Polub nas na Facebooku
Czytasz: Test: czy żelki wpływają na kości? Co zawierają żelki i czy warto podawać je dziecku?

Test: czy żelki wpływają na kości? Co zawierają żelki i czy warto podawać je dziecku?

żelki

Fot. Catherine Delahaye / Getty Images

W żywności, nawet tej teoretycznie dedykowanej dzieciom, może być dużo barwników, cukru, a także substancji konserwujących. Nie zawsze rodzice powinni uginać się pod namowami dziecka lub dobrej reklamy i kupować tego typu produkty. Naszym obowiązkiem, jeśli chcemy, aby nasza rodzina zdrowo się odżywiała, jest czytanie etykiet. 

Żelki dla dzieci

Kolorowe żelki, dostępne także w aptekach w ramach "suplementów diety" są bardzo niezdrowe. Zawierają cukier, żelatynę wieprzową oraz substancje pomocnicze, które nadają im smak, zapach, kształt... Niestety witamin w tego typu produktach jest bardzo mało, za to barwników - bardzo dużo!

Na filmie poniżej znajdziecie dokładne informacje z czego składają się żelki oraz jak przygotować je samemu w domu. Poza cukrem (w 100 g żelków jest go około 80 g) będzie potrzebować także żelatyny oraz... Sprawdźcie sami:

Zobacz film: Co kryje w sobie żelowy miś? Źródło: Co nas truje?

Oznacza to, że rodzice kupując preparaty witaminowe dla swoich dzieci mogą im tylko zaszkodzić. Barwniki oraz konserwanty w nich obecne często powodują reakcje alergiczne.

Więcej na ten temat znajdziecie tutaj: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Żelatyna w żelkach wpływa na kości - czy to prawda?

Niestety jest to mit! W żelkach jest mnóstwo dodatków, głównie sztucznych barwników, które mogą powodować u dzieci nadpobudliwość, problemy z pamięcią, zaburzenia koncentracji i uwagi. Poza barwnikami żelki zawierają m. in. kwasek cytrynowy, który może pogarszać wchłanianie wapnia, czyli podstawowego budulca kości. Kupując dziecku żelki możemy mu tylko zaszkodzić - nawet żelki zawierające syntetyczne witaminy nie są dobrym pomysłem! Co o żelkach sądzi pediatra? Odpowiedź znajdziecie na filmie: 

Zobacz film: Czy żelki pomagają na kości? Źródło: Co nas truje?

Syntetyczne barwniki są szkodliwe!

Im bardziej produkty są estetyczne, im mają piękniejszy kolor, tym bardziej są ulepszone chemią. Sztuczne barwniki są bardzo niezdrowe i w wielu krajach zostały już zabronione. Dopuszczalne w Polsce dodatki do żywności określają rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. Lista ta ma być weryfikowana i do 2020 r. zaktualizowana - póki co efektem jest to, że w innych krajach niektóre barwniki są już zakazane, a w Polsce nadal można sprzedawać i produkować żywność z ich udziałem. 

Sztuczne barwniki powodują reakcje alergiczne, stany zapalne, zmniejszenie odporności oraz zespół nadwrażliwego jelita. Niestety sztuczne barwniki nie są dodawane tylko do słodyczy - znajdziemy je m. in. w chlebie czy zielonym groszku! Więcej na temat sztucznych barwników znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Syntetyczne barwniki w żywności są szkodliwe dla zdrowia. Źródło: Co nas truje

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zadbać o właściwe nawilżenie powietrza w mieszkaniu?
Jak zadbać o właściwe nawilżenie powietrza w mieszkaniu? Materiał sponsorowany
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie
Czerwone oczy (zespół czerwonego oka) – przyczyny, domowe sposoby, leczenie
Czerwone oczy (zespół czerwonego oka) – przyczyny, domowe sposoby, leczenie
Przepisy na pięć zdrowych posiłków (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja)
Przepisy na pięć zdrowych posiłków (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) Materiał sponsorowany
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Dieta ketogeniczna - efekty, jadłospis i przepisy
Dieta ketogeniczna - efekty, jadłospis i przepisy