Polub nas na Facebooku
Czytasz: Problem z marnowaniem jedzenia? Skuteczne sposoby na wykorzystanie żywności

Problem z marnowaniem jedzenia? Skuteczne sposoby na wykorzystanie żywności

Zdrowa dieta

Fot: marilyna / gettyimages.com

Lubimy kupować i co gorsza kupujemy za dużo. Z danych Federacji Banków Żywności wynika, że aż 34 proc. Polaków wyrzuca jedzenie. Rocznie daje to aż 9 mln tonów żywności! To nie tylko marnotrawstwo, ale przede wszystkim duże straty ekonomiczne. Najwyższy czas to zmienić! Co możemy zrobić z nadmiarem żywności?

Weekendowe wypady do centrów handlowych i robienie zakupów to już narodowy sport Polaków. Duże hipermarkety kuszą okazjami, atrakcyjnymi cenami i pięknie ułożonymi produktami. Badacze już nie raz dowodzili, że zakupy robimy przede wszystkim oczami, przez co niejednokrotnie kupujemy zdecydowanie za dużo. Część tego jedzenia ląduje później w koszu. Jak to zmienić?

Po pierwsze kupuj z głową!

Co najczęściej ląduje w koszu? Z danych Federacji Banków Żywności wynika, że do najczęściej wyrzucanych produktów należą:

  • warzywa;
  • jogurty

Najprostszym rozwiązaniem, aby uniknąć wyrzucania żywności jest… zrobienie listy zakupów. To nie żart! Przygotowanie spisu produktów, których akurat w domu potrzebujemy jest najlepszym sposobem na to, aby wyjść ze sklepu z tym, czego faktycznie nam brakuje. Oczywiście konieczna jest też odrobina samodyscypliny i trzymanie się przygotowanej wcześniej listy. Warto także zmienić podejście do robienia zakupów. Czasy się zmieniły, sklepów jest więcej i otwarte są znacznie dłużej. Mimo wprowadzenia ograniczenia handlu w niedzielę i tak, praktycznie w każdej chwili, można zdobyć to, czego nam brakuje. Dzięki takim udogodnieniom warto oduczyć się też kupowania na zapas. Bardzo często podczas zakupów robionych np. raz w tygodniu wrzucamy do koszyka wszystko, co wpadnie nam w ręce i wyda nam się potrzebne w niedalekiej przyszłości. A to błąd! W ten sposób kupujemy nie tylko za dużo, ale wybieramy też artykuły, które później zajmują miejsce w lodówce, a po utracie daty ważności trafiają do kosza. W ten sposób marnujemy i jedzenie, i pieniądze!

Po drugie podziel się jedzeniem

Nadmiar jedzenia wcale nie musi skończyć w śmietniku. Z tego, co część z nas wyrzuca, ktoś inny może przygotować wartościowy i smaczny posiłek. Dlatego, jeśli mamy w domu za dużo jedzenia, a niedługo kończy się jego termin przydatności do spożycia – oddajmy je do specjalnego punktu. Takie placówki przyjmują jedzenie i później rozdają lub udostępniają je tym najbardziej potrzebującym.

Lodówka marki SHARP

Fot: SHARP / Chłodziarko-zamrażarka

Problem nadmiaru żywności w domu pomoże ci rozwiązać dobór odpowiedniego urządzenia do jego przechowywania. Chodzi nie tylko o pojemność, ale również nowoczesne technologie, które przedłużają okres świeżości produktów. Na szczególną uwagę zasługuje model chłodziarko-zamrażarki Karakuri marki Sharp. Urządzenie jest wyjątkowo duże, dlatego jest doskonałym rozwiązaniem dla rodzin z dziećmi i z całą pewnością zdoła pomieścić wszystko, ponieważ jego pojemność to aż 660 litrów! Dzięki odpowiedniemu oprogramowaniu szuflady zamrażarki można przekształcić w chłodziarkę, tym samym można zyskać dodatkową przestrzeń. Ale to nie koniec jej zalet! Hybrydowa technologia chłodzenia ActiFresh zapobiega wysuszaniu produktów, gwarantując im w ten sposób dłuższy okres świeżości. Z kolei technologia NutriFresh o połowę wydłuża świeżość przechowywanych w lodówce warzyw i owoców, a system AdvancedCooling chroni jedzenie przed wysychaniem. Dodatkowo urządzenie posiada opatentowaną przez firmę i znaną na całym świecie innowacyjną metodę jonizacji Plasmacluster, która eliminuje 99 proc. przenoszonych w powietrzu bakterii i 97 proc. zarodników pleśni w chłodziarce. Dzięki temu jedzenie może być przechowywane znacznie dłużej, zachowując smak i wartości odżywcze.

Lodówka Karakuri posiada także funkcję J-Tech Inwerter, czyli 36 łagodnych stopni chłodzenia. Tradycyjne lodówki mają ich tylko siedem. J-Tech chłodzi żywność szybciej, jednocześnie oszczędza energię, a także redukuje o 50 proc. poziom głośności pracy urządzenia.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
3
Polecamy
Foodsharing i jadłodzielnia – jak najlepiej dzielić się jedzeniem?
Foodsharing i jadłodzielnia – jak najlepiej dzielić się jedzeniem? Dzień Dobry TVN
Czy można pić wodę z kranu? Oto gadżety oczyszczające i oszczędzające wodę
Czy można pić wodę z kranu? Oto gadżety oczyszczające i oszczędzające wodę Dzień Dobry TVN
Dlaczego warto kupić lodówkę z możliwością próżniowego pakowania żywności?
Dlaczego warto kupić lodówkę z możliwością próżniowego pakowania żywności? TVN zdrowie
Jak kupować rozsądnie, żeby potem nie wyrzucać?
Jak kupować rozsądnie, żeby potem nie wyrzucać? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?