Polub nas na Facebooku
Czytasz: Chleb bezglutenowy - alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie, bez drożdży, bez mąki 

Chleb bezglutenowy - alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie, bez drożdży, bez mąki 

Chleb, okrągły bochenek chleba trzymany w dłoniach.

Fot. Tara Moore / Getty Images

Chleb bezglutenowy jest jednym z podstawowych składników diety stosowanej w leczeniu celiakii, alergii i nadwrażliwości na gluten. Można go przygotować bez dodatku mąki, wówczas podstawowymi składnikami wypieku są ziarna. Chleb bezglutenowy przyrządzi się również bez dodatku drożdży i jaj. 

Chleb bezglutenowy stanowi zamiennik dla tradycyjnego pieczywa. Można go kupić w wielu sklepach, jak też przygotować samodzielnie w domu. Jest ważnym składnikiem diety bezglutenowej będącej podstawowym sposobem leczenia celiakii nazywanej inaczej chorobą trzewną.

Chleb bezglutenowy - co to oznacza i dla kogo?

Chleb bezglutenowy jest rodzajem pieczywa przygotowywanego na bazie produktów pozbawionych glutenu - mieszaniny białek zawartych przede wszystkim w pszenicy, życie, jęczmieniu (owies też należy eliminować ze względu na ryzyko zanieczyszczenia tego zboża i braku izolacji upraw owsa). Jest zalecany w diecie bezglutenowej stosowanej przede wszystkim w celiakii, czyli chorobie trzewnej. Schorzenie to ma podłoże genetyczne. U osób cierpiących na celiakię pod wpływem spożywania produktów zawierających gluten dochodzi do zaniku kosmków jelitowych. Konsekwencjami są zaburzenia wchłaniania składników odżywczych z pokarmu i problemy zdrowotne. 

Podstawowymi objawami choroby trzewnej są: bóle brzucha, biegunki, stany depresyjne, uczucie ciągłego zmęczenia, niski wzrost. Chleb bezglutenowy powinien pojawić się również w diecie osób z alergią lub nadwrażliwością na gluten. Przygotowuje się go z bezglutenowych mieszanek chlebowych, mąki ryżowej, gryczanej lub kukurydzianej. W książkach kulinarnych oraz w Internecie można znaleźć różne przepisy na chleb bez glutenu, zarówno wypiekany na zakwasie, na drożdżach lub bez.

Zobacz nasz eksperyment i przekonaj się, jak działa gluten:

Zobacz film: Eksperyment: Jak naprawdę działa gluten? Źródło: 36,6

Chleb bezglutenowy gryczany i bez drożdży - przepis

Chleb bezglutenowy można przygotować bez dodatku drożdży, zakwasu, a także jajek. Taki wypiek doskonale sprawdzi się nie tylko w diecie osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten, ale również w przypadku alergii na białko jaja kurzego. Do zrobienia chleba bezglutenowego bez drożdży można wykorzystać mąkę gryczaną połączoną z grochową, sojową, z ciecierzycy lub z soczewicy.

Składniki:

  • 350 g mąki gryczanej,
  • 150 g mąki sojowej,
  • około 450 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1 garść nasion słonecznika,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  2. Wymieszaj w misce: mąkę gryczaną, sojową, sól, sodę i słonecznik. Dolej wodę. Ponownie wymieszaj. Masa powinna uzyskać gęstą konsystencję.
  3. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką gryczaną. Wyłóż do formy ciasto na chleb bezglutenowy. Posyp nasionami słonecznika i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 45-50 minut.

Chleb bezglutenowy na zakwasie

Chleb bezglutenowy na zakwasie można przygotować wykorzystując zamiast zakwasu pszennego lub żytniego delikatny zakwas ryżowy lub nieco bardziej pikantny gryczano - ryżowy. Domowy chleb bezglutenowy na zakwasie doskonale smakuje z dodatkiem pestek słonecznika, nasion dyni i chia. Do wypieków pozbawionych glutenu wskazane jest dodawać siemię lniane, które ma żelową konsystencję i przyczynia się do polepszenia struktury chleba.

Na czym polega alergia na gluten? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Alergia na gluten. Źródło: 36,6

Chleb bezglutenowy na zakwasie - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki gryczanej,
  • 500 g mąki jaglanej,
  • 500 g mąki ryżowej,
  • 375 ml mąki ziemniaczanej,
  • po 125 ml: pestek słonecznika, nasion dyni,
  • 5 łyżek siemienia lnianego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 400 ml zakwasu ryżowego,
  • 1250 ml wody o letniej temperaturze.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce.
  2. Uzyskaną masę przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką bezglutenową. Masa powinna sięgać maksymalnie do ⅔ wysokości formy.
  3. Ciasto przykryj folią do pieczenia i odstaw na około 6 godzin do wyrośnięcia.
  4. Zdejmij folię. Chleb bezglutenowy na zakwasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 stopni Celsjusza na 20 minut. po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i kontynuuj pieczenie przez 40 minut.

Chleb bezglutenowy bez mąki - jak zrobić?

Chleb bezglutenowy można przygotować bez dodatku jakiejkolwiek mąki. Przyrządza się go na bazie różnych ziaren i orzechów. Potrzebnymi składnikami są m.in.: nasiona słonecznika, sezamu, siemię lniane, pestki dyni, zmielone orzechy i migdały oraz różne zioła. Opcjonalnie pieczywo można wzbogacić o suszone śliwki, nasiona chia lub suszoną żurawinę. Składnikiem umożliwiającym “zlepienie” wszystkich składników i zachowanie zwartej konsystencji może być twaróg. Przygotowany chleb bezglutenowy bez mąki można przechowywać przez tydzień w lodówce zawinięty w folię. Pieczywo można również zamrozić lub opiekać w tosterze. Chleb bezglutenowy bez mąki na bazie ziaren jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Związki te wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, działają przeciwzapalnie i obniżają poziom “złego” cholesterolu we krwi.

Czy uważasz, że powinno się unikać glutenu?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Chleb bezglutenowy bez mąki na bazie ziaren - przepis

Składniki:

  • 200 g mielonych migdałów,
  • 50 g mielonych orzechów,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 100 g sezamu,
  • 100 g nasion słonecznika,
  • 60 g pestek dyni,
  • 1 łyżka suszonych ziół: tymianek, oregano, zioła prowansalskie,
  • 1 łyżeczka nasion kopru,
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1 kostka twarogu,
  • 4 jaja,
  • po 1 łyżeczce: soli morskiej i zmielonego pieprzu,
  • 2 łyżeczki nasion chia,
  • 100 g posiekanej, suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie sypkie składniki (orzechy, siemię lniane, słonecznik, dynię) przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj posiekaną żurawinę i nasiona chia.
  2. Do uzyskanej mieszanki dodaj zioła, koper włoski, sól, pieprz i proszek do pieczenia.
  3. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do składników w misce.
  4. Do ziaren z przyprawami dołóż twaróg i jaja. Całość zmiksuj za pomocą miksera lub malaksera.
  5. Przygotuj podłużną formę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  6. Masę na chleb bezglutenowy wyłóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
1
Polecamy
Dietetyczne ciasto na pizzę - z kalafiora, z płatków owsianych, z mąki orkiszowej. Przepisy na dietetyczną pizzę
Dietetyczne ciasto na pizzę - z kalafiora, z płatków owsianych, z mąki orkiszowej. Przepisy na dietetyczną pizzę Dzień Dobry TVN
Przepis na chleb idealny
Przepis na chleb idealny Dzień Dobry TVN
Gluten pszenny - szkodliwość, zastosowanie i właściwości. Gdzie znajduje się mąka pszenna bezglutenowa i błonnik pszenny bezglutenowy?
Gluten pszenny - szkodliwość, zastosowanie i właściwości. Gdzie znajduje się mąka pszenna bezglutenowa i błonnik pszenny bezglutenowy? TVN zdrowie
Mąki bezglutenowe. Które mąki naprawdę nie zawierają glutenu?
Mąki bezglutenowe. Które mąki naprawdę nie zawierają glutenu? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?