Polub nas na Facebooku
Czytasz: Biała czekolada – skład i przepis na białą czekoladę domowej roboty. Co zawiera biała czekolada?
menu
Polub nas na Facebooku

Biała czekolada – skład i przepis na białą czekoladę domowej roboty. Co zawiera biała czekolada?

Kostki białej czekolady

fot. millobixo / Getty Images

Biała czekolada jest wyrobem otrzymywanym poprzez połączenie tłuszczu, mleka i cukru. Wysokiej jakości biała czekolada zawiera masło kakaowe, które w produktach o niższej jakości zastępuje się utwardzonym olejem roślinnym. Biała czekolada jest wysokokaloryczna – w jednej kostce dostarcza około 34 kcal. 

Biała czekolada jest smacznym, jednak kalorycznym produktem. W przeciwieństwie do tradycyjnej czekolady, nie zawiera kakao, które jest dobrym źródłem magnezu i innych związków o dobroczynnym wpływie na organizm. Biała czekolada składa się z tłuszczu, mleka i cukru.

Biała czekolada – skład

Biała czekolada jest produktem wysokokalorycznym, który w przeciwieństwie do gorzkiej czekolady, nie jest zalecany w codziennej diecie. W składzie białej czekolady nie występuje kakao, które jest źródłem cennych dla organizmu związków. Wysokiej jakości biała czekolada zawiera około 30% masła kakaowego, cukier i mleko. W niektórych produktach, zwłaszcza w tych niższej jakości, tłuszcz kakaowy zastępuje się tłuszczem roślinnym, a dokładnie utwardzanym olejem roślinnym. Taki zabieg skutkuje obniżeniem walorów smakowych białej czekolady. Przed zakupem białej czekolady należy zapoznać się ze składem wyrobu – im mniejsza zawartość masła kakaowego, tym gorsza jakość produktu. Do białej czekolady nierzadko dodaje się różne składniki, które wzbogacają i urozmaicają jej smak. Najczęściej stosowanymi dodatkami do białej czekolady są: orzechy laskowe, wiórki kokosowe, migdały, herbatniki, kawałki suszonych truskawek. Na rynku dostępna jest również biała czekolada z żelkami, która stanowi prawdziwy przysmak dla najmłodszych konsumentów.

Czy czekolada może uzależniać? Jak odzwyczaić się od spożycia cukru? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Czy czekolada uzależnia? Jak odzwyczaić się od jedzenia czekolady? Źródło: Wiem, co jem 

Biała czekolada – wartość odżywcza

Biała czekolada nie jest produktem o wysokiej wartości. Ten słodki wyrób dostarcza dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia. Tłuszcze nasycone przyczyniają się do podnoszenia poziomu „złego” cholesterolu, przez co zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca czy choroba niedokrwienna mięśnia sercowego. W konsekwencji predysponują do zawałów serca i udaru mózgu. Biała czekolada dostarcza składników odżywczych, jednak w porównaniu z gorzką czekoladą są to znikome ilości. W składzie białej czekolady o wysokiej jakości występują witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K oraz minerały, takie jak żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez. W 100 g białej czekolady znajduje się około: 6,3 g białka, 34,7 g tłuszczu oraz 56,7 g węglowodanów.

Ile kalorii ma biała czekolada?

Biała czekolada należy do produktów o wysokiej wartości energetycznej. W 100 g dostarcza około 564 kcal, natomiast w jednej kostce białej czekolady znajduje się około 34 kcal. Zjedzenie białej czekolady wywołuje nagłe skoki glukozy we krwi. W konsekwencji po około 30 minutach od spożycia białej słodkości dochodzi do odczuwania silnego głodu. Taki mechanizm sprzyja podjadaniu między posiłkami i dostarczaniu organizmowi dużej ilości zbędnych kalorii, czego skutkiem są przyrosty masy ciała, z czasem prowadzące do nadwagi.

Biała czekolada – zastosowanie

Biała czekolada może stanowić słodką przekąskę, jednak znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Na bazie białej czekolady przygotuje się rozgrzewający napój oraz rozmaite desery. Jedną z propozycji jest tort z białą czekoladą, który doskonale komponuje się z truskawkami i wiórkami kokosowymi. Smacznymi i oryginalnymi pomysłami na desery są także sernik z białej czekolady, muffinki lub lody. Na bazie białej czekolady przygotowuje się również słodkie polewy do ciast i innych słodkości.

Biała czekolada domowej roboty

Biała czekolada domowej roboty jest zdrowszą alternatywą dla gotowych wyrobów szeroko dostępnych w sklepach. Tłuszcz kakaowy stanowiący podstawowy składnik białej czekolady można kupić w sklepach stacjonarnych i internetowych. Warto wybierać tłuszcz ekologiczny, który jest słodszy, smaczniejszy oraz ma ładny i zachęcający zapach. Do przygotowania białej czekolady domowej roboty niezbędne są także cukier oraz mleko w proszku. Wegańską białą czekoladę zrobi się na bazie mleka roślinnego – sojowego, kokosowego lub ryżowego. Domową białą czekoladę można wzbogacić o dodatkowe składniki, takie jak: różnego rodzaju orzechy (np. pistacje, migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca), rodzynki, bakalie.

Biała czekolada – przepis

Składniki:

  • 150 g tłuszczu kakaowego (spożywczego),
  • 165 ml mleka w proszku – sojowego, kokosowego, ryżowego lub zwierzęcego,
  • 250 ml cukru pudru,
  • garść orzechów i rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Tłuszcz kakaowy rozpuść w kąpieli wodnej (tłuszcz powinien mieć temperaturę około 50 stopni Celsjusza). Rozpuszczony tłuszcz odstaw do lodówki i schłódź, co jakiś czas mieszając.
  2. Mleko w proszku przesiej do miski razem z cukrem pudrem.
  3. Schłodzony tłuszcz ustaw w misce nad parą wodną. Podgrzej chwilę, cały czas mieszając. Dodaj przesiane mleko w proszku i cukier puder. Dokładnie wymieszaj.
  4. Białą czekoladę przelej do foremek, posyp rodzynkami i orzechami. Wstaw do lodówki i schładzaj, aż stwardnieje.

Biała czekolada do picia – jak zrobić?

Biała czekolada do picia to przepis na smaczny i rozgrzewający deser. Można ją przygotować na bazie białej czekolady domowej roboty lub gotowego wyrobu kupionego w sklepie.

Składniki:

  • 200 g białej czekolady,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki mleka w proszku,
  • 50 ml płynnej śmietanki kremówki,
  • ziarenka z ½ laski wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Białą czekoladę połam na kawałki, przełóż do rondelka. Dodaj ¾ szklanki mleka i kilka ziarenek wanilii. Roztop na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  2. W momencie, gdy masa stanie się jednolita i gorąca, dodaj pozostałe mleko wymieszane z mlekiem w proszku.
  3. Całość energicznie mieszaj, aż czekolada uzyska gładką i gęstą konsystencję bez grudek.
  4. Białą czekoladę do picia przelej do szklanek. Podawaj udekorowaną lekko ubitą śmietaną kremówką. 
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Polecamy
Bezpieczne słodycze – czekolada bezglutenowa
Bezpieczne słodycze – czekolada bezglutenowa Dzień Dobry TVN
Czekolada – właściwości, kalorie.
Czekolada do picia, do fontanny – jak zrobić?
Czekolada – właściwości, kalorie. Czekolada do picia, do fontanny – jak zrobić? TVN zdrowie
Przepis na lody czekoladowe.
Jak zrobić je w domu w wersji z jajkami i bez?
Przepis na lody czekoladowe. Jak zrobić je w domu w wersji z jajkami i bez? Dzień Dobry TVN
Chałwa – zdrowa przekąska.
Jak powstaje i jaką wybrać?
Chałwa – zdrowa przekąska. Jak powstaje i jaką wybrać? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby