Polub nas na Facebooku
Czytasz: Cała prawda o kuchence mikrofalowej. Czy jej używanie jest bezpieczne dla zdrowia?
menu
Polub nas na Facebooku

Cała prawda o kuchence mikrofalowej. Czy jej używanie jest bezpieczne dla zdrowia?

Ewa Drzyzga i Urszula Somow, dietetyk

Fot: kadr z programu 36,6

Kuchenka mikrofalowa to urządzenie, które budzi skrajne emocje. Jedni uważają, że to najlepszy i najszybszy sposób na podgrzanie jedzenia, drudzy są przekonani o jej rakotwórczych właściwościach i unikają jej jak ognia. Czy naprawdę jest się czego bać?

Mikrofalówkę można spotkać niemal w każdej biurowej kuchni. Znajduje się także w wielu domach. Urządzenie dzięki wykorzystaniu fal mikrofalowych w kilka minut podgrzewa jedzenie. Mogłoby się wydawać, że mikrofalówka to sprzęt na miarę swoich czasów. Wszyscy ciągle się gdzieś śpieszymy i wszystko robimy w biegu. Tymczasem są osoby, które unikają korzystania z urządzenia. Dlaczego? Są przekonani, że tak podgrzane jedzenie nie tylko traci smak, lecz także, a może przede wszystkim, zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju zmian nowotworowych w organizmie. Zdaniem dietetyczki Urszuli Somow nie ma powodów do obaw. W rozmowie z Ewą Drzyzgą specjalistka jednoznacznie rozwiała mit rakotwórczej mikrofalówki. Liczne badania potwierdzają, że korzystanie z mikrofalówki jest całkowicie bezpieczne, pod warunkiem, że wiemy i umiemy z niej korzystać.

Jak używać mikrofalówki? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Czy kuchenka mikrofalowa może być rakotwórcza? Źródło: 36,6

Jak działa mikrofalówka?

Do podgrzewania potraw urządzenie wykorzystuje fale mikrofalowe, nazywane także promieniowaniem mikrofalowym. To właśnie one przenikają do potraw. Pobudzają obecne w nich cząsteczki wody, a te przekazują swoją energię innym związkom, które wchodzą w skład potrawy dzięki czemu całe jedzenie podgrzewa się, a talerz, jeśli nie jest mokry, pozostaje zimny. Fale mikrofalowe działają na całe jedzenie, nie tylko na jego powierzchnię, dzięki czemu jedzenie jest ciepłe także w środku. Dzięki specjalnej kratce na drzwiczkach urządzenia fale nie wydostają się na zewnątrz.

A czy w mikrofalówce da się przygotować jedzenie od podstaw? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Mikrofala, czy gotowanie w mikrofalówce jest zdrowe? Źródło: 36,6

Jak korzystać z mikrofalówki?

Obsługa kuchenki mikrofalowej nie wymaga ani specjalnej wiedzy, ani umiejętności. Wystarczy wstawić do niej naczynie. Zamknąć, nastawić czas, odczekać kilka minut i mamy gotowy, ciepły posiłek. Nic bardziej prostego, prawda? Okazuje się, że nie. Wiele osób nie czyta dokładnie instrukcji obsługi, nie sprawdza też czy naczynie – także to zrobione z tworzywa sztucznego – może być podgrzewane w mikrofalówce. Bardzo często zdarza się, że z tych, które nie są do tego przeznaczone wytrącają się groźne dla zdrowia substancje. Uważać trzeba także na niektóre warzywa, np. ostrą papryczkę. Zwarta w niej kapsaicyna może się  wytrącać i podrażniać oczy oraz błonę śluzową gardła i nosa. Co jeszcze nie powinno trafić do mikrofalówki? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Jak gotować i podgrzewać w kuchence mikrofalowej? Źródło: 36,6

Zobacz także: Czy temperatura posiłków ma znaczenie? Jeśli tak to kiedy?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
13
0
Polecamy
Jak zacząć gotować - naprawdę - zdrowo?
Jak zacząć gotować - naprawdę - zdrowo? TVN zdrowie
Wielkanoc w rodzinnym gronie.
Jak przygotować święta dla dużej rodziny?
Wielkanoc w rodzinnym gronie. Jak przygotować święta dla dużej rodziny? TVN zdrowie
Wady i zalety grilla bezdymnego
Wady i zalety grilla bezdymnego Dzień Dobry TVN
Czy można pić wodę z kranu?
Oto gadżety oczyszczające i oszczędzające wodę
Czy można pić wodę z kranu? Oto gadżety oczyszczające i oszczędzające wodę Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Jak wygląda zabieg usuwania haluksów?
Jak wygląda zabieg usuwania haluksów?
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Sok z kiszonego buraka - naturalny probiotyk na wzmocnienie odporności. Prosty przepis
Sok z kiszonego buraka - naturalny probiotyk na wzmocnienie odporności. Prosty przepis
Koronawirus. Jakie leki warto mieć w domu, by złagodzić objawy COVID-19
Koronawirus. Jakie leki warto mieć w domu, by złagodzić objawy COVID-19