Polub nas na Facebooku
Czytasz: Bentonit - co to jest, jak działa i czy warto po niego sięgnąć?
menu
Polub nas na Facebooku

Bentonit - co to jest, jak działa i czy warto po niego sięgnąć?

Bentonit

Fot: Arundhati Sathe / gettyimages.com

Bentonit to krzemian sodu. Związek dodawany jest do żywności, dzięki czemu produkt nabiera odpowiedniej konsystencji. Warto zaznaczyć, że związek stosowany jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także  kosmetycznym. 

Bentonit to całkowicie bezpieczna dla zdrowia substancja, która znajduje się wielu produktach spożywczych. Na etykietach oznaczana jest symbolem E558. Substancja zapobiega zbrylaniu się, zagęszcza produkt, stanowi także nośnik dla innych barwników, które stosuje się do produkcji żywności czy wina.

Bentonit - co to jest? 

Bentonit to skała osadowa, która naturalnie występuje m.in. na terenie Kielc oraz Karpat. Bentonit jest kruchy, może być biały, żółty szary lub brunatny. Związek pod wpływem wody pęcznieje. Bentonit jest bogatym źródłem potasu, sodu, aluminium oraz wapnia. Producenci żywności używają go do barwienia wina oraz do klarowania soków, piwa, wina i miodów pitnych. Można go znaleźć także w kawie rozpuszczalnej, aromatach, przyprawach, tłuszczach i olejach jadalnych. Dodawany jest także do mleka w proszku, soli spożywczej oraz jej zamienników, serów twardych półtwardych i topionych, zwłaszcza tych sprzedawanych w plasterkach. Czasem dodaje się go do gum do żucia oraz ryżu.

Bentonit - czy jest bezpieczny dla zdrowia?

Mimo że bentonit to substancja naturalna to nie można przesadź ze spożywaniem produktów, w których się znajduje. Jak dotąd żadne badania nie określiły jakie stężenie bentonitu może być niebezpieczne dla zdrowi. To, co wiadomo na pewno to to, że przedawkowanie bentonitu prowadzi do gromadzenia się w organizmie glinu oraz przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera.

Bentonit może być niebezpieczny dla osób z chorobami nerek. Związek nie powinien mieć kontaktu ze skórą, gdyż zatyka pory i może zaburzyć jej prawidłowe funkcjonowanie.

Zobacz film i dowiedz się jak producenci chronią żywność przed zepsuciem:

Zobacz film: Sposoby zabezpieczania żywności przed zepsuciem Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Bentonit - kiedy warto sięgnąć po bentonit?

Bentonit wykazuje działanie oczyszczające, dlatego można go znaleźć w środkach do detoksykacji organizmu. Po bentonit sięga także przemysł farmaceutyczny. Związek bardzo często wchodzi w skład leków zobojętniających kwas solny. Sięga po niego także przemysł kosmetyczny. Wykorzystuje go wytwarzania różnego rodzaju maseczek do twarzy.

Szczególnym uznaniem wśród kosmetologów cieszy się glinka bentonitowa. Na jej bazie przygotowuje się m.in.:

  • maseczki - glinka bentonitowa wygładza i oczyszcza skórę, szczególnie polecana jest osobom, które mają cerę tłustą. Aby poczuć różnicę maseczkę z glinki bentonitowej należy stosować 1-2 razy w tygodniu. Warto ją nakładać nie tylko na twarz, ale również dekolt i szyję. Po ok. 20 minutach, gdy maseczka zaschnie, trzeba zmyć ją letnią wodą.
  • kąpiele - dodatek glinki do kąpieli sprawia, że skóra się oczyszcza oraz wygładza. Jak przygotować taką kąpiel? Do wody z ciepłą wodą należy wsypać pół szklanki glinki i zanurzyć się powstałej zawiesinie na 15 minut. Następnie należy dokładanie spłukać skórę pod prysznicem.

Warto zaznaczyć, że na bazie glinki bentonitowej można przygotować również okłady. Glinka łagodzi bowiem swędzenie i obrzęk, który powstał np. po ukąszeniu owada czy w kontakcie z pokrzywą. Do przygotowania takiego okładu potrzeba pół łyżeczki glinki i niewielkiej ilości wody. Tak powstałą masę należy położyć na zmienioną skórę i przykryć gazą. Okłady sprawdzają się także w przypadku zmian alergicznych oraz odparzenia pieluszkowego u małych dzieci. 

Miksturą na bazie glinki (pół łyżeczki glinki rozpuszcza się w szklance wody) może również płukać usta. Glinka wykazuje działanie przeciwbakteryjne, tym samym zapobiega próchnicy, a także łagodzi stany zapalne dziąseł.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
87
10
Polecamy
Glinka niebieska – cenny surowiec kosmetyczny.
Jakie są zalety stosowania niebieskiej glinki?
Glinka niebieska – cenny surowiec kosmetyczny. Jakie są zalety stosowania niebieskiej glinki? TVN zdrowie
Mgiełki, hydrolaty i wody termalne –  letnie niezbędniki, które zapewnią Twojej skórze piękny i zdrowy wygląd 
Mgiełki, hydrolaty i wody termalne – letnie niezbędniki, które zapewnią Twojej skórze piękny i zdrowy wygląd  Dzień Dobry TVN
Mydło antybakteryjne - czy warto stosować?
Mydło antybakteryjne - czy warto stosować? Dzień Dobry TVN
Czym jest glinka bentonitowa?
Właściwości i zastosowanie tzw. żywej glinki
Czym jest glinka bentonitowa? Właściwości i zastosowanie tzw. żywej glinki TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?