Polub nas na Facebooku
Czytasz: Camu camu - południowoamerykańskie jagody. Właściwości i zastosowanie camu camu
menu
Polub nas na Facebooku

Camu camu - południowoamerykańskie jagody. Właściwości i zastosowanie camu camu

camu camu

Fot. Lew Robertson / Getty Images

Camu camu jest południowoamerykańskim krzewem, którego owocami są czerwono-purpurowe jagody. Wykazują one działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne chroniąc organizm przed różnymi chorobami, m.in. układu sercowo-naczyniowego. 

Camu camu to jagody pochodzące z Ameryki Południowej. Odznaczają się wysokimi wartościami odżywczymi i licznymi właściwościami zdrowotnymi. Camu camu są bogatym źródłem witaminy C i innych naturalnych przeciwutleniaczy, które chronią przed wystąpieniem chorób cywilizacyjnych.

Camu camu - co to jest?

Camu camu to krzew rosnący w lasach deszczowych Ameryki Południowej. Owoce tej rośliny - jagody, są od setek lat wykorzystywane w południowoamerykańskiej medycynie naturalnej. Jagody camu camu mają charakterystyczny, kwaśny smak i czerwonopurpurowy kolor. Swoim kształtem przypominają wiśnie. Posiadają wysokie wartości odżywcze, dlatego zaliczane są do grupy produktów superfoods, czyli super żywności. Na rynku jagody camu camu są dostępne w różnej postaci - soku, proszku, kapsułek, tabletek oraz w formie suszonych owoców.

Jagody camu camu - witamina C i inne wartości odżywcze

Właściwości jagód camu camu są związane w wysoką wartością odżywczą owoców. Camu camu odznaczają się najwyższą zawartością witaminy C należącej do naturalnych przeciwutleniaczy - świeże i dojrzałe jagody dostarczają aż 1150 mg tego związku. Najbogatszym źródłem witaminy C jest miąższ i skórka. Camu camu są również źródłem innych substancji przeciwutleniających, np. fenoli roślinnych i karotenoidów, dlatego wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu przyczyniają się do neutralizowania szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych, a tym samym do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych: nowotworów, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca, udaru mózgu, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego. 

Jagody camu camu hamują procesy starzenia się organizmu i działają odmładzająco. Witamina C występująca w camu camu wspomaga pracę układu odpornościowego, chroniąc organizm przed różnymi infekcjami. Przyczynia się również do uszczelniania i wzmacniania naczyń krwionośnych, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Witamina C uczestniczy w regulacji ciśnienia tętniczego oraz hamuje proces utleniania “złego” cholesterolu LDL przeciwdziałając tworzeniu się zmian miażdżycowych. Jagody camu camu dostarczają także błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit i procesy trawienne, witamin z grupy B oraz wapnia i sodu.

Camu camu - właściwości

Właściwości camu camu znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Wykorzystywane są w leczeniu astmy, choroby zwyrodnieniowej stawów, przeziębień. Jagody camu camu działają ochronnie na wątrobę, dlatego są stosowanie przy stanach zapalnych tego narządu. Camu camu zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i chronią przed wystąpieniem chorób, takich jak Alzheimer czy demencja. W ich składzie występują karotenoidy, takie jak beta karoten, luteina i zeaksantyna, które wspomagają pracę narządu wzroku. Zapobiegają uszkodzeniom siatkówki oka i zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Beta karoten w organizmie ulega przekształceniu w witaminę A, która jest ważna nie tylko dla oczu, ale również zapewnia dobrą kondycję skóry. Jagody camu camu odznaczają się silnym działaniem przeciwzapalnym, a także przeciwbólowym i antywirusowym. Zwalczają obrzęki i opuchliznę, a także zapewniają mocne stawy i dobrą kondycję kości. Wspomagają również proces gojenia się ran i działają antydepresyjnie.

Zobaczcie także, jakie wartości odżywcze mają owoce. Czy warto je jeść?

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem

Camu camu - zastosowanie

Miąższ owoców camu camu ma bardzo delikatną strukturę. Z tego powodu jagody camu camu źle znoszą transport i warunki przechowywania, dlatego są przetwarzane. W Polsce camu camu są dostępne w postaci sproszkowanego ekstraktu, soku i tabletek. Produkty te można kupić w sklepach internetowych oraz stacjonarnych z ekologiczną żywnością. Proszek camu camu można rozpuszczać w wodzie lub soku, a także dodawać do koktajli owocowych, owsianki czy naleśników. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do jogurtów, dżemów, nektarów, lodów, a także do napojów izotonicznych ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Cena proszku camu camu waha się w granicach od 35 zł do ponad 100 zł. Sok camu camu jest zalecany jako alternatywa dla przyjmowania syntetycznej witaminy C. Cena za 500 ml soku wynosi około 20 - 30 zł.

Camu camu - zastosowanie w kosmetyce

Camu camu ze względu na bogactwo witaminy C i karotenoidów znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce. Preparaty o wysokiej zawartości witaminy C są szczególnie zalecane osobom z cerą trądzikową, przebarwieniami oraz z cerą szarą i zmęczoną. Kosmetyki z camu camu wykazują właściwości rozświetlające, przeciwzapalne i spowalniające procesy starzenia się skóry. Zawarta w nich witamina C przyczynia się również do zwiększania elastyczności naczyń włosowatych w skórze, dlatego tego rodzaju preparaty są zalecane w pielęgnacji skóry naczynkowej. Kosmetyki z camu camu chronią przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz wspomagają opalanie. Mogą być stosowane u osób z cerą dojrzałą, gdyż działają przeciwzmarszczkowo przywracają skórze prawidłowy koloryt i gładkość. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
1
Polecamy
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu?
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu? Dzień Dobry TVN
Właściwości rokitnika i jego uprawa.
Jakie posiada składniki odżywcze?
Właściwości rokitnika i jego uprawa. Jakie posiada składniki odżywcze? Dzień Dobry TVN
Granadilla -  egzotyczny owoc o wysokiej wartości odżywczej.
Właściwości, zastosowanie w medycynie, kuchni i kosmetyce 
Granadilla - egzotyczny owoc o wysokiej wartości odżywczej. Właściwości, zastosowanie w medycynie, kuchni i kosmetyce  TVN zdrowie
Owoc kaktusa, czyli pitaja.
Czy warto ją jeść?
Właściwości odżywcze, zdrowotne i zastosowanie w kuchni
Owoc kaktusa, czyli pitaja. Czy warto ją jeść? Właściwości odżywcze, zdrowotne i zastosowanie w kuchni TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty