Polub nas na Facebooku
Czytasz: Cierpisz na zaparcia? Wystrzegaj się tych produktów
menu
Polub nas na Facebooku

Cierpisz na zaparcia? Wystrzegaj się tych produktów

Zaparcia

bymuratdeniz/getty images

Masz problem z regularnym wypróżnianiem? Przyczyną zaparć jest w dużej mierze siedzący tryb życia, permanentny stres, nieodpowiednia dieta bogata w produkty wysoko przetworzone. Ruch i zmiana nawyków żywieniowych może poprawić trawienie i nasze samopoczucie.

Zaparcia to powszechny problem polegający na zaburzonym rytmie wypróżnień. Można zaobserwować ich zbyt małą częstotliwość tj. w ciągu tygodnia mniej niż trzy razy, a między jednym, a drugim wypróżnianiem upływa więcej niż 48 h.

Zaparciom często towarzyszy ból, wzdęcia, gazy. Zaparcie może być sporadyczną dolegliwością, jednak może też być objawem chorób jelita grubego, zaburzeń metabolicznych, chorób endokrynologicznych, czy neurologicznych.

Tych produktów lepiej unikać

Nieprawidłowe odżywianie jest czynnikiem, które może wywołać zaparcia. Sprzyja im szczególnie dieta uboga w błonnik, mała ilość płynów, nadużywanie środków przeczyszczających.

Zmianę nawyków żywieniowych zacznij od ograniczenia lub wyeliminowania: glutenu, czerwonego mięsa, alkoholu lub produktów mlecznych.

Należy unikać produktów, które osłabiają ruchy jelit. Należą do nich:

  • białe pieczywo (zawiera niewiele błonnika)
  • potrawy mączne (gluten może powodować zaparcia)
  • kasza manna,
  • mocna czarna herbata,
  • kakao,
  • kisiel,
  • czekolada,
  • banany,
  • gotowana marchew,
  • dynia,
  • czarne jagody,
  • borówka,
  • czerwone wino,
  • tłuste wędliny i konserwy mięsne,
  • czerwone mięso
  • smalec i słonina,
  • warzywa kapustne,
  • czereśnie.

Zmiana nawyków żywieniowych

Zanim sięgniesz po środki farmakologiczne, spróbuj metod bardziej naturalnych. Właściwa dieta jest podstawą leczenia zaparć. Regularny ruch oraz zmiana nawyków żywieniowych wspomoże perystaltykę jelit.

Najlepszym sposobem na pozbycie się zaparć jest wprowadzenie do codziennej diety produktów z dużą ilością błonnika oraz duże ilości płynów.

Źródłem błonnika są:

  • warzywa
  • owoce
  • kasze (najlepsze są te grube jak pęczak czy gryczana),
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • niełuskany, brązowy ryż,
  • płatki owsiane,
  • otręby.

Warto również do swojego jadłospisu wprowadzić jogurty naturalne, kefiry. Innymi domowymi sposobami na zaparcia są: jedzenie suszonych owoców, dokładne przeżuwanie, wypicie wody przed posiłkiem, kawa, sok z kiszonej kapusty lub ogórków, zioła na zaparcia lub woda z miodem. Bardzo pomocne w profilaktyce zaparć jest stosowanie probiotyków.

Zobacz film: Skąd się biorą zaparcia?

źródło: Wiem, co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
86
11
Polecamy
Co jeść przy zaparciach?
Dieta na zaparcia u dzieci i dorosłych
Co jeść przy zaparciach? Dieta na zaparcia u dzieci i dorosłych TVN zdrowie
Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością
Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością Dzień Dobry TVN
Gęstość energetyczna, czyli jak zjeść dużo i przytyć mało
Gęstość energetyczna, czyli jak zjeść dużo i przytyć mało Dzień Dobry TVN
Zaparcia – problem, z którym można walczyć domowymi sposobami
Zaparcia – problem, z którym można walczyć domowymi sposobami TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie