Polub nas na Facebooku
Czytasz: Budyń jaglany – przepis. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne kaszy jaglanej

Budyń jaglany – przepis. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne kaszy jaglanej

Zainteresował Cię ten artykuł?
pudding jaglany

Fot. kicsiicsi / Getty Images

Budyń jaglany przygotowuje się w łatwy sposób i w stosunkowo krótkim czasie. Jego podstawowym składnikiem jest ugotowana i zmiksowana kasza jaglana, która jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, dlatego powinna pojawić się w diecie odkwaszającej.

Budyń jaglany jest bardzo pożywny, smaczny, a także zdrowy. Przygotowuje się go na bazie ugotowanej i zmiksowanej kaszy jaglanej. Można do niego dodawać różne ulubione składniki, np. owoce, syropy, miód, kakao.

Budyń jaglany – jak go przygotować?

Budyń jaglany doskonale sprawdza się w roli pożywnego śniadania lub deseru. Z pewnością jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego, kupnego budyniu, w którego składzie są obecne różnego rodzaju dodatki i cukier. Domowy budyń jaglany ma gęstą i aksamitną konsystencję. Podstawowym składnikiem budyniu jest ugotowana, a następnie zmiksowana kasza jaglana, która ma wysokie wartości odżywcze. Do budyniu jaglanego dodaje się również mleko – roślinne lub zwierzęce, a także inne dowolne dodatki, np. masło orzechowe. Po przelaniu gotowego budyniu do salaterek można go dekorować różnymi owocami, np. malinami, truskawkami, owocami granatu, kawałkami banana lub polewać syropem – klonowym, malinowym lub innym. Dodatek kakao i kilku kostek gorzkiej czekolady sprawi, że otrzyma się smaczny, zdrowy i pożywny czekoladowy budyń jaglany. 

W porcji budyniu jaglanego przygotowanego według poniższego przepisu (około 400 g) z dodatkiem banana i masła orzechowego znajduje się:

kcal 522
białko 17.6 g
tłuszcz 19.9 g
węglowodany 30.4 g

Budyń jaglany z naturalnym kakao i dwoma kostkami gorzkiej czekolady dostarczy natomiast około 443 kcal. 

Przepis na budyń jaglany

Składniki:

  • ⅓ szklanki surowej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego),
  • ½ banana,
  • 1 łyżka masła orzechowego.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz na sicie w ciepłej wodzie. Kaszę przełóż do rondelka i zalej ½ szklanki mleka oraz ¼ szklanki wody. Gotuj na najmniejszym ogniu pod przykryciem aż do miękkości i całkowitego wchłonięcia płynu przez kaszę, czyli około 15 minut.
  2. Gotową kaszę włóż do miski blendera. Dodaj pozostałą ilość mleka (½ szklanki), banana i masło orzechowe. Całość zmiksuj na idealnie gładki mus.
  3. Budyń jaglany możesz udekorować malinami lub polać syropem malinowym.

Budyń jaglany – wartości odżywcze kaszy jaglanej

Kasza jaglana należy do najstarszych, a także najzdrowszych rodzajów kasz. Otrzymywana jest z nasion prosa. Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, dlatego może pojawić się w diecie osób z nietolerancją glutenu bądź rozpoznaną chorobą trzewną (celiakią). Dodatkowo jest lekkostrawna i bardzo pożywna. Regularne spożywanie kaszy jaglanej ma bardzo pozytywny wpływ na cały organizm. Kasza jaglana w 100 g zawiera około 346 kcal. W jej składzie występuje duża ilość łatwo przyswajalnego białka roślinnego – około 10,5 g na 100 g kaszy. Ponadto kasza jaglana w 100 g zawiera około 71 g węglowodanów i około 2,8 g tłuszczu. Jest również źródłem błonnika pokarmowego (około 3,2 g/100 g produktu). Kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Dostarcza witamin z grupy B (B1, B2, B6), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także witaminy E należącej do antyoksydantów. Kasza jaglana zawiera cenne minerały, takie jak: żelazo, miedź, krzem, magnez, fosfor, wapń, potas. Ważnym składnikiem kaszy jaglanej jest lecytyna, która działa ochronnie na wątrobę, uczestniczy w procesach przemiany materii, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz usprawnia procesy poznawcze: pamięć, koncentrację, uwagę.

Kasza jaglana – właściwości zdrowotne

Kasza jaglana należy do produktów zasadotwórczych, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo–zasadowej, a tym samym chroni przed zakwaszeniem organizmu. Wykazuje właściwości wzmacniające odporność oraz przeciwwirusowe. Działa rozgrzewająco, dlatego zalecana jest w okresie jesienno–zimowym oraz przy osłabieniu organizmu i przeziębieniach. Zawartość krzemu w kaszy jaglanej sprawia, że produkt ten ma korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci, zapewniając im zdrowy i piękny wygląd. Ponadto krzem pozytywnie oddziałuje na stawy, poprawia mineralizację kości i chroni przed ich odwapnianiem, a dodatkowo przyspiesza regenerację kości i stawów po różnego rodzaju urazach. Kasza jaglana jest źródłem naturalnych antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób, m.in. nowotworów i miażdżycy, a także powiązanych z nią schorzeń – choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawału serca, udaru mózgu. Związki obecne w kaszy jaglanej mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Przyczyniają się do poprawy pamięci, koncentracji i uwagi. Kasza jaglana prowadzi również do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, dzięki czemu ma dobry wpływ na pracę układu sercowo–naczyniowego, zapobiegając powstawaniu złogów miażdżycowych w tętnicach i zakrzepów naczyń wieńcowych. Kasza jaglana ze względu na zawartość błonnika usprawniającego procesy trawienne i krzemu przyspieszającego metabolizm wspomaga odchudzanie.

Kasza jaglana – w jakich dietach jest zalecana?

Kasza jaglana jest szczególnie zalecana osobom będącym na diecie bezglutenowej, które cierpią na celiakię lub nietolerancję glutenu. Powinna pojawić się również w żywieniu osób z chorobami układu pokarmowego, gdyż jest drobna i lekkostrawna, nie powoduje obciążenia przewodu pokarmowego. Kasza jaglana stanowi ważny składnik diety zasadowej stosowanej przy zakwaszeniu organizmu. Jest zalecana podczas infekcji wirusowych oraz przy katarze, gdyż zmniejsza stan zapalny błon śluzowych i wysusza nadmiar wydzieliny. Kasza jaglana jest dobrym produktem w diecie odchudzającej, gdyż daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu oraz przyspiesza procesy przemiany materii. Po ugotowaniu ma wysoki indeks glikemiczny wynoszący 70, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. 

Zobacz film: Rozgrzewająca kasza jaglana. Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Dynia hokkaido i jej wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne
Dynia hokkaido i jej wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne
Olejek miętowy – zastosowanie i właściwości. Jak zrobić olejek miętowy?
Olejek miętowy – zastosowanie i właściwości. Jak zrobić olejek miętowy?
Zespół Brugadów – zespół dający objawy tylko w EKG?
Zespół Brugadów – zespół dający objawy tylko w EKG?
Grejpfrut a leki na nadciśnienie, cholesterol, cukrzycę i serce – interakcje
Grejpfrut a leki na nadciśnienie, cholesterol, cukrzycę i serce – interakcje
Zawał mięśnia sercowego – objawy, przyczyny, pierwsza pomoc 
Zawał mięśnia sercowego – objawy, przyczyny, pierwsza pomoc