Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to jest panthenol? Działanie i zastosowanie prowitaminy B5 w kosmetykach
menu
Polub nas na Facebooku

Co to jest panthenol? Działanie i zastosowanie prowitaminy B5 w kosmetykach

Wzór chemiczny panthenolu.

Fot. Zerbor / Getty Images

Pantenol, czyli prowitamina B5, łatwo wnika w strukturę skóry i włosów. Zapewnia nawilżenie skóry i zapobiega rogowaceniu naskórka. Dodatkowo łagodzi podrażnienia, ułatwia procesy gojenia uszkodzeń skóry i chroni przed promieniowaniem UV. Pantenol jest bardzo dobrze tolerowany i nie wywołuje uczulenia.

Panthenol wykazuje szereg korzystnych dla skóry i włosów właściwości, dlatego stanowi często wykorzystywany surowiec kosmetyczny. Prowitamina B5 nie powoduje alergii, więc może być z powodzeniem stosowana przez osoby o wrażliwej skórze. Łagodzi podrażnienia i oparzenia skórne. Wspomaga proces gojenia i wykazuje działanie ochronne. Zalecana jest w przypadku oparzeń, uszkodzeń i otarć naskórka, suchej skóry i opryszczki wargowej. Nadaje skórze uczucie gładkości, a włosom połysk.

Jakie są stopnie i rodzaje oparzeń? Pora się tego dowiedzieć z filmu:

Zobacz film: Rodzaje i stopnie oparzeń. Źródło: 36,6

Co to jest panthenol?

Panthenol to inna nazwa prowitaminy B5. Jest to substancja organiczna z grupy alkoholi. Stanowi naturalny składnik występujący w skórze, włosach i paznokciach, niezbędny dla ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Panthenol to prekursor witaminy B5. Po wniknięciu w skórę, pod wpływem utleniania przemienia się w kwas pantotenowy, który tworzy witaminę B5. Kwas pantotenowy jest bardzo niestabilny w roztworach wodnych i słabo wchłania się przez skórę, dlatego też w kosmetykach zastosowanie znalazła stabilna pochodna witaminy B5, czyli pantenol. Związek ten, dzięki niskocząsteczkowej budowie, posiada duże powinowactwo do keratyny – podstawowego białka budującego skórę, włosy i paznokcie.

W jakich kosmetykach znajduje się panthenol?

Panthenol jako surowiec kosmetyczny jest bezbarwną, lepką, przezroczystą cieczą. Łatwo rozpuszcza się w wodzie, alkoholu lub eterze, za to słabo w glicerynie. Wykazuje wysoką stabilność chemiczną (w szerokim zakresie pH to 3–8). Jest to substancja nietoksyczna, nieuczulająca i niekomedogenna (nie powoduje powstawania zaskórników na skórze). Ze względu na wysokie bezpieczeństwo i delikatność działania związek ten wykorzystuje się nawet w preparatach do skóry wrażliwej i alergicznej. Można go też znaleźć w środkach stosowanych od 1 dnia życia.

Panthenol znalazł zastosowanie w kosmetykach do włosów, twarzy i ciała, które mają postać kremów, maści, żelów, balsamów, odżywek i szamponów, oraz produktach do golenia. Ostatnimi czasy pantenol stał się częstym składnikiem kosmetyków serii anti-ageing, które hamują starzenie się skóry. Pobudza podziały komórkowe, co prowadzi do przyspieszonej regeneracji zmian starzeniowych. Ponadto panthenol znajduje się w składzie aerozoli i pianek na oparzenia, gdzie występuje w stężeniu 5–10%, oraz kosmetyków nawilżających, gdzie jego stężenie wynosi do 5%. Z kolei jako składnik środków na włosy zwykle stosuje się go w stężeniu 0,25–1%.

Panthenol – zastosowanie i działanie na skórę

Panthenol ma szerokie zastosowanie przy problemach dermatologicznych. Używany jest do łagodzenia podrażnień skóry spowodowanych oparzeniami (zwłaszcza słonecznymi) i nadmiernym wysuszeniem. Przyspiesza regenerację naskórka po otarciach. Wykorzystywany jest w leczeniu opryszczki wargowej, wyprzeń, zapaleń skóry, chorób pęcherzowych skóry z ubytkami naskórka, owrzodzenia podudzi, szczelin i pęknięć skóry.

Panthenol wykazuje działanie kojące, ochronne, przeciwbólowe, chłodzące, przeciwzapalne, antybakteryjne, konserwujące, pielęgnacyjne i gojące, a także regeneracyjne – stymuluje odbudowę nie tylko naskórka, ale także skóry właściwej. Znany jest z silnych właściwości higroskopijnych (gromadzi wodę), dzięki czemu nawilża skórę. Pantenol zmniejsza TEWL, czyli transempidermalną utratę wody. Poprawia barierę lipidową naskórka – jest substancją filmotwórczą.

Panthenol aktywizuje podziały komórek naskórka i skóry właściwej, czyli fibroblastów. Łagodzi zaczerwienienie, swędzenie i pieczenie skóry oraz zmniejsza zmarszczki (uzupełnia je od wewnątrz). Ponadto wzmacnia naczynia krwionośne. Sprawia, że skóra staje się gładka, elastyczna i jędrna. Poprawia koloryt skóry i łagodzi przebarwienia.

Panthenol na włosy i paznokcie

Panthenol na włosy wykazuje niezwykle pozytywne działanie. Ma właściwości przeciwłupieżowe, wzmacnia cebulki i stymuluje porost włosów. Ponadto odpowiada za pigmentację, przeciwdziała siwieniu, zmatowieniu, porowatości i wypadaniu włosów oraz uszczelnia ich strukturę. Odgrywa bardzo ważną rolę podczas podziałów komórek macierzystych włosa. Zapewnia długotrwałe nawilżenie, dlatego wskazany jest zwłaszcza podczas lata i szkodliwego działania promieni słonecznych na włosy. Dzięki szamponom i odżywkom z panthenolem włosy stają się grubsze, zdrowsze, odżywione i łatwiejsze w rozczesywaniu. Ponadto nadaje im gładkość i blask oraz zmniejsza liczbę rozdwojonych końcówek. Poprawia wytrzymałość i odporność włosów na uszkodzenia, w tym te spowodowane używaniem suszarek czy intensywnymi zabiegami chemicznymi, takimi jak farbowanie. Jest jednym z najlepszych środków kondycjonujących włosy, czyli wyrównuje ewentualne ubytki na włosach.

Zawarty w produktach do pielęgnacji paznokci panthenol nadaje im elastyczność, zapobiega ich łamaniu, pękaniu i przebarwieniom.

Przykładowe produkty z pantenolem

Za 30 g opakowanie maści z pantenolem trzeba zapłacić około 10 zł. Niewielką ilość maści nakłada się na skórę, po jej wcześniejszym oczyszczeniu i osuszeniu. Krem z pantenolem w opakowaniu 60 ml kosztuje około 12 zł. Stosować go można kilka razy dziennie, w zależności od stopnia podrażnienia skóry. Z kolei aerozol z pantenolem to koszt 8–18 zł. Pojemnik należy trzymać pionowo, z głowicą skierowaną ku górze. Przed zastosowaniem należy go mocno wstrząsnąć. Preparatu nie rozpyla się bezpośrednio na twarz. Aplikuje się go na dłonie, a następnie nakłada, omijając okolice oczu, ust i nosa kilka razy dziennie.

Bibliografia:

1. Mrukot M., D-pantenol w kosmetyce i preparatach leczniczych, „Pollena. Tłuszcze. Środki Piorące. Kosmetyki”, 1992, 36(3), s. 88-92.

2. Käser H., Surowce kosmetyków naturalnych, Linz, Freya, 2012.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Polecamy
Mydło aleppo - skład, właściwości i zastosowanie.
Mydło aleppo - skład, właściwości i zastosowanie. Dzień Dobry TVN
Mocznik w kosmetyce – właściwości, działanie i zastosowanie
Mocznik w kosmetyce – właściwości, działanie i zastosowanie TVN zdrowie
Kosmetyki z Morza Martwego – właściwości i zastosowanie
Kosmetyki z Morza Martwego – właściwości i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Czym są humektanty?
Rodzaje i zastosowanie humektantów w kosmetyce
Czym są humektanty? Rodzaje i zastosowanie humektantów w kosmetyce TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.