Polub nas na Facebooku
Czytasz: Problem z marnowaniem jedzenia? Skuteczne sposoby na wykorzystanie żywności
menu
Polub nas na Facebooku

Problem z marnowaniem jedzenia? Skuteczne sposoby na wykorzystanie żywności

Zdrowa dieta

Fot: marilyna / gettyimages.com

Lubimy kupować i co gorsza kupujemy za dużo. Z danych Federacji Banków Żywności wynika, że aż 34 proc. Polaków wyrzuca jedzenie. Rocznie daje to aż 9 mln tonów żywności! To nie tylko marnotrawstwo, ale przede wszystkim duże straty ekonomiczne. Najwyższy czas to zmienić! Co możemy zrobić z nadmiarem żywności?

Weekendowe wypady do centrów handlowych i robienie zakupów to już narodowy sport Polaków. Duże hipermarkety kuszą okazjami, atrakcyjnymi cenami i pięknie ułożonymi produktami. Badacze już nie raz dowodzili, że zakupy robimy przede wszystkim oczami, przez co niejednokrotnie kupujemy zdecydowanie za dużo. Część tego jedzenia ląduje później w koszu. Jak to zmienić?

Po pierwsze kupuj z głową!

Co najczęściej ląduje w koszu? Z danych Federacji Banków Żywności wynika, że do najczęściej wyrzucanych produktów należą:

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!
  • warzywa;
  • jogurty

Najprostszym rozwiązaniem, aby uniknąć wyrzucania żywności jest… zrobienie listy zakupów. To nie żart! Przygotowanie spisu produktów, których akurat w domu potrzebujemy jest najlepszym sposobem na to, aby wyjść ze sklepu z tym, czego faktycznie nam brakuje. Oczywiście konieczna jest też odrobina samodyscypliny i trzymanie się przygotowanej wcześniej listy. Warto także zmienić podejście do robienia zakupów. Czasy się zmieniły, sklepów jest więcej i otwarte są znacznie dłużej. Mimo wprowadzenia ograniczenia handlu w niedzielę i tak, praktycznie w każdej chwili, można zdobyć to, czego nam brakuje. Dzięki takim udogodnieniom warto oduczyć się też kupowania na zapas. Bardzo często podczas zakupów robionych np. raz w tygodniu wrzucamy do koszyka wszystko, co wpadnie nam w ręce i wyda nam się potrzebne w niedalekiej przyszłości. A to błąd! W ten sposób kupujemy nie tylko za dużo, ale wybieramy też artykuły, które później zajmują miejsce w lodówce, a po utracie daty ważności trafiają do kosza. W ten sposób marnujemy i jedzenie, i pieniądze!

Po drugie podziel się jedzeniem

Nadmiar jedzenia wcale nie musi skończyć w śmietniku. Z tego, co część z nas wyrzuca, ktoś inny może przygotować wartościowy i smaczny posiłek. Dlatego, jeśli mamy w domu za dużo jedzenia, a niedługo kończy się jego termin przydatności do spożycia – oddajmy je do specjalnego punktu. Takie placówki przyjmują jedzenie i później rozdają lub udostępniają je tym najbardziej potrzebującym.

Lodówka marki SHARP

Fot: SHARP / Chłodziarko-zamrażarka

Problem nadmiaru żywności w domu pomoże ci rozwiązać dobór odpowiedniego urządzenia do jego przechowywania. Chodzi nie tylko o pojemność, ale również nowoczesne technologie, które przedłużają okres świeżości produktów. Na szczególną uwagę zasługuje model chłodziarko-zamrażarki Karakuri marki Sharp. Urządzenie jest wyjątkowo duże, dlatego jest doskonałym rozwiązaniem dla rodzin z dziećmi i z całą pewnością zdoła pomieścić wszystko, ponieważ jego pojemność to aż 660 litrów! Dzięki odpowiedniemu oprogramowaniu szuflady zamrażarki można przekształcić w chłodziarkę, tym samym można zyskać dodatkową przestrzeń. Ale to nie koniec jej zalet! Hybrydowa technologia chłodzenia ActiFresh zapobiega wysuszaniu produktów, gwarantując im w ten sposób dłuższy okres świeżości. Z kolei technologia NutriFresh o połowę wydłuża świeżość przechowywanych w lodówce warzyw i owoców, a system AdvancedCooling chroni jedzenie przed wysychaniem. Dodatkowo urządzenie posiada opatentowaną przez firmę i znaną na całym świecie innowacyjną metodę jonizacji Plasmacluster, która eliminuje 99 proc. przenoszonych w powietrzu bakterii i 97 proc. zarodników pleśni w chłodziarce. Dzięki temu jedzenie może być przechowywane znacznie dłużej, zachowując smak i wartości odżywcze.

Lodówka Karakuri posiada także funkcję J-Tech Inwerter, czyli 36 łagodnych stopni chłodzenia. Tradycyjne lodówki mają ich tylko siedem. J-Tech chłodzi żywność szybciej, jednocześnie oszczędza energię, a także redukuje o 50 proc. poziom głośności pracy urządzenia.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
3
Polecamy
Dlaczego warto kupić lodówkę z możliwością próżniowego pakowania żywności?
Dlaczego warto kupić lodówkę z możliwością próżniowego pakowania żywności? TVN zdrowie
Znowu za dużo?
Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach?
Znowu za dużo? Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? TVN zdrowie
Jak oszczędzać na jedzeniu?
Podstawowe zasady i porady
Jak oszczędzać na jedzeniu? Podstawowe zasady i porady Dzień Dobry TVN
Pakowanie próżniowe – wady i zalety.
Kiedy się przydaje?
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?