Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to jest adenozyna i jakie ma zastosowanie w kosmetologii?

Co to jest adenozyna i jakie ma zastosowanie w kosmetologii?

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: Valerie Potapova / stock.adobe.com

Adenozyna stymuluje syntezę białek takich jak kolagen i elastyna oraz zapewnia ich równomierne rozłożenie. Będąc składnikiem kosmetyków do pielęgnacji twarzy, powoduje spłycenie zmarszczek i wygładzenie cery. W widoczny sposób napina skórę i odżywia ją.

Adenozyna stanowi popularny składnik kremów odmładzających, gdyż wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe. Redukuje zwłaszcza zmarszczki mimiczne, czyli powstałe pod wpływem skurczów skóry związanych z mimiką twarzy. Spowalnia proces starzenia skóry, a pobudza procesy regeneracyjne i ujędrnia skórę. Jest składnikiem bezpiecznym dla ciężarnych kobiet. Można ją znaleźć zwłaszcza w kremach i serach przeciwzmarszczkowych, środkach przeznaczonych do pielęgnacji skóry dojrzałej czy w postaci wcierki do włosów.

Co to jest adenozyna?

Adenozyna to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy nukleozydów. Zbudowana jest z adeniny połączonej z pierwszym węglem pierścienia rybozy. Składnik ten można znaleźć m.in. w cebuli, głogu i czosnku. Ponadto występuje naturalnie w ciele człowieka jako jeden z elementów budujących DNA. Adenozyna jako endogenny nukleozyd purynowy odgrywa ważną rolę w wielu procesach biochemicznych organizmu. Działa na wiele układów, takich jak sercowo-naczyniowy, moczowo-płciowy, immunologiczny, nerwowy czy oddechowy.

Warto przeczytać: Oczyszczanie twarzy w salonie kosmetycznym i w domu – sposoby na nieskazitelną cerę

Adenozyna posiada także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Zyskała na znaczeniu po badaniach nad jej działaniem przeciwzmarszczkowym przeprowadzonych przez uczelnię Massachusetts Medical School. Ponadto jest szeroko popularyzowana przez Koreański Instytut Badań ds. Żywienia i Lecznictwa (Korean FDA Administration).

Adenozyna jest składnikiem wielu kosmetyków, szczególnie produktów serii anti-age, które wnikają w głębokie warstwy skóry, dzięki czemu dokładnie ją regenerują i odżywiają. Adenozyna wskazana jest do stosowania ponadto w przypadku skóry szorstkiej, wysuszonej, wymagającej silnego nawilżenia, o ziemistym odcieniu i nierównym kolorycie, a w przypadku włosów, gdy są osłabione i wykazują skłonność do nadmiernego wypadania oraz we wspomaganiu terapii łysienia androgenowego. Ponadto znajduje zastosowanie w preparatach wyszczuplających i antycellulitowych.

Adenozyna w kosmetyce

Powszechnie znane jest zastosowanie adenozyny jako składnika leków stosowanych w napadowym częstoskurczu nadkomorowym i częstoskurczu z wąskimi zespołami QRS (największy zespół załamków EKG), przy zachowanej miarowości rytmu serca. Wykazuje ona działanie rozszerzające na naczynia krwionośne. Adenozynę można znaleźć także w kosmetykach. Pełni ona funkcję:

  • kondycjonującą,
  • nawilżającą,
  • wygładzającą,
  • przeciwłupieżową,
  • przeciwzmarszczkową,
  • wzmacniającą cebulki i stymulującą porost włosów,
  • przeciwutleniającą,
  • rozjaśniającą, wybielającą,
  • redukcji tkanki tłuszczowej.

