Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to jest wosk pszczeli? Jakie ma zastosowanie w kosmetyce?

Co to jest wosk pszczeli? Jakie ma zastosowanie w kosmetyce?

Zainteresował Cię ten artykuł?
wosk pszczeli

Fot.: white_caty / Getty Images

Wosk pszczeli to produkt uboczny wytwarzany podczas produkcji miodu. Ma wiele właściwości, dlatego stosuje się go m.in. w terapiach leczniczych i w kosmetyce. Pomaga np. w chorobach układu oddechowego i stawów, podczas przeziębień i różnego rodzaju stanów zapalnych.

Wosk pszczeli jest nie tylko składnikiem maści, tabletek i plastrów, ale także świec i kosmetyków. Można go spotkać w składzie kremów i balsamów, a co ciekawe także w szminkach, cieniach do powiek, tuszach do rzęs i wielu innych. Wosk pszczeli m.in. pomaga wchłonąć się kosmetykom, nawilża skórę i chroni ją.

Wosk pszczeli – co to jest? Jaki ma skład?

Wosk pszczeli to produkt uboczny powstający podczas wytwarzania miodu. Jest podstawowym budulcem w ulu – to właśnie z niego powstają plastry, w których dorastają młode pszczoły. Aby wyprodukować jego 1 kg, potrzebne są prawie 4 kg miodu.

Wosk pszczeli w swoim składzie zawiera: wolne kwasy tłuszczowe i alkohole tłuszczowe, estry alkoholi i kwasów tłuszczowych, węglowodory, węglowodany, minerały, barwniki, substancje aromatyczne i inne. Większość z nich ma właściwości, które m.in. sprzyjają leczeniu i są wykorzystywane w kosmetyce. Na przykład w wosku pszczelim znajdują się: beta-karoten i estry, które działają przeciwzapalnie, chryzyna, która działa niczym antybiotyk, a także flawonoidy, które skutecznie niszczą bakterie i grzyby. Oprócz tego jest on bogatym źródłem: witaminy A (właściwości pobudzające i regulujące), skwalenu (właściwości ochronne) oraz kwasu masłowego, palmitynowego, octowego, melisowego i walerianowego (właściwości przeciwnowotworowe). Dlatego też wosk, obok miodu, pyłku, propolisu i mleczka, to kolejny pszczeli produkt, który ze względu na swoje zastosowanie cieszy się dużą popularnością.

Właściwości i zastosowanie wosku pszczelego

Wosk pszczeli ze względu na swoje właściwości ma wiele zastosowań. Szczególnie sprawdza się jako środek leczniczy. Można go wykorzystywać m.in. w terapii chorób serca, dróg oddechowych, skóry i wielu innych. Leczenie woskiem pszczelim staje się coraz bardziej popularne, gdyż dostępnych jest coraz więcej badań naukowych, które udowadniają jego właściwości i skuteczność. Wcześniej, z powodu braku ich potwierdzenia naukowego, był raczej wykorzystywany w medycynie niekonwencjonalnej. 

Wosk pszczeli leczy m.in.: ropiejące rany i wypryski, czyraki i wrzody, siniaki i krwawe wybroczyny. Stosowany jest także na: katar sienny, artretyzm, schorzenia reumatologiczne, skaleczenia i dny. Znajduje się również w składzie plastrów, past i tabletek. Ponadto wosk pszczeli ma wiele zastosowań w kosmetyce. Wytwarza się z niego kremy, mleczka i maści. Służy także do produkcji świec. Podczas ich spalania wydobywa się przyjemny i energetyczny zapach, a dodatkowo mają one działanie kojące i neutralizują negatywne promieniowanie z urządzeń elektrycznych. Warto stosować je w pomieszczeniach osób mających problemy z chorobami oddechowymi, gdyż oczyszczają powietrze i łagodzą objawy. Wosk pszczeli jest wykorzystywany także w stomatologii, gdzie służy do robienia odlewów zębowych, a także jako środek czyszczący. Ponadto można produkować z niego woskowany papier, kredy olejne oraz wykorzystywać go w leśnictwie.

Wosk pszczeli – zastosowanie w kosmetyce

Wosk pszczeli ma także bogate zastosowanie w kosmetyce. W tej branży swoje miejsce znalazł zarówno wosk żółty, jak i biały. Jest on bogatym źródłem wielu wartościowych elementów, jednak w swojej konsystencji jest bardzo twardy, dlatego też nie może być stosowany jako samodzielny składnik. Z tego powodu w kosmetyce najczęściej łączy się go z ciekłą parafiną i olejami. Może pełnić wtedy rolę emulgatora i być stosowany w: tuszach do rzęs, szminkach, podkładach, cieniach do powiek, mydłach, kredkach do oczu, produktach do stylizacji włosów, plastrach do depilacji i peelingach. Ponadto jego szerokie zastosowanie w kosmetyce dotyczy także produkcji kremów. Wszystko za sprawą tego, że dzięki swoim właściwościom zmiękcza skórę, nadaje jej elastyczności, a także silnie ją nawilża. Wosk pszczeli chroni cerę przed wysuszeniem i ją odżywia. Tego typu kosmetyki powinni stosować także ci, którzy chcą wyeliminować zaczerwienienie i złagodzić podrażnienia. Będzie to idealny wybór dla osób z cerą trądzikową, ponieważ kremy na bazie wosku pszczelego nie zatykają porów. Ponadto nadają skórze piękny połysk i lekko się rozsmarowują. Z kolei zawartość wosku pszczelego w kosmetykach do stylizacji fryzur sprawia, że na włosach tworzy się filtr ochronny, nabierają one połysku, a także wygładzone zostają rozdwajające się końcówki. Ten produkt uboczny powstawania miodu ma tak wiele właściwości, że dodawanie go do kosmetyków stało się bardzo popularne.

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Śląscy kardiolodzy zbadali wpływ smogu na choroby serca i udary
Śląscy kardiolodzy zbadali wpływ smogu na choroby serca i udary Materiał sponsorowany
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi Materiał sponsorowany
Regularne badania tętna pozwalają ochronić się przed chorobami układu krążenia
Regularne badania tętna pozwalają ochronić się przed chorobami układu krążenia Materiał sponsorowany
Olej z czarnuszki – płynne złoto z domowej apteczki
Olej z czarnuszki – płynne złoto z domowej apteczki
Sprzątanie krok po kroku, czyli od czego zacząć, a na czym skończyć
Sprzątanie krok po kroku, czyli od czego zacząć, a na czym skończyć Materiał sponsorowany
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?