Polub nas na Facebooku
Czytasz: Chleb z ziaren – przepis na bezglutenowy, domowy chleb. Dlaczego warto go jeść?
menu
Polub nas na Facebooku

Chleb z ziaren – przepis na bezglutenowy, domowy chleb. Dlaczego warto go jeść?

chleb

Fot. Michał Chodyra / Getty Images

Chleb z ziaren może stanowić zamiennik tradycyjnego chleba wypiekanego na bazie mąki. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych o korzystnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy. 

Chleb z ziaren jest bezglutenowym wypiekiem przygotowywanym na bazie nasion słonecznika, pestek dyni i siemienia lnianego oraz aromatycznych ziół. Składniki te są bogatym źródłem cennych dla organizmu substancji odżywczych. Dostarczają m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, błonnika pokarmowego, a także witamin i minerałów.

Zobacz film: Jak wybrać dobre i zdrowe pieczywo? Źródło: 36,6.

Chleb z ziaren – jak zrobić?

Chleb z ziaren wypiekany jest bez dodatku mąki. Składa się wyłącznie z różnego rodzaju ziaren, a dokładnie z nasion słonecznika, sezamu, siemienia lnianego oraz pestek dyni. Chleb wzbogaca się również o dodatek orzechów i/lub migdałów, co dodatkowo podniesie wartość odżywczą domowego wypieku. Chleb z ziaren nie zawiera glutenu, który jest przeciwwskazany w diecie bezglutenowej stosowanej m.in. przy celiakii (in. chorobie trzewnej). Obowiązkowymi dodatkami do domowego chleba z ziaren są aromatyczne zioła, np. tymianek, oregano, zioła prowansalskie, kminek. Opcjonalnie do chleba można dodać suszone śliwki lub żurawinę.

Chleb z ziaren – przepis

W chlebie z ziaren przygotowanym według poniższego przepisu (około 1250 g) znajduje się:  

kcal 4484
białko 194.4 g
tłuszcz 324.4 g
węglowodany 135.6 g
błonnik pokarmowy 75.7 g

100 g produktu dostarcza: 

kcal 358 
białko 15.5 g
tłuszcz 25 g
węglowodany 10.8 g
błonnik pokarmowy 6 g 

Składniki:

  • 100 g siemienia lnianego,
  • 100 g sezamu,
  • 100 g słonecznika,
  • 60 g pestek dyni,
  • 200 g migdałów,
  • 50 g zmielonych orzechów (opcjonalnie migdałów),
  • po 1 łyżce suszonych ziół: oregano, zioła prowansalskie, tymianek,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu,
  • po 1 łyżeczce: soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 4 jajka,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 1 kostka twarogu,
  • 100 g suszonych śliwek (posiekanych w kosteczkę),
  • 2 łyżeczki nasion chia.

Sposób przygotowania:

  1. Umieść w misce wszystkie sypkie składniki: zmielone migdały i orzechy, siemię lniane, nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam, suszone śliwki oraz nasiona chia. Wymieszaj. Dodaj przyprawy: zioła, kminek, sól, pieprz, proszek do pieczenia.
  2. Do wymieszanych składników dodaj: przeciśnięty przez praskę czosnek, ser twarogowy i jaja. Całość zmiksuj za pomocą miksera lub malaksera.
  3. Przygotuj podłużną formę o długości 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Masę chlebową z ziaren wyłóż do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 45 minut.
  5. Chleb z ziaren można zamrozić lub zawinąć w folię aluminiową i przechowywać w lodówce do 7 dni.

Zobaczcie jak kupić zdrowy chleb. Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Jak czytać etykiety?

Zobacz film: Jak czytać etykiety na chlebie? Jaki chleb najlepiej wybrać? Skład chleba. Źródło: Wiem, co jem

Chleb z ziaren – jakich dostarcza składników odżywczych?

Domowy chleb z ziaren jest bogatym źródłem składników odżywczych. W 100 g nasion słonecznika znajduje się około 20.78 g białka, 51.56 g tłuszczu, 20 g węglowodanów i 8.6 g błonnika pokarmowego. Wysoką wartością odżywczą odznaczają się również:

  • pestki dyni (w 100 g – 30.23 g białka, 49.05 g tłuszczu, 10.71 g węglowodanów, 6 g błonnika pokarmowego),
  • migdały (w 100 g – 21.15 g białka, 49,93 g tłuszczu, 21.55 g węglowodanów, 12,5 g błonnika pokarmowego),
  • siemię lniane (w 100 g – 1.28 g białka, 2.94 g tłuszczu, 2.02 g węglowodanów, 1.9 g błonnika pokarmowego).

Ziarna, z których wypieka się chleb, dostarczają dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są również źródłem składników mineralnych, m.in. wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu oraz cynku. W składnikach stanowiących podstawę domowego chleba z ziarnami znajdują się także witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminy: C, E, K oraz beta-karoten.

Zobacz film: Jak upiec domowy chleb? Źródło: 36,6.

Chleb z ziaren – właściwości zdrowotne

Ziarna, z których wypieka się domowy chleb bezglutenowy, odznaczają się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, obniżają ciśnienie tętnicze krwi oraz redukują poziom „złego” cholesterolu. Wszystkie wymienione właściwości prowadzą do tego, że ziarna te mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Przeciwdziałają miażdżycy, chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawałom serca, udarom mózgu, nadciśnieniu tętniczemu oraz arytmii. Kwasy tłuszczowe omega-3 są również niezbędne do prawidłowej pracy mózgu, przyczyniając się do polepszenia procesów poznawczych: pamięci, uwagi i koncentracji. Błonnik pokarmowy występujący w ziarnach i orzechach daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu, obniża stężenie cholesterolu oraz usprawnia procesy trawienne i reguluje przemianę materii. Składniki mineralne i witaminy obecne w chlebie z ziaren mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Ponadto zapewniają zachowanie dobrego stanu i kondycji skóry, włosów oraz paznokci. 

Pestki słonecznika i siemię lniane wykazują właściwości przeciwnowotworowe, chroniąc m.in. przed rakiem prostaty, jelita grubego, płuc, piersi i jajnika. Migdały znajdują zastosowanie w leczeniu chorób układu moczowego (np. przy kamieniach nerkowych) oraz dróg żółciowych. Działają wykrztuśnie i łagodząco na suchy kaszel i chrypkę, dlatego są zalecane przy chorobach układu oddechowego. Pestkom dyni przypisuje się właściwości przeciwpasożytnicze. Są one również bogatym źródłem cynku, dzięki czemu wspierają właściwe funkcjonowanie męskiego narządu rozrodczego i prowadzą do poprawy sprawności seksualnej.

Chleb z ziaren – diety

Ziarna i orzechy są produktami bezglutenowymi. Gluten jest mieszaniną białek obecnych w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu oraz w produktach wytwarzanych na bazie tych zbóż. Z tego powodu ziarna – nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam, siemię lniane, migdały są zalecane w diecie osób chorujących na celiakię czy nietolerancję glutenu. Ziarna odznaczają się niskim indeksem glikemicznym, dlatego mogą być spożywane przez cukrzyków. Mają jednak wysoką wartość energetyczną i nie należy przesadzać z ich dzienną ilością.

Zobacz film: Jak rozpoznać podrabiany chleb razowy? Źródło: Wiem, co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
1
Polecamy
#ObiadNaZdrowie:
Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany? TVN zdrowie
Brownie z fasoli, czyli zdrowa słodycz.
Jak przygotować?
Wartość odżywcza i właściwości czerwonej fasoli
Brownie z fasoli, czyli zdrowa słodycz. Jak przygotować? Wartość odżywcza i właściwości czerwonej fasoli TVN zdrowie
Masło orzechowe - dlaczego warto je jeść?
Masło orzechowe - dlaczego warto je jeść? Dzień Dobry TVN
Jak zrobić chleb esseński?
Wartość odżywcza chleba Ezechiela
Jak zrobić chleb esseński? Wartość odżywcza chleba Ezechiela Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?