Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co zrobić z nadmiarem żywności po świętach?

Co zrobić z nadmiarem żywności po świętach?

jedzenie pakowane próżniowo

Fot: FotoCuisinette / gettyimages.com

Problem nadmiaru żywności i jej marnowania zwykle nie dotyczy tylko świąt, choć właśnie w tym okresie najbardziej widać, że robimy o wiele więcej jedzenia, niż jesteśmy w stanie wykorzystać. Jak nie marnować żywności? Są na to sposoby!

Marnowanie żywności to problem globalny, który występuje również w Polsce. Z najnowszych badań przeprowadzonych na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że Polacy marnują 9 mln ton żywności rocznie, czyli statystyczny Polak marnuje 235 kg jedzenia. Brzmi... przerażająco, prawda? Co zrobić, żeby żywności nie marnować? Przede wszystkim należy rozsądnie robić zakupy - kupować produkty, które są nam rzeczywiście potrzebne i mają dłuższą datę przydatności. Ważne, żeby przed wyjściem do sklepu zrobić listę zakupów i nie wchodzić do sklepu głodnym. Badania dowodzą, że osoby robiące zakupy z pustym żołądkiem, częściej ulegają pokusom i kupują więcej produktów.

Polecamy: Folia, papier czy pojemniki? W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość?

Poza tym warto żywność odpowiednio przechowywać. W tym celu trzeba wiedzieć, jakie temperatury i warunki sprzyjają przechowywaniu jedzenia. Co to oznacza?

Niektóre lodówki, np. te marki Sharp, wyposażone są w specjalną technologię, która wydłuża świeżość produktów. System chłodzenia Hybrid Cooling obecny w lodówkach Sharp przedłuża świeżość żywności, zaś pochłaniacz zapachów Nano +AG (małe urządzenie czyści przepływające powietrze, usuwając z niego przykre zapachy, które mogły powstać we wnętrzu chłodziarki) sprawi, że świąteczne potrawy nie przejdą swoim zapachem. 

Lodówki Sharpa wyposażone są w system Plasmacluster Ion. To opatentowana przez markę Sharp technologia, która pomaga usuwać przykre zapachy, alergeny, bakterie i 99% wirusów unoszących się w powietrzu, gwarantując, że powietrze pozostanie świeże na dłużej.

Jeszcze lepszym i ciekawszym rozwiązaniem są lodówko-zamrażarki VacPac Pro firmy Sharp. Charakteryzują się sporą pojemnością oraz... możliwością próżniowego pakowania jedzenia. A jedzenie zapakowane próżniowo będzie miało o wiele dłuższy termin przydatności. Jak to działa? Produkty, które chcemy w ten sposób „zamknąć” umieszcza się w specjalnej torebce. Po naciśnięciu odpowiedniego przycisku automatyczna zgrzewarka próżniowa VacPac Pro usuwa powietrze z worka. Tak przygotowaną żywność można przechowywać w lodówce dużo dłużej i oszczędzając mnóstwo miejsca. Przykładowo mięso czy przetwory mleczne zapakowane w ten sposób można trzymać w lodówce nawet ośmiokrotnie dłużej.

Warto wiedzieć: Zasady przechowywania żywności w lodówce. Systemy wspierające świeżość

Lodówka VacPac Pro Lifestyle

Fot: VacPac Pro Lifestyle/SHARP

Dzięki technologii NutriFresh w lodówce VacPac Pro firmy Sharp warzywa i owoce można przechowywać dwa razy dłużej, przy czym nie tracą one swoich wartości odżywczych ani smakowych. Jedzenie przed wysychaniem ochroni specjalny system AdvancedCooling. Urządzenie posiada również specjalną funkcję AdaptiZone, która umożliwia tymczasowe przekształcenie jednej lub obu komór zamrażarki w chłodziarkę - to rewelacyjne rozwiązanie, jeśli podczas świąt zostaje nam dużo jedzenia lub po prostu dużo jedzenia musimy w tym okresie przechować. Ci bardziej zaradni radzą sobie wystawianiem potraw na balkon, ale pamiętajmy, że mamy coraz cieplejszy klimat, a co za tym idzie temperatury na zewnątrz w ciągu dnia mogą być różne i często sprzyjać rozwijaniu się pleśni. Funkcja Quick Drink sprawia, że napoje schładzają się w zaledwie pięć minut.

Prawidłowe rozmieszczenie żywności w lodówce:

  • najwyższa półka: dżemy, konfitury i nabiał (mleko, jogurty, kefiry);
  • środkowe półki: domowe potrawy (zawsze szczelnie zamknięte) oraz produkty, które mogą się szybko zepsuć, np. biały ser, twaróg, wędliny;
  • dolne półki: warzywa i owoce (tutaj ważne, że potrzebują one dostępu do powietrza, a zatem nie mogą być szczelnie zapakowane), a także sery dojrzewające, ryby i mięso (powinny być przechowywane w jak najniższej temperaturze).
żywność pakowana próżniowo

Fot: vacuum sealed food/ SHARP

Co można mrozić?

Mrożenie żywności sprawia, że nie wyrzucamy jej aż tyle. Zamrożone produkty możemy wykorzystać później. Co można zamrozić?

  • mięso, w tym także wędliny czy mięso zmielone lub pasztet;
  • dania gotowe, np. pierogi, chili, leczo, zupy, bigos;
  • owoce, także banany czy borówki;
  • warzywa, np. seler, marchew, kalafior, papryka;
  • pomidory - tak, pomidory można mrozić i później wykorzystywać do gotowania;
  • ciasto francuskie, także to kupowane;
  • kruche ciasto;
  • masło;
  • pieczywo;
  • jajka - tylko uwaga, bez skorupek;
  • zioła - zioła również można mrozić. Najlepiej przechowywać je w małych pojemniczkach;
  • żółty ser, ale tylko po starciu go. Jeśli zamrozimy cały, po rozmrożeniu zacznie się kruszyć.

Więcej: Co nadaje się do mrożenia, jeśli tego nie wykorzystamy 

Podziel się jedzeniem

Nadmiar jedzenia można oddać potrzebującym. W każdym mieście są jadłodzielnie lub specjalne "banki żywności", gdzie można oddać nadmiar jedzenia.

Jak nie marnować jedzenia? Triki

Mięso

Nie wiesz co zrobić z nadmiarem wędliny? Pokrojona w paski pasuje do jajecznicy albo frittaty. Z kolei boczek czy kiełbasę możesz wykorzystać do zapiekanek.

Białka z jaj

Możesz zrobić z nich bezy! Podobnie jest z aquafabą z cieciorki - będziecie zaskoczeni, jak dobre wychodzą z niej bezy.

Jajka

Z pozostałych jajek na twardo możesz zrobić pastę jajeczną - oto przepis na pastę:

  • 4 jajka,
  • 4-5 rzodkiewek,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.

Możesz także pokusić się o wykonanie pasty z resztek wędlin. Oto przepis:

  • 200 g resztek wędlin,
  • 2 jajka ugotowane na twardo i obrane,
  • 30 g cebuli,
  • 50 g majonezu,
  • 1 płaska łyżeczka musztardy,
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz szczypioru wrzucić do blendera i zmiksować na kładką masę. Gotową pastę doprawić do smaku i przełożyć do zamykanego opakowania lub słoika. Przechowywać w lodówce.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
16
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Latem alergikom dokuczają nie tylko pyłki. Jak pozbyć się bakterii?
Latem alergikom dokuczają nie tylko pyłki. Jak pozbyć się bakterii? Materiał sponsorowany
Jak układać naczynia w zmywarce? Sprawdź, czy robisz to prawidłowo! 
Jak układać naczynia w zmywarce? Sprawdź, czy robisz to prawidłowo!  Materiał sponsorowany
Dieta 5:2, czyli dieta dr Mosleya – jak ją prawidłowo stosować? Przykładowy jadłospis
Dieta 5:2, czyli dieta dr Mosleya – jak ją prawidłowo stosować? Przykładowy jadłospis
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?