Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co jeść przy łojotokowym zapaleniu skóry? Czy można zażegnać problem dietą?

Co jeść przy łojotokowym zapaleniu skóry? Czy można zażegnać problem dietą?

skóra

Fot. Tharakorn / Getty Images

Odpowiedź: Łojotokowe zapalenie skóry powinno być leczone i wewnętrznie, i zewnętrznie. Odpowiednia dieta może jednak zmniejszyć objawy. Przede wszystkim należy jeść więcej produktów zawierających cynk : pestki dyni, morele suszone, płatki owsiane (zalecam również suplementację). Cynk zmniejsza stany zapalne i przyspiesza gojenie się skóry. Dodatkowo, paradoskalnie, warto do diety wprowadzić odpowiednie tłuszcze (kwasy tłuszczowe omega-3 i tłuszcze nienasycone – np. oleje i oliwa z oliwek), Do diety powinno się wprowadzić produkty bogate w błonnik (kasze, otręby, pieczywo razowe), ponieważ zwiększa on wydalanie z organizmu substancji toksycznych, które mogą nasilać problemy skórne.

Na pytanie odpowiedziała dietetyk Agnieszka Piskała. Agnieszka Piskała jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Właścicielka Instytutu NUTRITION LAB, którego celem jest budowa świadomości prawidłowego odżywiania wśród Polaków. Propagatorka nutridietetyki. Prelegent najważniejszych konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka. Autorka wielu artykułów nt. żywienia, ekspert w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książek „Mama i tata to my” i „Chrzań te diety”, w których obala dobrze znane i powszechne mity żywieniowe.

Agnieszka Piskała przez 13 lat zdobywała doświadczenie w największym, międzynarodowym koncernie spożywczym - w firmie Nestle. Pracowała na stanowiskach specjalisty w Serwisie Konsumenta, gdzie – jako ekspert – udzielała m.in. porad dietetycznych. Następnie współtworzyła komunikację żywieniową dla produktów firmy oraz prowadziła szkolenia w zakresie zdrowego żywienia. Liderka I, II i III edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nutrition, Health&Wellness.

Kolejne pytania:

Jak szybko i bezpiecznie przytyć?

Lepiej ćwiczyć na czczo czy po śniadaniu?

Jak ułożyć dietę wegetariańską? O czym trzeba pamiętać i czego nie może w niej zabraknąć?

Zobacz także: Metabolizm zwolnił, a diety nie działają? Poradź się eksperta! Zobacz zapis czatu z Agnieszką Piskałą, dietetykiem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Polecamy
Dieta ketonowa - wysokotłuszczowy model żywienia: efekty i zasady
Dieta ketonowa - wysokotłuszczowy model żywienia: efekty i zasady Dzień Dobry TVN
Niezbędny składnik diety - żelazo. Zawartość żelaza w produktach - najlepsze źródła
Niezbędny składnik diety - żelazo. Zawartość żelaza w produktach - najlepsze źródła Dzień Dobry TVN
Jakie produkty stosować na poprawę kondycji skóry?
Jakie produkty stosować na poprawę kondycji skóry? TVN zdrowie
Czy są produkty, które powinniśmy jeść każdego dnia?
Czy są produkty, które powinniśmy jeść każdego dnia? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?