Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

Bakterie w jelitach

Fot: SolStock / gettyimages.com

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego.

SIBO (dysbakterioza przewodu pokarmowego) objawia się zaburzeniem trawienia i wchłaniania pokarmów. Częstość występowania SIBO w nie została jak dotąd jednoznacznie określona. W populacji dorosłych stanowić może 2,5–22%. W rozpoznaniu przerostu flory jelitowej wykorzystuje się powszechnie wodorowe testy oddechowe.

Co to jest SIBO?

SIBO (z ang. small intestinal bacterial overgrowth) to zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego. Definiuje się go jako wzrost liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU (z ang. colony forming units), czyli jednostek tworzących kolonię w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. Dochodzi do kontaminacji florą pochodzącą z jamy ustnej i okrężnicy, w składzie której wymienia się zwłaszcza paciorkowce, pałeczkę okrężnicy, gronkowce, pakietowce oraz Klebsiella.

Przyczyny powstania SIBO

Wśród czynników predysponujących do powstania zespołu SIBO wymienia się m.in.: wrodzone i nabyte wady przewodu pokarmowego, silne sytuacje stresowe, hypochlorydię polekową związaną zwłaszcza ze stosowaniem przez długi czas inhibitorów pompy protonowej, zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego pojawiające podczas np. niedoczynności tarczycy, celiakii, zespołu jelita drażliwego czy po radioterapii. Przyczynami SIBO mogą być niedobory odporności, przewlekłe choroby prowadzące do wyniszczenia organizmu i zaburzenia równowagi flory jelitowej na skutek długotrwałego leczenia immunosupresyjnego.

SIBO – objawy

SIBO objawia się przede wszystkim zaburzeniami wchłaniania tłuszczów, węglowodanów, białek, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W przebiegu przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak bóle brzucha, wzdęcia, mdłości, odbijanie, wzmożone wytwarzanie gazów, biegunka tłuszczowa lub o wodnistym charakterze, spadek masy ciała, kłucie w brzuchu, ciężkość poposiłkowa, refluks, zgaga. Nasilenie objawów determinuje przede wszystkim lokalizacja zmian w jelicie czczym – im nadmiernie rozrośnięta flora bakteryjna zajmuje bliższy odcinek jelita czczego, tym cięższy jest przebieg choroby.

W niektórych przypadkach występują również objawy spoza przewodu pokarmowego, w tym m.in. kłębuszkowe zapalenie nerek, zapalenie stawów, stłuszczenie wątroby, rumień guzowaty. W przebiegu choroby SIBO dochodzi do niedoborów witaminowych, w tym:

  • B12, co powodować może neuropatię obwodową, ataksję, niedokrwistość megaloblastyczną,
  • D, co predysponuje do tężyczki, osteoporozy, osteomalacji, krzywicy u dzieci,
  • A, co sprzyja problemom skórnym i ze wzrokiem.

Rozpoznawanie SIBO

Mianem złotego standardu w diagnostyce SIBO określa się mikrobiologiczną ocenę treści pobranej z bliższej części jelita cienkiego. Niestety metoda należy do inwazyjnych i zastępowana bywa często metodami pośrednimi, które są lepiej tolerowane przez chorych. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje HBT, czyli wodorowy test oddechowy. Testy są łatwe do przeprowadzenia i niezbyt stresujące dla chorego, który na co najmniej 14 godzin przed przystąpieniem do badania powinien pościć. Możliwe jest w tym czasie spożywanie tylko niegazowanej wody.

Jak działa układ pokarmowy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6.

Test na SIBO polega na wypiciu przez chorego roztworu laktulozy lub glukozy, a następnie dmuchaniu w gastrolyzer przez 3 godziny co 20 minut. Test wykonywany glukozą pozwala uchwycić przerost w początkowej części jelita cienkiego, zaś laktulozą przerost w końcowej części jelita cienkiego. Pierwszego pomiaru dokonuje się przed wypiciem roztworu i u zdrowych ludzi na czczo wynosi on do 10 ppm (z ang. parts per million, czyli części na milion), zaś w pomiarach po wypiciu roztworu nie powinien przekroczyć 20 ppm. Przerost flory bakteryjnej jelit stwierdza się w sytuacji, gdy zawartość cząsteczek wodoru w wydychanym powietrzu będzie większa o ponad 20 ppm w porównaniu z poziomem wartościowym.

SIBO – leczenie

W leczeniu SIBO szczególne miejsce zajmuje antybiotykoterapia. Leczenie trwa 2–4 tygodnie i opiera się na antybiotykach działających na tlenowe i beztlenowe bakterie Gram-ujemne. Lekiem pierwszego rzutu jest przeważnie metronidazol w połączeniu z doksycykliną. Wysoką skuteczność wykazuje rifaksymina. Konieczne jest uzupełnianie niedoborów witaminowych i zażywanie probiotyków.

Przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego – dieta

Dieta w SIBO stanowi bardzo ważny elementem terapii. Opiera się na eliminacji pokarmów mocno fermentujących, określanych jako FODMAP. Zakłada niskie spożycie produktów zawierających fruktany, fruktozę, laktozę, alkohole polihydroksylowe, sztuczne substancje słodzące.

Co jeść przy SIBO? Jadłospis powinien uwzględniać m.in.: owies, kukurydzę, proso, ryż, kiszonki, jaja, mięso i ryby, większość orzechów i nasion, mąkę ziemniaczana lub z tapioki, warzywa, jak ogórki, marchewka, papryka, ziemniaki, cukinia, bakłażan, rzodkiewka, dynia, bataty, oliwki, jarmuż, sałata i warzywa liściaste, owoce, jak grejpfruty, kiwi, truskawki, maliny, pomarańcze, limonki, mandarynki, czyste tłuszcze, nabiał bez laktozy.

Bibliografia:

1. K. Siniewicz-Luzeńczyk, M. Tkaczyk, Ocena częstości występowania zespołu przerostu bakteryjnego jelita cienkiego u dzieci leczonych immunosupresyjnie z powodu idiopatycznego zespołu nerczycowego, „Pediatria i Medycyna Rodzinna”, 2016, 12(2), s. 171–176.

2. P. Gulbicka, M. Grzymisławski, Wzdęcia brzucha – najczęstsze przyczyny i postępowanie, „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne”, 2016, 6(1), s. 69–76.

3. M. Nowak, P. Gulbicka, M. Grzymisławski, Wodorowe testy oddechowe jako narzędzie w diagnostyce schorzeń gastroenterologicznych, „Forum Zaburzeń Metabolicznych”, 2015, 6(3), s. 124–135.

4. S. J. Konturek, Gastroenterologia i hepatologia kliniczna. Cz. 7.: Choroby jelita cienkiego, Warszawa, 2006.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
17
0
Polecamy
Celiakia u dzieci i dorosłych. Przyczyny, objawy i leczenie celiakii
Celiakia u dzieci i dorosłych. Przyczyny, objawy i leczenie celiakii Dzień Dobry TVN
Refluks. Dolegliwość czy poważna choroba?
Refluks. Dolegliwość czy poważna choroba? Dzień Dobry TVN
Czym jest SIBO? Rozrost bakteryjny jelita cienkiego - na czym polega i jak leczyć? 
Czym jest SIBO? Rozrost bakteryjny jelita cienkiego - na czym polega i jak leczyć?  TVN zdrowie
Jelito kręte – charakterystyka chorób i sposoby ich leczenia
Jelito kręte – charakterystyka chorób i sposoby ich leczenia TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?