dowolnego rodzaju cukru (białego, trzcinowego) lub zamiennika, np. ksylitolu. Jego 200–400 g należy w tym celu przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika (np. słoika). Laskę wanilii rozcina się na pół, wydrąża się z niej ziarna i dodaje do cukru. W pojemniku umieszcza się także podzieloną nożem na kilka kawałków łupinę. Całość należy dokładnie wymieszać i przed użyciem odstawić na 1–2 tygodnie.

Czym można zastąpić cukier waniliowy?

Wanilia to przyprawa o tak niepowtarzalnych walorach, że nie sposób zastąpić jej jakąkolwiek inną. Ciasteczka, lody, krem czy kawa z cukrem waniliowym należą do ulubionych przysmaków w wielu regionach świata. Tworząc domowe wypieki, warto jednak pamiętać, że ich smak może podkreślić nie tylko olejek czy cukier waniliowy. Jeśli zabraknie ich w kuchennych zasobach, z powodzeniem wykorzystać można inne produkty – otartą skórkę z cytrusów, rum lub inny równie aromatyczny alkohol. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po nie niż po powszechnie dostępny i tani, syntetyczny cukier wanilinowy.

Zobacz film: Dlaczego słodycze nam szkodzą? Źródło: 36,6.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Nadciśnienie tętnicze a zaburzenia erekcji - czy to ma związek? Wszystko, co musicie wiedzieć o nadciśnieniu
Nadciśnienie tętnicze a zaburzenia erekcji - czy to ma związek? Wszystko, co musicie wiedzieć o nadciśnieniu
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
Ejakulacja – damskie wytryski, brak wytrysku, ejakulacja przedwczesna
Ejakulacja – damskie wytryski, brak wytrysku, ejakulacja przedwczesna
Apteczka samochodowa – czy jest obowiązkowym wyposażeniem auta?
Apteczka samochodowa – czy jest obowiązkowym wyposażeniem auta?
Medycyna podróży. Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyjazdem na wakacje
Medycyna podróży. Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyjazdem na wakacje
Nowa choroba psychiczna na liście WHO. W Polsce chorych jest ponad 2 miliony!
Nowa choroba psychiczna na liście WHO. W Polsce chorych jest ponad 2 miliony!