Czytasz: Co jeść przy dnie moczanowej? Zasady, tabela produktów, przykładowy jadłospis

Co jeść przy dnie moczanowej? Zasady, tabela produktów, przykładowy jadłospis

NAN

Fot: contrastwerkstatt / stock.adobe.com

Dieta na dnę moczanową (podagrę) polega na eliminacji pokarmów bogatych w puryny. Celem jadłospisu w dnie moczanowej jest obniżenie stężenia kwasu moczowego i doprowadzenie do ustąpienia nieprzyjemnych dolegliwości.

Dna moczanowa (podagra) to zapalenie stawów wywołane podwyższonym poziomem kwasu moczowego we krwi (hiperurykemia), który przechodzi w krystalizującą się w stawach sól (moczan sodowy). Kryształy moczanu mogą tworzyć się również w nerkach, drogach moczowych (powodując kamicę), ścianach tętnic oraz tkankach, ujawniając się jako tzw. guzki dnawe. Dna moczanowa zazwyczaj dotyczy stawów stopy. Najczęściej chorują mężczyźni, ryzyko wystąpienia podagry wzrasta z wiekiem.

Objawy dny moczanowej:

  • bardzo dotkliwy, utrudniający lub wręcz uniemożliwiający chodzenie ból w obrębie dużego palca stopy (zajęcie stawu),
  • obrzęk, tkliwość oraz zaczerwienienie okolicy stawów,
  • ból kolan, kostek, łokci, nadgarstków.

Dna moczanowa – leczenie dietą

Podagry nie można wyleczyć całkowicie, jednak elementem terapii jest właściwa dieta. Atak dny moczanowej wiąże się ze spożyciem produktów bogatych w puryny – wyeliminowanie z jadłospisu produktów, które w nie obfitują, pomoże obniżyć wysoki poziom kwasu moczowego we krwi (optymalny poziom to maks. ok. 5,5 mg na 100 ml u kobiet i maks. 6,4 mg na 100 ml u mężczyzn). Bogate w puryny są najczęściej produkty zawierające znaczne ilości białka. Inne przyczyny hiperurykemii to przyśpieszony rozkład ATP, zmniejszone wydalanie kwasu moczowego przez nerki, nadmierny wysiłek fizyczny.

Dieta w dnie moczanowej – ogólne zasady:

Unikać produktów zawierających puryny, czyli przede wszystkim mięsa i podrobów, ryb i owoców morza, nasion roślin strączkowych. Optymalna ilość mięsa (również pochodzącego z ryb) na dobę w podagrze to ok. 100 g. Mięso należy gotować w dużej ilości wody, co przyczynia się do zmniejszenia ilości puryn.

Ograniczyć spożycie tłuszczu zwierzęcego, zastąpić go tłuszczem roślinnym (oliwą, olejem rzepakowym, kokosowym, lnianym).

Spożywać duże ilości węglowodanów (najlepiej złożonych, czyli pochodzących ze zbóż).

Nie spożywać alkoholu (dopuszczalne jest wino w umiarkowanych ilościach).

Regularnie nawadniać organizm (wodą mineralną).

Posiłki przyrządzać na parze albo gotując w wodzie – należy unikać smażenia, a także pieczenia i duszenia.

Nie przeprowadzać głodówek.

Pić raczej kawę, rzadziej herbatę.

Spożywać 3–4 posiłki dziennie w regularnych odstępach czasowych.

Ostatni posiłek spożyć maksymalnie na 3 godziny przed snem.

Unikać drastycznych diet, utrzymywać w normie masę ciała.

Przepisy w dnie moczanowej powinny być proste w przygotowaniu, urozmaicone, należy opierać się na produktach sezonowych.

Zobacz: Dieta przy dnie moczanowej. Jakich produktów się wystrzegać?

Co jeść w dnie moczanowej? Tabela produktów zakazanych i dozwolonych

Produkty zakazane Produkty dozwolone
Mięso i podroby (w tym drób), przetwory mięsne (w tym wędliny, pasztety) Nieduże ilości gotowanej wieprzowiny i wołowiny
Owoce morza (w tym kawior)

Odtłuszczone mleko i przetwory mleczne (najlepiej niskotłuszczowe), mleko roślinne (kokosowe, ryżowe, owsiane)

Ryby (również w puszce) Buliony warzywne
Tłusty nabiał, sery pleśniowe i topione

Ocet jabłkowy

Buliony i wywary mięsne oraz grzybowe Jajka
Pieczarki, boczniaki, grzyby suszone Soki warzywne
Boczek Wiśnie, jabłko, kiwi, pomarańcza, pomidory, ananasy, truskawki, winogrona, banany, czereśnie, agrest

Soki owocowe

Produkty zbożowe, chleb, chrupki

Owoce w nadmiarze (szczególnie rabarbar)

Większość warzyw (buraki, cebula, sałata, marchew, oliwki, ziemniaki, kapusta biała, kiszonki)

Nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica)

Tłuszcze roślinne

Niektóre warzywa (por, papryka, brukselka, fasolka szparagowa, kukurydza, groszek, szczaw, szpinak, bób)

Woda


Tłuszcze zwierzęce (w ilości powyżej 70 g na dobę), w tym masło

Herbaty owocowe i ziołowe

Słodzone/gazowane napoje

Kawa

Alkohol (w tym piwo – wyjątek stanowi wino)

Orzechy laskowe

Mocna herbata

Łagodne, świeże zioła

Orzeszki ziemne

Ostre przyprawy

Słodycze

Miód

Dżemy, marmolady, konfitury

Drożdże

Dna moczanowa – przykładowy jadłospis

Dzień I

Śniadanie: kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z masłem i pomidorem, niskotłuszczowy twarożek ze szczypiorkiem, szklanka soku warzywnego.

Przekąska I: jabłko, kiwi.

Obiad: makaron ryżowy z sosem warzywnym (marchewka, burak, cebula), niewielka porcja wołowiny długo gotowanej w wodzie.

Przekąska II: garść orzechów laskowych.

Kolacja: omlet (z 2–3 jajek) z ogórkiem kiszonym i pomidorkami koktajlowymi posypany pestkami dyni.

Dzień II

Śniadanie: bułka żytnia cienko posmarowana masłem, 2 jajka na twardo, herbata ziołowa.

Przekąska I: sałatka owocowa posypana wiórkami kokosowymi.

Obiad: zupa pomidorowa (na wywarze warzywnym) z ryżem i koperkiem, naleśniki z twarogiem, jogurtem i rodzynkami.

Przekąska II: kawałek nisko słodzonego domowego ciasta marchewkowego.

Kolacja: placuszki z cukinii polane jogurtem naturalnym.

Dzień III

Śniadanie: płatki orkiszowe na mleku (np. roślinnym) z siemieniem lnianym i sezonowymi owocami, kawa zbożowa.

Przekąska I: wafle ryżowe (bez cukru), banan.

Obiad: kluski śląskie z warzywami ugotowanymi na parze, skropione oliwą.

Przekąska II: domowy kisiel z kwaśnych owoców.

Kolacja: jajecznica ze szczypiorkiem i startą marchewką, 2 kromki chleba orkiszowego cienko posmarowane masłem.

Bibliografia:

1. http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,29505,picie-kawy-obniza-poziom-kwasu-moczowego-we-krwi.html.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Torbiel pajęczynówki – objawy i leczenie. Czym jest to groźne schorzenie?