Polub nas na Facebooku
Czytasz: Cukier z prawdziwą wanilią a cukier wanilinowy – czym się różnią?

Cukier z prawdziwą wanilią a cukier wanilinowy – czym się różnią?

Wanilia

Fot: joannawnuk / gettyimages.com

Cukier waniliowy to popularna nazwa produktu, z użyciem którego domowym wypiekom nadaje się smak i aromat. Najczęściej dostępny w sklepach i wykorzystywany w kuchni nie jest jednak cukier z prawdziwą wanilią, lecz jego syntetyczny zamiennik – cukier wanilinowy.

Cukier z wanilią to dla wielu osób nieodzowny składnik deserów. Nadaje im piękny aromat i podkreśla smak słodyczy. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że powszechnie dostępny w sklepach produkt określany mianem „cukru waniliowego” z wanilią ma niewiele wspólnego. Jedną z przyczyn tej nieświadomości może być myląca nazwa popularnego dodatku do ciast czy lodów – „cukier wanilinowy”. Na pierwszy rzut trudna do zauważenia oka litera „n” oznacza, że artykuł jest aromatyzowany syntetyczną waniliną lub etylowaniliną.

Nie tylko cukier z wanilią może być różny. Bywa, że producenci barwią zwykły biały cukier, aby dobrze udawał trzcinowy! Jak? Odpowiedź na filmie: 

Zobacz film: Cukier biały a brązowy. Źródło: Co nas truje

Cukier z prawdziwą wanilią

Wanilia płaskolistna należy do rodziny storczykowatych. Wywodzi się z tropikalnych rejonów Ameryki. Jej owocami są strąki, które zbiera się, nim osiągną pełną dojrzałość, a następnie poddaje fermentacji i suszeniu. W ten sposób powstaje przyprawa zwana laską wanilii. Ma ona szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, ale wykazuje także właściwości lecznicze. Przede wszystkim oddziałuje korzystnie na układ nerwowy – poprawia samopoczucie w stanach napięcia i stresu, redukuje dolegliwości bólowe, ułatwia zasypianie, jest uznawana za silny afrodyzjak. Ponadto wykazuje działanie przeciwgorączkowe oraz wzmacnia mięsień sercowy.

Ile cukru naprawdę zjadamy? Dowiesz się tego oglądając film.

Zobacz film: Cukier - ile naprawdę go zjadamy? Źródło: Dzień Dobry TVN.

W Polsce wanilia w laskach jest coraz łatwiej dostępna, ale częściej spotyka się ją w postaci cukru waniliowego. Wytwarza się go na bazie cukru buraczanego lub trzcinowego. Musi zawierać co najmniej 27% wanilii w formie zmielonej lub ekstraktu. Ponieważ waniliowe strąki należą do najdroższych przypraw świata, stosunkowo drogi jest także cukier z prawdziwą wanilią. Z tego względu popularność zyskał jego zdecydowanie tańszy, syntetyczny zamiennik.

Cukier waniliowy a wanilinowy

Za charakterystyczny zapach i smak wanilii odpowiada aromatyczny związek organiczny – wanilina. Stanowi ona zaledwie 1,2% masy waniliowych lasek, w związku z czym jej pozyskiwanie do celów komercyjnych jest nieopłacalne. Co więcej, substancja wyekstrahowana z rośliny zaspokoiłaby jedynie ułamek procenta światowego zapotrzebowania. W związku z tym wanilina wykorzystywana w cukiernictwie czy przemyśle kosmetycznym to zazwyczaj syntetyk. Uzyskuje się go np. z ligniny, gwajakolu, eugenolu, kwasów lignosulfonowych.

Zobacz film: Cukier ukryty w produktach spożywczych. Źródło: 36,6.

Syntetyczna wanilina (4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd) lub etylowanilina (3-etoksy-4-hydroksybenzaldehyd) wykorzystywana jest do aromatyzowania cukru w masowej produkcji. Tak powstaje cukier wanilinowy o właściwościach zbliżonych do cukru z wanilią, choć o mniej intensywnym smaku i aromacie. W tej sytuacji rozwiązaniem może być zastosowanie większej ilości produktu. Sztuczna wanilina nie jest jednak obojętna dla zdrowia. W nadmiarze lub u osób skłonnych do alergii może wywołać podrażnienia błony śluzowej lub skóry. Amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia (NIH) uznają tę substancję za niebezpieczny związek chemiczny, a Europejska Agencja Chemikaliów (ECHA) oznacza ją symbolem R22 („działa szkodliwie po połknięciu”).

Domowy cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

Cukier wanilinowy można nabyć w każdym sklepie spożywczym. Jego przeciętna porcja kosztuje kilkadziesiąt groszy. Mimo łatwej dostępności i niskiej ceny warto zastępować go zdrowszym, a przy tym bardziej aromatycznym produktem, jakim jest cukier z prawdziwą wanilią, zwłaszcza że można pozyskać go domowym sposobem. W tym celu należy wprawdzie zainwestować w całą laskę wanilii (kosztującą kilka-, kilkanaście złotych), ale pozwala na aromatyzowanie stosunkowo dużej ilości cukru – 1–2 szklanek.

Czy cukier może uzależniać? Obejrzyj film i poznaj opinię ekspertów

Zobacz film: Dlaczego uzależniamy się od cukru? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Domowy cukier waniliowy można wykonać z dowolnego rodzaju cukru (białego, trzcinowego) lub zamiennika, np. ksylitolu. Jego 200–400 g należy w tym celu przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika (np. słoika). Laskę wanilii rozcina się na pół, wydrąża się z niej ziarna i dodaje do cukru. W pojemniku umieszcza się także podzieloną nożem na kilka kawałków łupinę. Całość należy dokładnie wymieszać i przed użyciem odstawić na 1–2 tygodnie.

Czym można zastąpić cukier waniliowy?

Wanilia to przyprawa o tak niepowtarzalnych walorach, że nie sposób zastąpić jej jakąkolwiek inną. Ciasteczka, lody, krem czy kawa z cukrem waniliowym należą do ulubionych przysmaków w wielu regionach świata. Tworząc domowe wypieki, warto jednak pamiętać, że ich smak może podkreślić nie tylko olejek czy cukier waniliowy. Jeśli zabraknie ich w kuchennych zasobach, z powodzeniem wykorzystać można inne produkty – otartą skórkę z cytrusów, rum lub inny równie aromatyczny alkohol. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po nie niż po powszechnie dostępny i tani, syntetyczny cukier wanilinowy.

Zobacz film: Dlaczego słodycze nam szkodzą? Źródło: 36,6.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Polecamy
Stewia - zdrowa alternatywa dla cukru. Stewia - właściwości i jak jej używać?
Stewia - zdrowa alternatywa dla cukru. Stewia - właściwości i jak jej używać? Dzień Dobry TVN
Jak zrobić bawarkę? Jakie właściwości ma ten napar?
Jak zrobić bawarkę? Jakie właściwości ma ten napar? Dzień Dobry TVN
Melasa karobowa – właściwości odżywcze i zastosowanie
Melasa karobowa – właściwości odżywcze i zastosowanie TVN zdrowie
Wanilia – zastosowanie w formie przyprawy, właściwości lecznicze
Wanilia – zastosowanie w formie przyprawy, właściwości lecznicze TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?