Polub nas na Facebooku
Czytasz: Cała prawda o koreczkach śledziowych i produktach z łososia
menu
Polub nas na Facebooku

Cała prawda o koreczkach śledziowych i produktach z łososia

Kawałek łososia na talerzu.

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Polacy powinni jeść łososia, ponieważ dostarcza on nie tylko kwasów omega-3, ale także dużo witaminy D, na której niedobór cierpimy. Jednak na łososiu producenci bardzo łatwo mogą nas oszukać. Na co powinno się zwracać uwagę przy zakupie ryby?

Produkty z łososia są różne - może być to świeży filet, łosoś wędzony lub pasta z łososia. Mogą to być także... produkty śledziowe, które mają udawać łososie. Ale po kolei.

Łososie, które znajdziemy w sklepie to:

  • norweskie (czyli inaczej hodowlane);
  • bałtyckie (żyją dziko w morzu, ale ich populacja jest zagrożona);
  • pacyficzne (również żyjące dziko).

Łososie kojarzą się nam z różowym kolorem. Jednak uwaga na śledzie, które mają udawać łososia w koreczkach! Podrasowane różowym barwnikiem mięso innych ryb może wyglądać zupełnie jak łosoś. Tylko czy nasze zdrowie jest tego warte? 

Łosoś wędzony w plastrach kosztuje nawet 200 złotych za kilogram, podczas gdy wędzony filet kosztuje około 50 złotych. Mało tego. W metce łososiowej w ogóle nie znajdziemy ryby, ale mięso wieprzowe! Na czym jeszcze dajemy się oszukać? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Łosoś i produkty podobne. Źródło: Wiem, co jem 

A teraz śledzie

Śledzie to ryby, które zawierają kwasy omega-3,-6,-9, przez co podwyższają poziom dobrego cholesterolu w organizmie. Jednak mowa tu o filetach śledziowych pochodzących nie z Chin, ale z innych regionów. Chodzi przede wszystkim o fakt, że ryby z rejonu Morza Chińskiego mogą zawierać bardzo dużo szkodliwej rtęci. 

Polecamy: Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać?

Śledzie powinno się jeść, ale nie w postaci przetworzonej. Dlaczego? Skład takich produktów oraz ogromna ilość soli działają niekorzystnie na nasze zdrowie. Zobaczcie sami:

Zobacz film: Śledzie (koreczki) - skład. Źródło: Wiem, co jem 

Dorsz

To kolejna popularna ryba, która zawiera z kolei dużo selenu oraz białka. Co ciekawe jest to bardzo chuda ryba, ma zaledwie 80 kcal na 100 g. Dorsze muszą pochodzić ze sprawdzonego źródła - przede wszystkim nie wolno ich masowo poławiać w okresie wakacyjnym (wyjątkiem są małe jednostki rybackie). Oznacza to, że nie kupimy wtedy świeżej ryby w markecie, a jedynie - w sprawdzonych miejscach nad polskim morze. 

Kupując dorsze ze sklepu ważne, aby miały niebieski certyfikat MCS, który gwarantuje, że ryba została wyłowiona w sposób odpowiedzialny. Wiedzieliście, że osoby często jedzące dorsza rzadziej chorują na cukrzycę? Więcej ciekawostek na filmie:

Zobacz film: Kto powinien jeść dorsza? Źródło: Wiem, co jem 

A może pstrąga?

Pstrągi dostępne w sklepach to ryby hodowlane, który żyją około 18 miesięcy w stawie hodowlanym. Są najpopularniejszą rybą słodkowodną spożywaną przez Polaków. Ryby muszą żyć w bardzo czystej wodzie oraz trzymać specjalną dietę. Jak wygląda hodowla ryby zanim trafi na nasz stół? Tego dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Hodowla pstrąga. Źródło: Wiem, co jem 

Polecamy: Jak wybrać zdrową rybę? Zapiski Czesława z podróży nad morze

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Polecamy
Łosoś - jakie ma właściwości zdrowotne i w jakiej postaci warto go jeść?
Łosoś - jakie ma właściwości zdrowotne i w jakiej postaci warto go jeść? Dzień Dobry TVN
Ryby - które warto jeść? Jakie ryby morskie są zdrowe?
Ryby - które warto jeść? Jakie ryby morskie są zdrowe? Dzień Dobry TVN
Ryba mrożona, ryba wędzona, a może w puszce - jakie produkty rybne są zdrowe?
Ryba mrożona, ryba wędzona, a może w puszce - jakie produkty rybne są zdrowe? TVN zdrowie
Jakie ryby wybrać zamiast karpia na świąteczny stół?
Jakie ryby wybrać zamiast karpia na świąteczny stół? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie