Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to jest agawa? Czy syrop z jej liści naprawdę jest tak zdrowy?
menu
Polub nas na Facebooku

Co to jest agawa? Czy syrop z jej liści naprawdę jest tak zdrowy?

syrop-z-agawy

Fot.: pat_hastings / stock.adobe.com

Agawa to ozdobna roślina doniczkowa, która od wieków była wykorzystywana w Ameryce Łacińskiej do produkcji jedzenia i słodkiego syropu. Jest także składnikiem cenionej ze względu na niezwykły smak tequili.

Sok i cukier z agawy zyskały w ostatnich latach niezwykłą popularność, ponieważ posiadają dużo niższy indeks glikemiczny niż cukier. Warto jednak wiedzieć, że, jak każdy słodycz, nie jest ona zupełnie bezpieczna w stosowaniu.

Co to jest agawa?

Agawy to rodzaj roślin naturalnie występujących w Ameryce Południowej i Środkowej. Odkryto ich około 300 gatunków, z których większość ma zbliżone właściwości. Najbardziej znane gatunki to agawa niebieska, agawa królowej Wiktorii, agawa amerykańska, agawa sizalowa i agawa meksykańska. Zyskały one popularność jako rośliny ozdobne, ponieważ posiadają ładny kształt liści. Agawa może wytworzyć też niezwykły kwiat, jednak często trwa to parę lat.

Agawa – właściwości lecznicze i zastosowanie

Agawa zawiera w liściach wiele cennych składników, takich jak:

  • saponiny sterydowe,
  • polisacharydy,
  • oligosacharydy,
  • enzymy proteolityczne,
  • kwasy bursztynowy i cytrynowy,
  • witaminy B, C, E i prowitamina D,
  • fitosterole (beta-sitosterol),
  • sole mineralne,
  • śluzy i gumy.

Agawa wykazuje podobne właściwości do popularnie stosowanego w lecznictwie aloesu wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie. Choć najwygodniejszą formą stosowania tej rośliny jest picie nalewki z agawy, to większość zielarzy zaleca używanie wyciągów wodnych lub syropów. Przyczyną tego jest skłonność mocnych ekstraktów alkoholowych do hamowania niektórych ważnych procesów biologicznych. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie agawy w domu i przygotowywanie na bieżąco małych dawek wodnych wyciągów poprzez zmielenie liścia agawy i zalanie go wodą. W celu konserwacji można zrobić syrop z agawy.

Wodne wyciągi z liści agawy polecane są szczególnie do stosowania zewnętrznego, jako środka na zapalenie spojówek i zmiany skórne, w tym choroby autoimmunologiczne takie jak łuszczyca. Przychodzą one też z pomocą osobom, które chcą się pozbyć worków pod oczami.

Z agawy niebieskiej wytwarza się mocny alkohol o nazwie tequila, który produkowany był już za czasów Azteków. Niektóre gatunki wykorzystuje się również do produkcji silnych włókien roślinnych, na przykład sizalu.

Nalewka z liści agawy

Jeśli posiada się w domu agawę jako roślinę doniczkową, można w prosty sposób wykonać z jej liści nalewkę leczniczą. W tym celu należy użyć jednej części liści na 5 części 40% alkoholu. Liście należy rozdrobnić, zalać wybranym alkoholem i odstawić w ciemne miejsce na 7 dni. Po tym czasie preparat należy przefiltrować i można zacząć go używać.

Nalewka z liści agawy stosowana jest zewnętrznie do robienia okładów na nerwobóle i bóle mięśniowo-stawowe. Z kolei przyjmowana doustnie zwiększa ilość wydalanego moczu oraz poprawia perystaltykę jelit i odporność.

Sok, syrop i cukier z agawy

Z liści agawy uzyskuje się sok, który po poddaniu obróbce termicznej można zamienić w syrop lub nawet cukier. Są to coraz bardziej popularne środki słodzące, ponieważ wielu ludzi uważa, że proces ich wytwarzania jest bardziej naturalny niż produkcja cukru z buraków cukrowych. Słodziki uzyskane z agawy charakteryzują się dużo niższym indeksem glikemicznych niż większość używanych w tym celu substancji. Dlatego z powodzeniem mogą być wykorzystywane przez osoby walczące z nadwagą lub cukrzyków. Warto jednak mieć na uwadze, że nadmierne używanie syropu lub cukru z agawy może doprowadzi do wtórnego upośledzenia wchłaniania fruktozy.

Syrop z agawy ma też inne wady:

  • wzmaga uczucie głodu,
  • karmi komórki nowotworowe,
  • zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia kamicy nerkowej.

Dlatego syrop z agawy, używany w rozsądnej ilości zamiast cukru, może być dobrym rozwiązaniem, ale należy pamiętać o zachowaniu umiaru.

Pielęgnacja twarzy przy użyciu agawy

Liście z agawy bardzo dobrze sprawdzają się też w pielęgnacji twarzy. W tym celu można wykorzystywać maseczki wykonane z papki z jej liści, okłady, a nawet przygotować tonik ze świeżo wyciśniętym sokiem.

Agawa ma działanie nawilżające i regenerujące naskórek, a także przeciwzapalne. Doskonale sprawdza się w leczeniu zmian trądzikowych, ale przyłożenie świeżego liścia pomaga też w zwalczaniu opryszczki.

Agawa jako roślina doniczkowa

Agawa była wykorzystywana jako ozdobna roślina doniczkowa już w XVI w., kiedy została sprowadzona przez konkwistadorów do Europy. Jest dość prosta w uprawie, choć potrzebuje dużo słońca, dlatego latem warto wystawiać ją na dwór. Należy jednak pamiętać, że niektóre jej gatunki potrafią się bardzo rozrastać i warto wybierać takie, których wymagania odnośnie przestrzeni można zaspokoić.

Zobacz film: Czy sztuczne słodziki są obojętne dla zdrowia? Źródło: Wiem, co jem

Bibliografia:

1. Farmakognozja, Jesień - czas nalewek - Agave, Sorbus, Absinth, Cydonia

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
133
13
Polecamy
Żyworódka – zastosowanie i właściwości rośliny
Żyworódka – zastosowanie i właściwości rośliny Dzień Dobry TVN
Bluszczyk kurdybanek – poznaj tajemnice rośliny
Bluszczyk kurdybanek – poznaj tajemnice rośliny Dzień Dobry TVN
Syrop z sosny dla dzieci i dorosłych. Jak go zrobić?
Syrop z sosny dla dzieci i dorosłych. Jak go zrobić? TVN zdrowie
Agar-agar - co to jest? Jakie wykazuje właściwości i jak go stosować?
Agar-agar - co to jest? Jakie wykazuje właściwości i jak go stosować? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie