Polub nas na Facebooku
Czytasz: Brukiew – właściwości odżywcze, uprawa, przepisy
menu
Polub nas na Facebooku

Brukiew – właściwości odżywcze, uprawa, przepisy

Brukiew

Fot: Monty Rakusen / gettyimages.com

Brukiew nie jest popularnym warzywem, jednak w ostatnim czasie zaczyna powracać na salony. Brukiew inaczej nazywana karpielą lub kwaczkiem powstała ze skrzyżowania kapusty liściowej i rzepy. Brukiew nie jest popularnym warzywem, dlatego bardzo trudno jest ją zdobyć.

Brukiew – uprawa

Brukiew pochodzi z Rosji lub Skandynawii, a obecnie uprawia się ją również w Kanadzie, Francji, Anglii, Indiach, Argentynie, Irlandii, Ameryce Północnej i Japonii. W Polsce uprawy są sporadyczne. Brukiew jest łatwa w uprawie, ma niskie wymagania glebowe i dość krótki okres wegetacji. W dodatku jest odporna na mróz i nie potrzebuje wiele nawożenia. Jest rośliną dwuletnią – przez pierwszy rok brukiew wytwarza liście i korzeń spichrzowy, natomiast w drugim wypuszcza pędy kwiatostanowe, na których później tworzą się nasiona. Karpiel jest wrażliwa na suszę, dlatego wymaga dużej wilgotności powietrza u odpowiednio nawilżonej gleby.

Brukiew występuje w 3 odmianach:

  • Wilhemsburska – kulisty korzeń o żółtym miąższu i zielonej główce,
  • Hoffmana żółta – wydłużony korzeń o żółtym miąższu i fioletowej główce,
  • Nadmorska – kulisto owalny korzeń o żółtej skórce i kremowo – żółtym miąższu.

Brukiew – wartości odżywcze

W Polsce brukiew nie cieszy się powodzeniem, co więcej nie kojarzy się zbyt dobrze, gdyż podczas II wojny światowej była podstawowym składnikiem dań w obozach koncentracyjnych. Jednak z racji swoich bogatych wartości odżywczych powili powraca do łask. Największe zainteresowanie budzi u zwolenników ekologicznej żywności, wegan, wegetarian i u osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Brukiew jest bogata odżywczo, sycąca, a przy tym niskokaloryczna, w 100 gramach produktu zawiera zaledwie 37 kalorii.

Brukiew
Wartość energetyczna 30 kcal/100g
Białko 1,08g
Tłuszcz 0,16g
Węglowodany 8,62g ( w tym cukry proste 4,46g)
Błonnik 2,3g
Witamina C 25,0 mg
Tiamina 0,090 mg
Ryboflawina 0,040 mg
Niacyna
0,700 mg
Pirydoksyna 0,100 mg
Kwas foliowy 21 µg
Witamina A 2 IU
Witamina E 0,30 mp
Witamina K 0,3 µg
Wapń 43 mg
Żelazo 0,44 mg
Magnez 20 mg
Fosfor 53mg
Potas 305 mg
Sód 12mg
Cynk 0,24 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,027 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,025 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,088 g

Jak widać brukiew ma jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych w zwłaszcza witaminy C, witaminy z grypy B, wapniu i potasu.

Pozytywne działanie brukwi na organizm

  • Brukiew ma właściwości przeciwnowotworowe. To dzięki obecności glukozylanów, które wspomagają syntezę enzymów odtruwających odpowiadających za szybkie wydalanie z organizmu substancji rakotwórczych. Zapobiegają rozwojowi raka piersi, prostaty, płuc, żołądka i jelita grubego.
  • Brukiew stosowana jest jako środek (w postaci soku) wykrztuśny, moczopędny, odtruwający, pobudzający trawienie i podnoszący odporność organizmu. Aby przyrządzić sok z brukwi należy obrać warzywo, pokroić na małe kawałki i zblendować. Następnie papkę przecisnąć przez sitko. Odstawić na kilka minut, aby reszta soku spłynęła na dół naczynia.
  • Karpiel jest bogata w związki siarkowe, które są niezwykle pomocne przy chorobach skóry lub do budowy mocnych włosów i paznokci. Związki siarkowe tworzą wiązania między cząsteczkami keratyny, im więcej takich wiązań, tym mocniejsze są włosy i paznokcie.
  • Obecność tak wielu witamin i minerałów wpływa pozytywnie na szereg reakcji w organizmie. Przykładowo, witamina A wspiera prawidłowe widzenie i zdrową skórę, witamina C wspiera produkcję kolagenu, wzmacnia naczynia krwionośne czy przyspiesza gojenie się ran. Witaminy z grupy B są niezbędne do zachowania prawidłowej pracy mózgu i kondycji psychicznej oraz wspierają metabolizowanie węglowodanów i tłuszczu. Brukiew jest bardzo bogatym źródłem potasu, który m.in. kontroluje prace mięśni, umożliwia generowanie impulsów elektrycznych w komórkach oraz kontroluje gospodarkę wodną w organizmie.

Kto powinien uważać na brukiew?

Brukiew jest zdrowym i wartościowym warzywem, jednak z jej jedzeniem powinny się wstrzymać osoby:

  • Z zaburzeniami czynności tarczycy – zawarte w brukwi cyjanki przekształcają się w substancje, które hamują transport jodu w tarczycy,
  • Nie jest zalecana w stanach zapalnych przewodu pokarmowego objawiających się biegunkami,
  • Z ostrymi schorzeniami żołądka i jelita.

Puree z brukwi

  • 2 brukwie
  • 4 marchewki
  • Sól
  • Masło
  • Świeżo starta gałka muszkatołowa

Wszystkie warzywa należy obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować w niewielkiej ilości posolonej wody. Następnie dodać masło oraz starta gałkę muszkatołową, zblendować na gładką masę. Puree z brukwi świetnie nadaje się jako zamiennik ziemniaków.

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn

Placki z brukwią

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 30 dag brukwi
  • 0,5 marchewki
  • 0,5 pora
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Ziemniaki, brukiew i marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać posiekany por i szczypiorku, obie mąki, jajko oraz przyprawić solą i pieprzem wedle uznania. Następnie dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej wyłożyć uformowane placki i smażyć go uzyskania złocistego koloru. Placki świetnie smakują, np. z sosem grzybowym.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Polecamy
Topinambur (słonecznik bulwiasty) - jakie ma właściwości, smak, jak go jeść i gdzie kupić?
Topinambur (słonecznik bulwiasty) - jakie ma właściwości, smak, jak go jeść i gdzie kupić? Dzień Dobry TVN
Dynia piżmowa - właściwości i składniki odżywcze.
Przepisy na potrawy z dyni piżmowej
Dynia piżmowa - właściwości i składniki odżywcze. Przepisy na potrawy z dyni piżmowej TVN zdrowie
Gruszka – pochodzenie, właściwości, wartość odżywcza
Gruszka – pochodzenie, właściwości, wartość odżywcza TVN zdrowie
Brokuły mają mało kalorii i są pyszne!
Dlaczego warto je jeść?
Brokuły mają mało kalorii i są pyszne! Dlaczego warto je jeść? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?