Polub nas na Facebooku
Czytasz: Bułka z błonnikiem zmniejsza stłuszczenie wątroby - to potwierdzone!
menu
Polub nas na Facebooku

Bułka z błonnikiem zmniejsza stłuszczenie wątroby - to potwierdzone!

Getty Images/Andrei LAvrinov

Świat medycyny zaskakuje każdego dnia. Tym razem nowe światło na leczenie stłuszczonej wątroby padła za sprawą specjalistów z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Odkryli, że spożywanie bułek znacząco zmniejsza stłuszczenie wątroby. Jak to możliwe i o jakim rodzaju popularnego pieczywa mowa?

Błonnik remedium na stłuszczoną wątrobę

Bułki na żytnim zakwasie zawierają bardzo dużo błonnika. To on „karmi” i odżywania nasze bakterie jelitowe. Zmiana mikrobiomu jelitowego wpływa pozytywne na stłuszczenie wątroby. - łumaczy prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Pani profesor wraz z grupą studentów przeprowadzili badania, podczas których przez 2 miesiące wzbogacili dietę pacjentów ze stłuszczoną wątrobą o pełnoziarniste bułki na żytnim zakwasie – jednocześnie nie zmieniając w żaden sposób ich dotychczasowej codziennej diety. Po okresie 2 miesięcy poziom stłuszczenie wątroby pacjentów wyraźnie zmalał. To zasługa zmiany mikroflory bakteryjnej jelit – dodaje prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska.

Bułki, które zostały włączona do diet pacjentów jest pełna ziaren, które są źródłem drogocennego błonnika oraz są wypiekane na bazie żytniego zakwasu i żytniej mąki.

Leczenie stłuszczenia wątroby

Obecnie ponad miliard ludzi na świecie ma stłuszczoną wątrobę, w tym coraz więcej szczupłych osób cierpi z powodu tego schorzenia. Pani profesor podkreśla, że to niealkoholowe stłuszczenia.

Zgodnie z wytycznymi lekarskimi, by zmniejszyć stłuszczenie wątroby należy zmienić cały styl życia. Przez styl życia rozumiemy zmianę diety na dietę rekomendowaną, czyli na śródziemnomorską oraz aktywność fizyczną. To dwa kluczowe komponenty do wyzdrowienia pacjenta.

"Odpowiednia dieta jest ważna, ale bez aktywności fizycznej nie osiągniemy dobrych rezultatów" - podkreśla prof. Stachowska.

Batonik, który ułatwia wypróżnianie się

Kolejną popularną zmorą pacjentów jest problem z wypróżnianiem się. Jest to przedmiot kolejnego projektu prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowskiej i jej grupy studentów z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

To projekt dedykowany głównie kobietom oraz osobom prowadzącym siedzący tryb życia, np. tym, którzy spędzają wiele godzin dziennie przed ekranem komputera lub prowadząc samochód.

Grupa specjalistów z prof. Stachowską na czele, opracowali przepis na baton ze śliwkami o piernikowym smaku, który ma być remedium na problemy z wypróżnianiem się. Zawiera on aż 12 g błonnika/100 g, co oznacza, że ma niewiele wspólnego z tradycyjnymi słodyczami. Jego skład jest tak skomponowany, by przemodelować mikrobioty w jelitach, tzn. zmienić i wzbogacić mikroflorę.

Getty Images/Artonx

Przeczytaj także: Dieta na zaparcia u dzieci i dorosłych

Mikroflora jelitowa, a stan zdrowia

Pani profesor zwraca uwagę, że nieprawidłowa i uboga mikroflora jelitowa organizmu, która może wynikać m.in. z przyjmowania antybiotyków, inhibitorów pompy protonowej, brakiem aktywności fizycznej lub nieodpowiednią dietą ma także wpływ na pojawienie się zaburzeń depresyjnych i lękowych.

Okazuje się, że 30% pacjentów z zaburzeniami depresyjnymi ma także potwierdzone badaniami problemy z jelitami, co oznacza, że te dwa problemy zdrowotne są sprzężone.

Co zrobić, by nie musieć stosować środków przeczyszczających? Zobacz cały wywiad z profesor Ewą Stachowską w którym tłumaczy, jak z sukcesem odstawić leki farmakologiczne:

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
91
11
Polecamy
Refluks.
Dolegliwość czy poważna choroba?
Refluks. Dolegliwość czy poważna choroba? Dzień Dobry TVN
Nastolatek stracił wzrok przez frytki i chipsy.
Czym jeszcze grozi zbyt uboga dieta?
Nastolatek stracił wzrok przez frytki i chipsy. Czym jeszcze grozi zbyt uboga dieta? Dzień Dobry TVN
Podrabiany ciemny chleb - to możliwe.
Jak wybrać zdrowie pieczywo?
Podrabiany ciemny chleb - to możliwe. Jak wybrać zdrowie pieczywo? TVN zdrowie
Kaloryczność chleba razowego, żytniego, pszennego i tostowego - od czego zależy? 
Kaloryczność chleba razowego, żytniego, pszennego i tostowego - od czego zależy?  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Energooszczędne AGD. Jak wybrać sprzęt, który spełni oczekiwania i nie nadwyręży domowego budżetu?
Energooszczędne AGD. Jak wybrać sprzęt, który spełni oczekiwania i nie nadwyręży domowego budżetu? Materiał sponsorowany
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie bakterie mogą żerować w lodówce i jak się ich pozbyć?
Jakie bakterie mogą żerować w lodówce i jak się ich pozbyć? Materiał sponsorowany