Polub nas na Facebooku
Czytasz: Cała prawda o lodach – fakty i mity
menu
Polub nas na Facebooku

Cała prawda o lodach – fakty i mity

śmietankowe lody owocowe w rożku o różnych smakach w towarzystwie owoców.

mat. prasowe 

Lody śmietankowe, czekoladowe, owocowe, lody na patyku, amerykańskie, lodowe rożki… Te zmrożone łakocie mogą przywodzić na myśl letnie dni, beztroski urlop, poobiedni deser lub słodkie umilenie dnia. 

Czy jednak można pozwolić sobie na porcję lodów, będąc na diecie? Jakie lody wybierać? Postaramy się odpowiedzieć na te pytania.

Lody „bez kalorii” – czy ujemne kalorie istnieją?

Wokół jedzenia lodów narosło sporo teorii, w których twórcy próbowali doszukać się niezwykłych właściwości lodów lub usprawiedliwić swoje lodowe łakomstwo (niemające oczywiście nic wspólnego z zasadami zdrowego odżywiania). Które z nich są prawdą, a które tylko rozpowszechnionym mitem? Sprawdźmy.

MIT! Lody mają ujemne kalorie.

Być może spotkałeś się z teorią, że niektóre produkty spożywcze, w tym lody, zawierają „ujemne kalorie”. Jej zwolennicy twierdzą, że ilość energii potrzebna na ogrzanie lodów przez nasz organizm jest większa niż ta, której dostarczysz sobie, jedząc ulubione lody czekoladowe, owocowe lub śmietankowe. Mogłoby to oznaczać, że możesz jeść lody bez żadnych ograniczeń i o każdej porze dnia, a jednocześnie tracić na wadze. Brzmi pięknie, prawda? Niestety, teraz musimy Cię rozczarować – ta teoria nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, dlatego czas włożyć ją między bajki. Należy pamiętać o tym, że lody zaliczane są do grupy słodkich przekąsek uwzględniających w swoim składzie m. in. śmietankę, cukier, tłuszcz oraz inne składniki, które mają określoną wartość energetyczną, a więc dostarczają nam kalorii. Właśnie dlatego warto uważnie sprawdzać etykiety produktów, które są podstawowymi źródłami informacji o ich składzie oraz o dostarczanych wartościach odżywczych.

Kulka różowych lodów sorbetowych w szklanej, przezroczystej miseczce, w otoczeniu świeżych owoców leśnych; truskawek malin i jeżyn

mat. prasowe 

MIT! Lody czekoladowe są bardziej kaloryczne od śmietankowych.

Określanie kaloryczności według smaku lodów nie ma większego sensu. Wszystko bowiem zależy od ich składu. Lody czekoladowe mogą mieć mniej kalorii niż lody śmietankowe tej samej marki i na odwrót. Chcesz mieć pewność? Porównaj tabele wartości odżywczych na opakowaniach! Czytając i porównując etykiety produktów spożywczych możesz dokonywać świadomych wyborów żywieniowych już przy sklepowej półce.

Lody – jak wypadają na tle innych słodyczy?

100 g lodów śmietankowych ma ok. 135 kcal, a czekoladowych – ok. 128 kcal . Tymczasem czekolada mleczna w 100 g dostarcza 549 kcal, a tradycyjny pączek – 376 kcal. Każdy dodatek czekolady, słodkiej polewy czy bitej śmietany zwiększa kaloryczność lodów.

Nie zapominajmy, że w sklepach dostępne są też orzeźwiające sorbety, czyli lody bez mleka, których receptura bazuje m. in. na owocach, sokach oraz przecierach owocowych. W zależności od składu, w tym od zawartości cukrów, mogą one mieć niższy udział energii niż lody na bazie śmietanki i mleka. Dla przykładu 100 g sorbetu truskawkowego Marletto ma 105 kcal.

Lody sorbetowe – dlaczego warto je wybierać?

Lody sorbetowe to smakowity i orzeźwiający, zmrożony deser na bazie owoców i wody, który jest dobrą alternatywą dla „tradycyjnych” lodów śmietankowych, również dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka. Mają one zupełnie inną konsystencję – lżejszą, puszystą i mniej kremową, lecz nadal umożliwiającą formowanie zgrabnych kulek. Z tego względu będą też miłą odmianą i przełamaniem lodowej rutyny dla wielbicieli aksamitnych lodów na bazie mleka lub śmietanki.

dwie czarne, kamienne miseczki, każda z trzema kulkami pomarańczowych lodów sorbetowych mango

mat. prasowe 

Receptura sorbetów opiera się m.in. na owocach w postaci np. przecierów i soków. To one odpowiadają za orzeźwiający, a nawet lekko kwaskowaty smak i przyjemne uczucie odświeżenia po zjedzeniu zmrożonego sorbetu w upalny dzień.

Choć do większości owocowych sorbetów dodaje się cukier, to w sklepach znajdziemy też lody sorbetowe zawierające wyłącznie naturalnie występujące cukry. Składają się one w 100% z owoców i to z nich pochodzi słodycz takich łakoci.

