Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to jest skwalan? Właściwości, działanie i zastosowanie skwalanu z oliwek

Co to jest skwalan? Właściwości, działanie i zastosowanie skwalanu z oliwek

Kobieta, która smaruje twarz kremem

Fot: Hero Images / gettyimages.com

Skwalan to organiczny związek chemiczny, który dopiero od niedawna znany jest szerszej grupie ludzi. Wielu badaczy potwierdza jego dobroczynne działanie na kondycję skóry. Dzięki temu też zyskuje na popularności jako składnik kosmetyków. Skwalan dość często mylony jest ze skwalenem, którego jest pochodną.

Skwalan z oliwek to substancja, która jest w ostatnim czasie często wykorzystywana do pielęgnacji skóry. Usprawnia wchłanianie substancji aktywnych w głąb skóry, działa przeciwzapalnie, nawilża i odżywia skórę. Uzupełnia braki w warstwie lipidowej naskórka i zapobiega odparowywaniu wody. Skwalan traktuje się jako alternatywę dla kwasu hialuronowego. Zalecany jest osobom o cerze dojrzałej, suchej, normalnej, a nawet wrażliwej, ponieważ jest hipoalergiczny, delikatny i całkowicie naturalny.

Co to jest skwalan?

Skwalan (wzór sumaryczny C30H62) to organiczny związek chemiczny zaliczany do rozgałęzionych węglowodorów (związki zawierające wyłącznie atomy węgla i wodoru) alifatycznych, czyli takich, w których atomy węgla nie tworzą struktur zamkniętych. Skwalan to pochodna skwalenu (wzór sumaryczny C30H50), który jest węglowodorem wielonienasyconym. Skwalen pozyskiwany jest z głównie z wątroby rekina. Niewielkie ilości tego składnika znajdują się również w ludzkim osoczu i sebum, czyli substancji wydzielanej przez gruczoły łojowe zlokalizowane w skórze.

Skwalan ma postać bezbarwnej, bezwonnej, nierozpuszczalnej w wodzie, słabo rozpuszczalnej w alkoholach, za to dobrze w innych tłuszczach, oleistej cieczy. Powstaje na skutek wysycenia podwójnych wiązań skwalenu. To dość trwały związek, który nie ulega rozkładowi pod wpływem promieniowania UV czy działania tlenu. W kosmetologii najczęściej wykorzystywany jest skwalan roślinny, np. z amarantusa, ryżu, pszenicy, lecz największą popularnością cieszy się skwalan z oliwek. To całkowicie naturalny produkt, który jest 100% wyciągiem z oliwy z oliwek i powstaje w wyniku jej ekstrakcji.

Ile kosztuje skwalan z oliwek?

Za flakonik o pojemności 20 ml skwalanu z oliwy z oliwek zapłaci się około 18 zł. Produkt ten nabyć można w sklepach zielarskich, niektórych aptekach, a także dzięki sprzedaży internetowej. W większości przypadków dostępny jest w butelce z dozownikiem ułatwiającym aplikację. Skwalan powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej i chronić przed światłem słonecznym.

Zastosowanie skwalanu

Skwalan jest powszechnie wykorzystywany w kosmetologii, gdyż charakteryzuje się naturalnym powinowactwem do skóry. Można go używać podczas samodzielnego przygotowywania kosmetyków, jak i korzystać z jego pozytywnego działania już w gotowych preparatach. Stanowi składnik kremów, maseczek, peelingów i toników do twarzy, kremów do rąk, maseł i balsamów do ciała, emolientów czy lubrykantów. Dodawany jest także do kosmetyków zapachowych, ponieważ skutecznie utrwala aromaty. Stanowi składnik preparatów przeciwstarzeniowych, przeznaczonych do leczenia egzemy i łuszczycy oraz pomadek ochronnych do ust. Znajduje się również w składzie płynów do kąpieli i żeli pod prysznic, olejków i odżywek do włosów, serum na końcówki. Mimo iż skwalan to oleista ciecz, nie pozostawia na skórze tłustej warstwy i bardzo szybko się wchłania. Zaliczany jest do tzw. lekkich olejków. Skwalan jest hypoalergiczny i stosowany nawet w stężeniu 100% nie powoduje podrażnienia skóry.

Jak dbać o skórę po czterdziestce? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak zadbać o skórę twarzy 40+? Źródło: 36,6.

Właściwości i działanie skwalanu z oliwek

Skwalan polecany jest w sposób szczególny posiadaczom skóry dojrzałej, suchej, podrażnionej, naczynkowej, mieszanej, normalnej i wrażliwej. Najlepiej rozpocząć stosowanie skwalanu po ukończeniu 25 lat, ponieważ poziom znajdującego się w sebum jego odpowiednika – skwalenu – zmniejsza się wraz z upływem lat. Zawartość skwalenu w sebum u młodej osoby mieści się w granicach 10–15%. Skwalan doskonale odżywia, nawilża, zmiękcza, uelastycznia skórę i spowalnia proces powstawania zmarszczek. Przywraca blask, redukuje przebarwienia oraz wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry (uszczelnia przestrzenie międzykomórkowe). Przyspiesza proces gojenia się ran i ogranicza tworzenie blizn. Utrzymuje wilgoć w skórze, zapobiegając odparowywaniu wody z naskórka. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne – ochronne wobec warstwy tłuszczowej skóry przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Skwalan usprawnia transport składników aktywnych zawartych w innych kosmetykach w głąb skóry, a zwłaszcza witaminy A i E oraz koenzymu Q10. Ta drobna cząsteczka ma wysokie powinowactwo do lipidowych struktur naskórka, przez co dobrze penetruje do głębszych warstw skóry i pełni rolę nośnika dla składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach.

Skwalan pomocny jest w przypadku podrażnienia skóry promieniowaniem słonecznym. Łagodzi dolegliwości bólowe i koi poparzoną skórę. Zaś użyty przed opalaniem, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry i działa profilaktycznie, zmniejszając znacznie ryzyko powstania podrażnień i rumienia skóry. Skwalan usuwa problem spierzchniętych warg czy suchej, szorstkiej i popękanej skóry na piętach. Skwalan oprócz pozytywnego działania na skórę znalazł zastosowanie w pielęgnacji włosów, a zwłaszcza przesuszonych i farbowanych. Zapewnia ich odżywienie, nawilżenie, niweluje problem rozdwajających się końcówek i suchości skóry głowy. Likwiduje też problem łamliwych paznokci. Skwalan może być stosowany do masażu samodzielnie lub w rozcieńczeniu do 30% z innymi olejami.

Skończyłaś pięćdziesiąt lat? Zobacz film i dowiedz się jak dbać o skórę:

Zobacz film: Jak zadbać o skórę twarzy 50+? Źródło: 36,6.

Kto nie powinien korzystać ze skwalanu?

Skwalan nie jest polecany osobom o skórze tłustej i problematycznej, gdyż może wzmagać trądzik. To substancja komedogenna, która zapycha pory skóry i może powodować powstawanie zaskórników, w czego konsekwencji zaostrza zmiany trądzikowe.

Bibliografia:

1. Małysa A., Kowalska M., Rola skwalanu z oliwy z oliwek w kształtowaniu właściwości fizykochemicznych i użytkowych dwufazowych płynów do kąpieli, W: Kiełtyka-Dadasiewicz A. (red.), Rośliny w nowoczesnej kosmetologii, Lublin, Wyższa Szkoła Społeczno-Przyrodnicza im. Wincentego Pola w Lublinie, 2016, s. 77-92.

2. Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Farmakopea Polska X, Warszawa, Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, 2014.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Usuwanie (wyrywanie) ósemek – szczękościsk, ból i opuchlizna po usunięciu ósemki
Usuwanie (wyrywanie) ósemek – szczękościsk, ból i opuchlizna po usunięciu ósemki
Płukanie uszu – czy można bezpiecznie czyścić uszy domowymi sposobami?
Płukanie uszu – czy można bezpiecznie czyścić uszy domowymi sposobami?
Krosty na języku – o czym mogą świadczyć? Przyczyny i leczenie białych i czerwonych krost na języku
Krosty na języku – o czym mogą świadczyć? Przyczyny i leczenie białych i czerwonych krost na języku