Polub nas na Facebooku
Czytasz: Chrup rzodkiewkę. Usprawnisz trawienia i zadbasz o piękne włosy
menu
Polub nas na Facebooku

Chrup rzodkiewkę. Usprawnisz trawienia i zadbasz o piękne włosy

Rzodkiewka

Ipinchuk/getty images

Jedna rzodkiewka to moc witamin i tylko 3 kcal. Rzodkiewki smakują wyśmienicie na surowo, ale i podsmażone na maśle. Warzywo to nie tylko wspomaga pracę układu trawiennego, ale też dba o nasz wygląd.

Rzodkiewka- jak ją uprawiać?

Rzodkiewka to łatwy w uprawie gatunek. Nie trzeba mieć ogrodu, wystarczy skrzynka z ziemią na balkonie. Rzodkiewkę wysiewa się dwa razy w roku. Pierwszy raz pomiędzy marcem a majem – wówczas cieszymy się smacznymi nowalijkami. Drugi raz rzodkiewkę wysiewa się między lipcem, czyli teraz, a wrześniem. Rośliny te nie są zbytnio wymagające, nie potrzebują osobnej grządki. Lubią towarzystwo innych warzyw, jak sałaty czy marchewki i pora. Nie lubią jednak cebuli i ogórka.

Rzodkiewka – właściwości

Rzodkiewka jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych.

W jej składzie występują witaminy z grupy B, witamina K oraz witaminy o działaniu antyoksydacyjnym, takie jak witamina C i beta karoten (prowitamina witaminy A). Cennym związkiem obecnym w rzodkiewce jest kwas foliowy zaliczany do witamin z grupy B, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego. „Królowa nowalijek” jest źródłem ważnych dla organizmu składników mineralnych – wapnia, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, sodu i cynku.

Jej spożycie zaleca się osobom z nadciśnieniem, ponieważ przyczynia się do uregulowania ciśnienia tętniczego krwi i poprawy apetytu. Rzodkiewka, dzięki dużej zawartości błonnika wspomaga pracę układu trawiennego i wątroby. Działa też przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Wykorzystywana jest w pomocniczym leczeniu astmy, chorób oskrzelowych, reumatyzmu, anemii i kamicy nerkowej. Co więcej, rzodkiewka wykazuje pozytywny wpływ na nasz wygląd, wzmacnia włosy, cerę i paznokcie.

Rzodkiewka – zastosowanie

Rzodkiewka swój charakterystyczny smak zawdzięcza olejowi gorczycznemu. By go uwydatnić wystarczy posypać rzodkiewkę odrobiną doli. Rzodkiewkę można chrupać na surowo. Przepysznie smakuje w sałacie z dodatkiem koziego sera i orzeszków piniowych. Warto też spróbować kreatywnej kulinarnej zabawy i dodać rzodkiewkę do chłodnika lub ukisić ją na sezon jesienno-zimowy. Kiszona rzodkiewka wykazuje takie same właściwości jak inne kiszonki, doskonale działa na nasz organizm i wzmacnia odporność. Kiszoną rzodkiewkę możemy jeść już po dwóch tygodniach, jednak najlepiej smakuje po kilku miesiącach. Jak przygotować kiszone rzodkiewki?

Rzodkiewki wkładamy do słoików, dodajemy przyprawy (kilka liści laurowych, ziarna ziela angielskiego, ziarna gorczycy), zalewamy solanką (na litr wody 3 stołowe łyżki soli). Po tygodniu rzodkiewki staną się bledsze, a solankowy roztwór nabierze różowego odcienia.

Zobacz film: Rzodkiewka w kuchni

źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
89
10
Polecamy
Rzodkiewka – kalorie i właściwości zdrowotne.
Jakie witaminy i minerały ma rzodkiewka?
Rzodkiewka – kalorie i właściwości zdrowotne. Jakie witaminy i minerały ma rzodkiewka? TVN zdrowie
Co jemy w czerwcu?
Jakie sezonowe warzywa i owoce są najpyszniejsze właśnie teraz?
Co jemy w czerwcu? Jakie sezonowe warzywa i owoce są najpyszniejsze właśnie teraz? Dzień Dobry TVN
Rzepa to krzepa!
– przepisy, właściwości, uprawa
Rzepa to krzepa! – przepisy, właściwości, uprawa Dzień Dobry TVN
Lista warzyw, które wspomagają odchudzanie
Lista warzyw, które wspomagają odchudzanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czerwone oczy (zespół czerwonego oka) – przyczyny, domowe sposoby, leczenie
Czerwone oczy (zespół czerwonego oka) – przyczyny, domowe sposoby, leczenie
Owoce cytrusowe – rodzaje i właściwości. Jak myć owoce cytrusowe? Czy można jeść cytrusy w ciąży?
Owoce cytrusowe – rodzaje i właściwości. Jak myć owoce cytrusowe? Czy można jeść cytrusy w ciąży?
Angina Plauta-Vincenta: co to za choroba? Leczenie i objawy
Angina Plauta-Vincenta: co to za choroba? Leczenie i objawy
Gorączka a karmienie piersią - sposoby na zbicie temperatury u naturalnie karmiącej matki
Gorączka a karmienie piersią - sposoby na zbicie temperatury u naturalnie karmiącej matki
Wanilia – zastosowanie w formie przyprawy, właściwości lecznicze
Wanilia – zastosowanie w formie przyprawy, właściwości lecznicze
Łojotokowe zapalenie skóry u niemowląt – kosmetyki, pielęgnacja
Łojotokowe zapalenie skóry u niemowląt – kosmetyki, pielęgnacja