Poznaj orzeźwiające lody sorbetowe: Lody bez mleka i dodatku cukru, czyli sorbety owocowe Marletto>>

Mimo wszystkich tych zalet należy pamiętać, że również w przypadku lodów sorbetowych trzeba zachować umiar. Okazjonalne zjedzenie porcji zimnego deseru może urozmaicić nasz jadłospis, który jednak powinien opierać się na zdrowych i wartościowych produktach spożywczych: warzywach, owocach, nasionach roślin strączkowych czy orzechach. Przy dobrze zbilansowanej diecie i regularnej aktywności fizycznej nie ma konieczności zupełnego eliminowania słodkich, lodowych przekąsek. Trzeba jednak spożywać je z rozwagą, w rozsądnych ilościach.

Lody śmietankowe – czy możesz sobie na nie pozwolić na diecie?

Do tej pory skupialiśmy się na sorbetach. Warto pamiętać, że są też fani śmietankowych lodów słony karmel, czekoladowych i amerykańskich o słodkim smaku i kremowej konsystencji, którzy niekoniecznie gustują w owocowych, odświeżających smakach. Takie lody, w zależności od składu, mogą mieć więcej kalorii. Czy z tego powodu osoby będące na diecie powinny je całkiem wyeliminować?

lody śmietankowe i lody czekoladowe w białej miseczce

mat. prasowe 

Mimo że receptura takich lodów opiera się m.in. na śmietance i mleku, to nawet osoby na diecie, które liczą każdą kalorię, będą mogły sobie na nie od czasu do czasu pozwolić. W ich przypadku ważne będzie wspomniane wcześniej wnikliwe przestudiowanie składu i wartości odżywczych znajdujących się na opakowaniu konkretnych lodów, które pozwoli podjąć odpowiednie decyzje żywieniowe.

Wybierając lody śmietankowe warto zwrócić uwagę na:

  • recepturę – czy w składzie znajduje się m. in. mleko i śmietanka,
  • obecność aromatów – wybierajmy produkty zawierające tylko naturalne aromaty,
  • obecność barwników – unikajmy takich dodatków, wybierajmy propozycje, w których zastosowano np. żywność barwiącą,
  • wykorzystanie w recepturze jaj od kur z chowu ściółkowego lub z wolnego wybiegu,
  • zawartość wyśmienitych, naturalnych dodatków, które podkreślają smak lodów, np. wiórków kokosowych, orzechów i past orzechowych, różnych rodzajów czekolady (np. belgijskiej), sosów i przecierów owocowych, kawałków ciasteczek,
  • procentową zawartość owoców, naturalnych przecierów i soków – w przypadku sorbetów i lodów o smaku owocowym.

Poznaj: Lody familijne w pudełku – pyszny deser dla całej rodziny >>

Zdecydowanie nie namawiamy do jedzenia lodów śmietankowych po każdym posiłku lub zjadania na raz całych familijnych lodów w pudełku po stresującym dniu w pracy. Jeśli jednak na co dzień trzymasz się zasad zdrowego żywienia i dbasz o dobrze zbilansowaną dietę to porcja lodów raz na jakiś czas raczej nie będzie dla Ciebie przeszkodą. Jeśli więc lubisz umilać sobie niedzielny poobiedni spacer lodem na patyku, w czekoladowej polewie, to Twoim największym zmartwieniem powinno być: słony karmel w potrójnej polewie czy połączenie migdałów i białej czekolady? Nie możesz się zdecydować? Pomożemy Ci! 

Poznaj wszystkie smaki lodów na patyku Marletto.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
72
8
Polecamy
Lody białkowe.
Zdrowy, smaczny deser również dla sportowców
Lody białkowe. Zdrowy, smaczny deser również dla sportowców Dzień Dobry TVN
Lody bez glutenu.
Skład, domowe sposoby przygotowania
Lody bez glutenu. Skład, domowe sposoby przygotowania Dzień Dobry TVN
Czy lody są zdrowe?
Które są lepsze -klasyczne czy sorbety?
Czy lody są zdrowe? Które są lepsze -klasyczne czy sorbety? TVN zdrowie
5 najbardziej szkodliwych artykułów spożywczych, po które sięgamy praktycznie każdego dnia
5 najbardziej szkodliwych artykułów spożywczych, po które sięgamy praktycznie każdego dnia TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Suszone owoce: właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
Suszone owoce: właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
Napięciowy ból głowy – objawy, przyczyny, metody leczenia
Napięciowy ból głowy – objawy, przyczyny, metody leczenia
Wosk carnauba i jego zastosowanie w żywności i kosmetyce. Czy jest szkodliwy?
Wosk carnauba i jego zastosowanie w żywności i kosmetyce. Czy jest szkodliwy?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Podwójne widzenie – objawy, przyczyny, leczenie i ćwiczenia
Podwójne widzenie – objawy, przyczyny, leczenie i ćwiczenia
Jedzenie w nocy - przyczyny i skutki niezdrowego nawyku. Skuteczne porady, jak oduczyć się jedzenia w nocy 
Jedzenie w nocy - przyczyny i skutki niezdrowego nawyku. Skuteczne porady, jak oduczyć się jedzenia w nocy