Zobacz film: Czy istnieją kremy o działaniu odmładzającym? Źródło: Bez skazy

Właściwości kosmetyczne adenozyny

Adenozyna zmniejsza i reguluje skurcze włókien mięśniowych twarzy, dzięki czemu hamuje powstawanie zmarszczek mimicznych (spłyca tzw. kurze łapki i lwią bruzdę). Substancja ta wykazuje działanie silnie liftingujące. Utrzymuje kształt włókien kolagenowych, blokuje ich rozpad, wykazuje wysoką skuteczność we wzmacnianiu tych struktur oraz jest zaangażowana w proces tworzenia nowych. W konsekwencji pomaga cerze utrzymać elastyczność i wyraźnie ją odmładza. Regularne stosowanie kosmetyków zawierających adenozynę sprawi, że skóra stanie się gładsza i zrelaksowana. Adenozyna regeneruje rany i reperuje uszkodzenia, przyspiesza odnowę komórkową oraz redukcję syntezy melaniny. Pobudza namnażanie fibroblastów i mikrokrążenie skóry. Wówczas skóra odzyskuje zdrowy koloryt i zostaje lepiej dotleniona. Adenozyna przyspiesza rozjaśnianie czy niwelowanie przebarwień i zmian związanych z działaniem promieniowania słonecznego. Ma zdolność do drenowania skóry, przez co staje się ona delikatna i wypełniona w dotyku.

Zobacz też: Cera mieszana jest tłusta w strefie T i sucha na policzkach. Jej pielęgnacja potrafi dać się we znaki, dlatego warto dowiedzieć się, jak poprawnie o nią dbać.

Adenozyna w pielęgnacji włosów

Adenozyna posiada także zastosowanie w pielęgnacji włosów. Jej skuteczność została przedstawiona po raz pierwszy podczas 11. dorocznego spotkania Międzynarodowego Towarzystwa Chirurgii Odtwórczej Włosów w 2003 r. Z kolei pod koniec 2004 r. Japońskie Ministerstwo Zdrowia oficjalnie potwierdziło wysoką skuteczność adenozyny w preparatach przeciwko wypadaniu włosów.

Adenozyna stanowi składnik preparatów wykorzystywanych do zwalczania łysienia typu męskiego. Według licznych badań naukowych pobudza ona porost włosów i sprawia, że stają się grubsze. Ponadto wspomaga produkcję czynnika wzrostowego włosa FGF-7. Zauważono, że adenozyna wydłuża i zachowuje w idealnych proporcjach czasowych fazę anagenu, dzięki czemu zapobiega miniaturyzacji nowego włókna włosowego (mieszków włosowych). Zapewnia idealne środowisko do rozwoju komórek włosa i wzmacnia jego korzeń poprzez odpowiednie krążenie krwi.

Adenozyna – dawkowanie

Zaleca się, aby adenozyna dawkowana była w stężeniu wynoszącym 0,75 do 3%. Często występujące połączenie składników, takich jak adenozyna, glukonian magnezu oraz peptydy, to znany i uznany przez wielu specjalistów element kosmetyków. Nie powinna być łączona z aminofiliną, teofiliną i kofeiną, gdyż mogą osłabić jej działanie. Można ją stosować zarówno w ciągu dnia, jak i w nocy bez osłabionego działania.

Bibliografia:

1. Samsel M., Dzierzbicka K., Trzonkowski P., Adenozyna, jej analogi i koniugaty, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej”, 2013, 67, s. 1189–1203.

2. Moliszewska E.B., Substancje przeciwstarzeniowe w kosmetykach – znaczenie w przeciwdziałaniu starzenia skóry, W: Zhuk O., Dzieńdziora I. (red.), Aspekty starzenia się organizmu. Cz. I, Opole, Państwowa Medyczna Wyższa Szkoła Zawodowa w Opolu, 2014, s. 171–186.

3. Urbala M., Kremy dla różnych grup wiekowych konsumentów, W: Schroeder G. (red.), Kosmetyki – chemia dla ciała, Kostrzyn, Cursiva, 2011, s. 9–36.

4. Głowacka I.E., Zdzienicka A., Nukleozydy 8-azapurynowe – synteza i aktywność biologiczna, „Wiadomości chemiczne”, 2017, 3–4(71), s. 147–175.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?