Polub nas na Facebooku
Czytasz: Beta-laktoglobulina – właściwości, korzyści, reakcje alergiczne
menu
Polub nas na Facebooku

Beta-laktoglobulina – właściwości, korzyści, reakcje alergiczne

Dziewczyna patrząca na szklankę mleka

Fot. Emely / Getty Images

Beta-laktoglobulina to białko, które może być odpowiedzialne za wystąpienie alergii na białka mleka krowiego. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku, działa antyoksydacyjnie, przeciwnowotworowo i wspomagająco na układ odpornościowy.

Dzięki najnowszym technikom analitycznym udało się zidentyfikować wiele komponentów mleka, które oddziałują wielokierunkowo na organizm człowieka. W mleku niespełna 1% stanowią białka serwatkowe, z czego większość to albuminy, jak alfa-laktoglobulina i beta-laktoglobulina. Spełniają one bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka.

Beta-laktoglobulina – czym jest?

Beta-laktoglobulina to albumina stanowiąca mniej więcej połowę białek serwatkowych mleka krowiego. Jak każde białko, jest zbudowana z łańcucha złożonego ze 162 aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Beta-laktoglobulina ma wiele cennych właściwości, koniecznych dla właściwego rozwoju niemowląt i wspomagających wiele procesów w starszych grupach wiekowych. Uznana jest za nośnik retinolu i kwasów tłuszczowych, wykazuje aktywność antyoksydacyjną, przeciwnowotworową i przeciwwirusową. Należy jednak pamiętać, że jest to białko, które zatraca większość swoich właściwości w temperaturze powyżej 70℃.

Białka serwatkowe, w tym beta-laktoglobuliny, znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Mają właściwości żelujące, piankotwórcze. Można je spotkać w wielu gotowych produktach mięsnych, rybnych, sokach owocowych, napojach dla sportowców.

Sprawdź fakty i mity o mleku na wideo poniżej:

Zobacz film: Czy picie mleka jest zdrowe? Źródło: 36,6

Beta-laktoglobulina – właściwości

Beta-laktoglobulina wykazuje zdolność wiązania retinolu, czyli substancji koniecznej do właściwego rozwoju noworodków, a także niezbędnej w procesie prawidłowego widzenia. Ma zdolność wiązania witaminy D, chlorku rtęci, cholesterolu, długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Stymuluje aktywność niektórych enzymów trawiennych.

Beta-laktoglobulina wykazuje właściwości antyoksydacyjne, choć niestety wiele czynników osłabia to działanie. Przede wszystkim obróbka cieplna. Mleko krowie pozbawione beta-laktoglobuliny właściwie ma o połowę mniejsze działanie przeciwutleniające niż mleko surowe. Działanie antyoksydacyjne beta-laktoglobuliny przypisuje się obecności aminokwasów siarkowych. Zawarta w beta-laktoglobulinie metionina działa również przeciwnowotworowo, a cysteina stabilizuje DNA komórkowe, hamując rakotwórczą aktywność komórek. Beta-laktoglobulina uznana jest za białko pozytywnie wpływające na odporność organizmu. Zapobiega infekcjom bakteryjnym czy wirusowym.

Ponadto beta-laktoglobulina wpływa na funkcjonowanie wielu receptorów i enzymów w organizmie. Dzięki temu poniekąd może wspomagać terapię bólu, nadciśnienia tętniczego czy chorób wątroby i nerek.

Beta-laktoglobulina – alergia

Alergia na białka mleka krowiego to najczęściej występująca alergia wśród dzieci. Za wystąpienie reakcji alergicznej odpowiedzialne są m.in.: beta-laktoglobulina, kazeina, laktoalbumina. Częściej alergia pojawia się u niemowląt karmionych sztucznie niż karmionych piersią, jednak tak czy inaczej jest ona jedną z najbardziej rozpowszechnionych u najmłodszych. Objawy daje różne, o zmiennym nasileniu. Najczęściej pojawia się u dzieci małych, a zanika po 2–5 latach życia. Do najczęstszych objawów należą wysypki skórne o różnym charakterze i nasileniu. Ponadto często pojawiają się: biegunka, wymioty, refluks żołądkowo-jelitowy, zaburzenia wzrastania, brak przyrostu masy ciała, nadmierna płaczliwość czy nadpobudliwość, problemy ze snem, bóle brzucha, bóle głowy, kolki i zaparcia. By stwierdzić konieczność eliminacji mleka krowiego z diety, należy przez pewien czas wykluczyć je z diety i sprawdzić, czy objawy mają związek z tym właśnie białkiem. U niemowląt karmionych sztucznie konieczna jest zmiana mleka na to, które jest przeznaczone dla dzieci z alergią na mleko krowie.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
14
3
Polecamy
Nietolerancja laktozy.
Czym jest i dlaczego jest tak niebezpieczna?
Nietolerancja laktozy. Czym jest i dlaczego jest tak niebezpieczna? Dzień Dobry TVN
Rodzaje i objawy alergii u niemowląt.
Zobacz, jak możesz pomóc swojemu dziecku!
Rodzaje i objawy alergii u niemowląt. Zobacz, jak możesz pomóc swojemu dziecku! Dzień Dobry TVN
Alergia na białko mleka krowiego u dzieci i dorosłych – objawy, przyczyny i leczenie
Alergia na białko mleka krowiego u dzieci i dorosłych – objawy, przyczyny i leczenie TVN zdrowie
Alergia i nietolerancja na mleko krowie u dzieci i dorosłych
Alergia i nietolerancja na mleko krowie u dzieci i dorosłych TVN zdrowie
Komentarze (1)
Ona
Czy u osoby dorosłej, uczulonej na to białko, występują również takie same objawy?
Czytaj całość
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby