Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to jest glukonolakton? Zastosowanie i właściwości GDL

Co to jest glukonolakton? Zastosowanie i właściwości GDL

 Pielęgnacja skóry dłoni. młoda kobieta trzyma w dłoni krem

Fot. Iurii Maksymiv / Getty Images

Glukonolakton to polihydroksykwas o silnych właściwościach nawilżających i złuszczających zrogowaciałe komórki naskórka. Powstaje w wyniku utleniania glukozy lub w procesie fermentacji ziarna kukurydzy. Używa się go przy produkcji m.in. kremów, serum, toników, peelingów.

Glukonolakton stosowany jest jako dodatek do żywności o numerze E575, który znaleźć można w miodzie, lubrykantach, sokach owocowych czy winach. Zaliczany jest do grupy PHA, czyli polihydroksykwasów o szerokim zastosowaniu w kosmetologii. Przede wszystkim jest składnikiem preparatów przeznaczonych dla osób o bardzo wrażliwej skórze.

Co to jest glukonolakton?

Glukonolakton to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy laktonów, czyli wewnątrzcząsteczkowych estrów hydroksykwasów. Glukonolakton jest laktonem kwasu glukonowego będącego pochodną glukozy. Skrótowo określany jest jako GDL. Ma postać białego, krystalicznego ciała stałego o słodkim smaku, dobrze rozpuszczalnego w zimnej wodzie, za to słabo w alkoholach.

W wykazie chemicznych dodatków do żywności uznanych przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczne i dozwolone do użycia glukonolaktonowi nadano numer E575 i przyporządkowano do grupy E500–E599, czyli środków pomocniczych. Odgrywa rolę utwardzacza, stabilizatora (umożliwia utrzymanie właściwości fizykochemicznych innych substancji) i regulatora pH. Dodatkowo wzmacnia pikantny smak jedzenia. Występuje naturalnie w skórze, gdzie powstaje w wyniku przemian metabolicznych glukozy na poziomie komórkowym.

Glukonolakton w kosmetykach

Glukonolakton w kosmetykach jest bardzo często spotykany ze względu na jego liczne działanie dobroczynne na kondycję skóry. Badacze podkreślają możliwość stosowania go przy wszystkich fototypach i rodzajach skóry, w tym nawet osobom o cerze wrażliwej i problemowej, np. z cechami trądziku różowatego czy zapaleniem atopowym. W sposób szczególny polecany jest posiadaczom cery nadmiernie odwodnionej i alergicznej.

Glukonolakton w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji domowej najczęściej używany jest w stężeniu 1–4%, a w przypadku preparatów stosowanych w profesjonalnych salonach urody jego stężenie wynosi minimum 5% przy pH na poziomie 3–4. Glukonolakton znaleźć można w składzie żeli, kremów, serum, mleczek. Jednak najbardziej znany preparat to tonik z glukonolaktonem.

Glukonolakton dość często łączy się z hydrolatami, czyli wodami kwiatowymi, ekstraktem z aloesu, argininą, witaminami A, C, E, mocznikiem, gliceryną, pantenolem, kwasem migdałowym, kwasem salicylowym, mleczanem sodu. Zaś w przypadku toniku z glukonolaktonem znane jest połączenie z kwasem laktobionowym.

Glukonolakton – wpływ na skórę

Na uwagę zasługuje zdolność glukonolaktonu do regulowania procesu rogowacenia naskórka oraz bardzo dobre właściwości nawilżające. Związek ten pobudza syntezę elastyny i kolagenu będących naturalnym rusztowaniem dla skóry. Wykazuje działanie przeciwutleniające, dzięki czemu neutralizuje wolne rodniki przyspieszające proces starzenia organizmu. Glukonolakton skutecznie spłyca zmarszczki i zapobiega powstawaniu nowych. Mechanizm jego działania oparty jest na zwiększeniu spoistości komórek warstwy rogowej naskórka. Dodatkowo zmniejsza transepidermalną utratę wody przez naskórek i stabilizuje NMF, czyli naturalny czynnik nawilżający. Wzmacnia odporność skóry na zewnętrzne czynniki drażniące. Niweluje efekt posłonecznego starzenia się skóry i hiperpigmentację. Wykazuje też działanie bakteriobójcze i przeciwstarzeniowe, a ze względu na zdolność eksfoliacji nazywany bywa eksfoliantem.

Zobacz film i dowiedz się jak wybierać kosmetyki:

Zobacz film: Jakie kosmetyki wybierać, aby poprawić wygląd skóry? Źródło: Stylowy Magazyn.

Peeling z glukonolaktonem

Glukonolakton (jako przedstawiciel kwasów PHA) skutecznie złuszcza warstwę rogową naskórka, co uzyskuje się przy około 15% stężeniu. Działanie to wykorzystane zostało w peelingach. Zabiegi te pozwalają pozbyć się przebarwień i nierówności skóry. Przywracają jej jędrność, świeży wygląd i jednolity koloryt. Zwiększają również wnikanie przez skórę zawartych w kosmetykach substancji aktywnych. Glukonolakton posiada wszystkie cechy dobrego peelingu powierzchniowego. Jego cząsteczki są większe od pozostałych kwasów, w związku z tym penetrują skórę wolniej, ale równie skutecznie, nie powodując przy tym podrażnień. Po zabiegach z użyciem glukonolaktonu nie jest konieczne ograniczanie ekspozycji na promieniowanie słoneczne, a przez to stosowanie po nich filtrów ochronnych UV. Glukonolakton jest przez to doskonałą alternatywą dla kwasów AHA (alfa-hydroksykwasy), których nie powinno się stosować latem, gdyż wykazują działanie fotouczulające.

Glukonolakton – krem

Glukonolakton wykorzystać można do kremów własnej roboty. Oto przepis na krem dla każdego rodzaju cery:

Składniki fazy olejowej:

  • 5 g naturalnego emulgatora z oliwy,
  • 25 ml hydrolatu z pomarańczy.

Składniki fazy wodnej:

  • 48 ml wody,
  • 3,75 ml mleczanu sodu,
  • 4% glukonolaktonu,
  • 5 ml 3% kwasu hialuronowego.

Przygotowanie:

  1. Połączyć masło, emulgator i olej w kąpieli wodnej.
  2. Dodać do nich uprzednio podgrzany hydrolat i składniki fazy wodnej
  3. Po połączeniu wszystkich składników odstawić krem na kilka godzin do zgęstnienia.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
308
30
Polecamy
Kwas mlekowy na twarz. Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego
Kwas mlekowy na twarz. Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego Dzień Dobry TVN
Kosmetyki z Morza Martwego – właściwości i zastosowanie
Kosmetyki z Morza Martwego – właściwości i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Kwas szikimowy – właściwości. Jakie ma zastosowanie w kosmetyce?
Kwas szikimowy – właściwości. Jakie ma zastosowanie w kosmetyce? TVN zdrowie
Kwas migdałowy – działanie, efekty, efekty uboczne. Jak stosować kwas migdałowy?
Kwas migdałowy – działanie, efekty, efekty uboczne. Jak stosować kwas migdałowy? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Najlepsze prezenty dla pary młodej - co kupić na ślub?
Najlepsze prezenty dla pary młodej - co kupić na ślub? Materiał sponsorowany
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką