Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to jest jałowiec pospolity? Właściwości i zastosowanie jego owoców
menu
Polub nas na Facebooku

Co to jest jałowiec pospolity? Właściwości i zastosowanie jego owoców

Gałąź i owoce jałowca pospolitego

Fot: Ramona Kaulitzki / fotolia.com

Jałowiec pospolity jest zawsze zielonym krzewem o aromatycznych owocach. Stanowi niebanalny dodatek do potraw, wzbogacając dania o świeży, leśny posmak. Owoce jałowca mają także działanie łagodzące różne dolegliwości, w tym przeziębienia i cellulit.

Jałowiec pospolity jako przyprawa gości na stołach już od wieków, a jego gałęzie sprawdzają się podczas wędzenia wędlin. Medyczne właściwości tego krzewu również są doceniane od dawna. Warto korzystać z dobrodziejstw, które oferuje.

Jałowiec pospolity – charakterystyka

Iglasty, zimozielony krzew jałowca można najczęściej spotkać na jałowych, piaszczystych, mało żyznych glebach – stąd wzięła się jego nazwa. Rośnie najczęściej w klimacie umiarkowanym oraz na terenach górskich strefy międzyzwrotnikowej. Żywotność krzewu może wynosić nawet do 100 lat. Znanych jest około 70 gatunków tej rośliny, a w Polsce rosną dwa spośród nich.

Kiedy owoce jałowca pospolitego – tzw. szyszkojagody – dojrzeją, charakteryzuje je ciemnofioletowe, niemal czarne zabarwienie, często z niebieskawym nalotem. Dojrzewają przez 2 lata, z czego w pierwszym roku dojrzewania mają kolor zielony, a pod koniec tego roku – lekko fioletowy. Na ciemny, prawie czarny fiolet barwią się w drugim roku. Dlatego też krzew jałowca może mieć na sobie zarówno dwuletnie, dojrzałe owoce, jak i te jednoroczne.

Jagody jałowca zbiera się późną jesienią, a najlepiej po pierwszych przymrozkach. Po zbiorze owoce należy suszyć w temperaturze 40 stopni, bez pośpiechu, należy przy tym uważać, by ich nie przesuszyć. Stopień wysuszenia jagód jałowca można poznać po elastycznej warstwie w momencie ściśnięcia jagody między palcami.

Jałowiec – właściwości

Wysuszone owoce charakteryzuje silny, „leśny” zapach i świeży, słodki, lekko żywiczny posmak. Powinny być przechowywane w papierowej torebce (nigdy w folii), ponieważ mogą spleśnieć. Są bogate w sole mineralne i garbniki. Dzięki temu wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne pomocne w gojeniu ran. Stanowią wsparcie w problemach układu pokarmowego, zwalczając biegunki. Przy nieżycie i wrzodach żołądka lub krwawieniach z dróg pokarmowych pomagają wytworzyć naturalną florę bakteryjną, aby zmniejszyć dokuczliwe objawy.

Produkty z jagód jałowca mają działanie moczopędne, pomagają więc złagodzić stany zapalne dróg moczowych u osób zmagających się z jego dolegliwościami. Ponadto owoce te odkażają i wspomagają wątrobę w wydzielaniu żółci – pomagają przy niewydolności tego narządu. Odpowiednio przetworzony jałowiec może być też stosowany zewnętrznie, np. przy bólach korzonków czy nerwobólach. Roślina ma działanie drażniące na skórę, rozgrzewa ją i powoduje silniejsze ukrwienie. Dlatego maści z wyciągiem z jałowca polecane są przy zapaleniu korzonków i bólach reumatycznych. Warto stosować także olejek jałowcowy lub zażywać od czasu do czasu kąpieli z dodatkiem wywaru z igieł jałowca, aby zmniejszyć dolegliwości.

Jałowiec na przeziębienie?

Odkażające właściwości jagód jałowca pomagają w leczeniu przeziębień. Napar z owoców należy pić dwa razy dziennie, jednorazowo w ilości 200 ml. Masaż klatki piersiowej olejkiem jałowcowym rozgrzewa skórę i ułatwia oddychanie. Pomagają także inhalacje z wykorzystaniem olejku – odtykają nos i zwalczają bakterie.

Jałowiec w walce z cellulitem i na ratunek wątrobie

Ze względu na swoje działanie moczopędne owoce jałowca pomagają oczyścić organizm z toksyn. Przyczyniają się do tego także ich właściwości usprawniające pracę wątroby i poprawiające wydzielanie żółci. Kurację przeciw pomarańczowej skórce wspomagają również masaże z wykorzystaniem olejku jałowca. Rozgrzewa on skórę, poprawiając tym samym krążenie i usuwanie złogów. Jałowiec pomaga też zwalczyć problemy z przepływem żółci oraz nieprzyjemny zapach z ust – w tym celu powinno się żuć jego jagody.

Jałowiec pospolity – przeciwwskazania

Mimo że posiadają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, jagody jałowca stosowane w nadmiarze mogą podrażnić nerki i żołądek – dzienna dawka (do żucia) to maksymalnie 3–4 owoce. Olejek natomiast nie może być nigdy spożywany, a jedynie stosowany zewnętrznie, pomocniczo przy leczniczych masażach. Kobiety w ciąży nie powinny pić naparów z jałowca, podobnie osoby z poważnymi stanami zapalnymi przewodu pokarmowego.

Jałowiec – przepisy

Suszone owoce jałowca można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania wegańskiego „smalcu” z fasoli. Dwie niewielkie cebule należy pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z liściem laurowym, majerankiem i kilkoma owocami jałowca, następnie wyjąć dodatki i cebulę przełożyć do miski. Puszkę fasoli trzeba odsączyć z wody, opłukać ziarna i dodać do cebuli wraz z kilkoma wędzonymi śliwkami. Całość należy zblendować na jednolitą masę i doprawić solą oraz czarnym, świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowana pasta ma niebanalny smak i będzie doskonałym smarowidłem do kanapek – zasmakują w niej także osoby preferujące mięso.

Zobacz film: Zatroszcz się o swoje zdrowie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
2
Polecamy
Dziki bez – naturalne lekarstwo na przeziębienia i infekcje. Poznaj jego właściwości
Dziki bez – naturalne lekarstwo na przeziębienia i infekcje. Poznaj jego właściwości Dzień Dobry TVN
Liść laurowy, pieprz, cynamon, ziele angielskie i jałowiec - przyprawy o niezwykłej mocy
Liść laurowy, pieprz, cynamon, ziele angielskie i jałowiec - przyprawy o niezwykłej mocy Dzień Dobry TVN
Czym jest kocanka piaskowa? Właściwości i zastosowanie rośliny
Czym jest kocanka piaskowa? Właściwości i zastosowanie rośliny TVN zdrowie
Bazylia pospolita – jakie ma właściwości lecznicze, kiedy i jak ją stosować
Bazylia pospolita – jakie ma właściwości lecznicze, kiedy i jak ją stosować TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie