Polub nas na Facebooku
Czytasz: Problem z marnowaniem jedzenia? Skuteczne sposoby na wykorzystanie żywności

Problem z marnowaniem jedzenia? Skuteczne sposoby na wykorzystanie żywności

Zainteresował Cię ten artykuł?
Zdrowa dieta

Fot: marilyna / gettyimages.com

Lubimy kupować i co gorsza kupujemy za dużo. Z danych Federacji Banków Żywności wynika, że aż 34 proc. Polaków wyrzuca jedzenie. Rocznie daje to aż 9 mln tonów żywności! To nie tylko marnotrawstwo, ale przede wszystkim duże straty ekonomiczne. Najwyższy czas to zmienić! Co możemy zrobić z nadmiarem żywności?

Weekendowe wypady do centrów handlowych i robienie zakupów to już narodowy sport Polaków. Duże hipermarkety kuszą okazjami, atrakcyjnymi cenami i pięknie ułożonymi produktami. Badacze już nie raz dowodzili, że zakupy robimy przede wszystkim oczami, przez co niejednokrotnie kupujemy zdecydowanie za dużo. Część tego jedzenia ląduje później w koszu. Jak to zmienić?

Po pierwsze kupuj z głową!

Co najczęściej ląduje w koszu? Z danych Federacji Banków Żywności wynika, że do najczęściej wyrzucanych produktów należą:

  • warzywa;
  • jogurty

Najprostszym rozwiązaniem, aby uniknąć wyrzucania żywności jest… zrobienie listy zakupów. To nie żart! Przygotowanie spisu produktów, których akurat w domu potrzebujemy jest najlepszym sposobem na to, aby wyjść ze sklepu z tym, czego faktycznie nam brakuje. Oczywiście konieczna jest też odrobina samodyscypliny i trzymanie się przygotowanej wcześniej listy. Warto także zmienić podejście do robienia zakupów. Czasy się zmieniły, sklepów jest więcej i otwarte są znacznie dłużej. Mimo wprowadzenia ograniczenia handlu w niedzielę i tak, praktycznie w każdej chwili, można zdobyć to, czego nam brakuje. Dzięki takim udogodnieniom warto oduczyć się też kupowania na zapas. Bardzo często podczas zakupów robionych np. raz w tygodniu wrzucamy do koszyka wszystko, co wpadnie nam w ręce i wyda nam się potrzebne w niedalekiej przyszłości. A to błąd! W ten sposób kupujemy nie tylko za dużo, ale wybieramy też artykuły, które później zajmują miejsce w lodówce, a po utracie daty ważności trafiają do kosza. W ten sposób marnujemy i jedzenie, i pieniądze!

Po drugie podziel się jedzeniem

Nadmiar jedzenia wcale nie musi skończyć w śmietniku. Z tego, co część z nas wyrzuca, ktoś inny może przygotować wartościowy i smaczny posiłek. Dlatego, jeśli mamy w domu za dużo jedzenia, a niedługo kończy się jego termin przydatności do spożycia – oddajmy je do specjalnego punktu. Takie placówki przyjmują jedzenie i później rozdają lub udostępniają je tym najbardziej potrzebującym.

Lodówka marki SHARP

Fot: SHARP / Chłodziarko-zamrażarka

Problem nadmiaru żywności w domu pomoże ci rozwiązać dobór odpowiedniego urządzenia do jego przechowywania. Chodzi nie tylko o pojemność, ale również nowoczesne technologie, które przedłużają okres świeżości produktów. Na szczególną uwagę zasługuje model chłodziarko-zamrażarki Karakuri marki Sharp. Urządzenie jest wyjątkowo duże, dlatego jest doskonałym rozwiązaniem dla rodzin z dziećmi i z całą pewnością zdoła pomieścić wszystko, ponieważ jego pojemność to aż 660 litrów! Dzięki odpowiedniemu oprogramowaniu szuflady zamrażarki można przekształcić w chłodziarkę, tym samym można zyskać dodatkową przestrzeń. Ale to nie koniec jej zalet! Hybrydowa technologia chłodzenia ActiFresh zapobiega wysuszaniu produktów, gwarantując im w ten sposób dłuższy okres świeżości. Z kolei technologia NutriFresh o połowę wydłuża świeżość przechowywanych w lodówce warzyw i owoców, a system AdvancedCooling chroni jedzenie przed wysychaniem. Dodatkowo urządzenie posiada opatentowaną przez firmę i znaną na całym świecie innowacyjną metodę jonizacji Plasmacluster, która eliminuje 99 proc. przenoszonych w powietrzu bakterii i 97 proc. zarodników pleśni w chłodziarce. Dzięki temu jedzenie może być przechowywane znacznie dłużej, zachowując smak i wartości odżywcze.

Lodówka Karakuri posiada także funkcję J-Tech Inwerter, czyli 36 łagodnych stopni chłodzenia. Tradycyjne lodówki mają ich tylko siedem. J-Tech chłodzi żywność szybciej, jednocześnie oszczędza energię, a także redukuje o 50 proc. poziom głośności pracy urządzenia.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
3
Więcej na temat
Kaszel alergiczny – objawy. Domowe i specjalistyczne leczenie kaszlu alergicznego
Kaszel alergiczny – objawy. Domowe i specjalistyczne leczenie kaszlu alergicznego
Dzieci i kobiety w ciąży są szczególnie narażone na negatywne działanie smogu
Dzieci i kobiety w ciąży są szczególnie narażone na negatywne działanie smogu
Folia, papier czy pojemniki? W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość? 
Folia, papier czy pojemniki? W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość? 
Najczęściej popełniane błędy przy użytkowaniu odkurzacza
Najczęściej popełniane błędy przy użytkowaniu odkurzacza
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać?
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać? Materiał sponsorowany
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?