Polub nas na Facebooku
Czytasz: Banany – owoce o wysokiej wartości odżywczej i energetycznej. Właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne tych owoców

Banany – owoce o wysokiej wartości odżywczej i energetycznej. Właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne tych owoców

Zainteresował Cię ten artykuł?
Banany w całości i kawałku na białym tle

Fot: yurakp / stock.adobe.com

Banany dostarczają organizmowi cennych witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy C. Są bogatym źródłem potasu, który obniża ciśnienie tętnicze krwi. Jedzenie bananów zalecane jest osobom z dolegliwościami trawiennymi, np. z niestrawnością. 

Banan jest owocem o wysokiej wartości odżywczej. W swoim składzie zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, dzięki którym wykazuje prozdrowotne właściwości. Zalecany jest w wielu dietach leczniczych, m.in. przy nadciśnieniu tętniczym.

Banan: jakie zawiera witaminy i minerały, czyli wartość odżywcza bananów

Banan jest jednym z najstarszych i najbardziej popularnych owoców, które są uprawiane na całym świecie. Wyróżnia się wiele odmian bananów różniących się między sobą wielkością, kształtem, zawartością skrobi oraz zabarwieniem miąższu i skórki. Na rynku europejskim powszechnie sprzedawane są banany Cavendish (bananowiec karłowaty), które posiadają dosyć grubą skórkę o zielonej lub zielonożółtej barwie. Poza nimi popularnymi odmianami są:

  • banany czerwone – są one mniejsze i bardziej słodkie niż banany Cavendish, posiadają różowy miąższ,
  • banany mini – jest to miniaturowa odmiana banana, owoce osiągają około 6-8 cm długości,
  • banany skrobiowe – jest to odmiana, której nie można jeść w postaci surowej; konieczna jest obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie).

Banany odznaczają się wysoką wartością odżywczą. W przeciwieństwie do wielu innych owoców są źródłem roślinnego białka. W ich składzie występuje duża ilość węglowodanów. W niedojrzałych bananach obecna jest bezsmakowa skrobia. Wraz z dojrzewaniem owocu przekształca się ona w cukry proste, które powodują, że banany zyskują słodki smak. Cennym składnikiem bananów jest również błonnik pokarmowy, który przyczynia się do obniżania „złego” cholesterolu we krwi. Banany są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Dostarczają m.in. witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, PP), kwasu foliowego, witaminy C oraz potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza i cynku.

Kaloryczność bananów

Banan jest owocem o wysokiej wartości energetycznej - w 100 g dostarcza około 89 kcal. Średniej wielkości owoc waży około 120 g. Banany mają wysoki indeks glikemiczny, który sięga powyżej 60. Jest to wskaźnik pokazujący, w jakim stopniu wzrośnie poziom cukru we krwi po zjedzeniu określonego produktu. Osoby chorujące na cukrzycę mogą jeść produkty o niskim indeksie, nieprzekraczającym wartości 50. Z tego powodu banany są przeciwwskazane w diecie cukrzyka. Owoce te nie są również zalecane osobom z nadwagą i otyłością, które dążą do unormowania masy ciała. Ze względu na swoją kaloryczność oraz wartość odżywczą banany są częstym elementem diety sportowców. Zjedzenie tego owocu przed intensywnym wysiłkiem fizycznym zaopatruje mięśnie w glikogen będący źródłem energii w trakcie aktywności. Banany są również wskazane jako posiłek po zakończonym treningu. Podczas ćwiczeń dochodzi do utraty cennych minerałów, m.in. potasu, fosforu oraz magnezu, a banany są ich naturalnym źródłem.

Zobacz także: Dieta bananowa (odchudzająca) - jadłospis i efekty

Właściwości zdrowotne bananów

Właściwości zdrowotne bananów są bezpośrednio związane z ich wartością odżywczą. Wysoka zawartość potasu – około 358 mg w 100 g owocu sprawia, że banany przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, dlatego zalecane są w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym oraz w profilaktyce chorób układu krążenia. Regularne jedzenie bananów może skutkować spadkiem poziomu cholesterolu we krwi, dzięki obecności w nich błonnika pokarmowego. Banany wykazują również korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. Są zalecane przy niestrawności, wzdęciach, zgadze, nadkwasocie i nieżytach przewodu pokarmowego. Zapobiegają rozwojowi choroby wrzodowej żołądka, wymiotom oraz zwalczają nudności. Bananom przypisuje się właściwości przeciwzapalne oraz zwalczające biegunkę, zwłaszcza u dzieci. Te tropikalne owoce wykorzystywane są również w kosmetyce. Maseczki bananowe stosowane są w celach odżywienia i ujędrnienia skóry, a miąższ owoców znajduje zastosowanie w zimowych kuracjach regenerujących. Ujędrniającą maseczkę z banana można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy rozgnieść pół banana w miseczce za pomocą widelca, dodać kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny i łyżeczkę słodkiej śmietanki. Składniki należy dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową maseczkę nakłada się na twarz oraz szyję, a po upływie 15 minut zmywa się ciepłą wodą. W niektórych kulturach skórka od bananów wykorzystywana jest w łagodzeniu ukąszeń komarów oraz w leczeniu kurzajek. Jest to możliwe dzięki obecności w niej enzymów, które wykazują właściwości przeciwzapalne.

Zastosowanie bananów w kuchni

Banany są najczęściej jedzone w postaci surowej jako pożywna przekąska lub dodatek do płatków osianych czy owocowej sałatki. W świecie kulinarnym banany są szeroko wykorzystywane w różnych postaciach: suszone, wędzone, pieczone oraz smażone. Prawdziwym przysmakiem dla dzieci są naleśniki z bananami i odrobiną czekolady. Owoce te stosuje się również jako składnik do domowych przetworów – dżemów oraz soków. Zdrowym i smacznym połączeniem są banany z mlekiem i jego przetworami: serem twarogowym, jogurtem naturalnym oraz z maślanką. Dużą popularność zyskały również bananowe koktajle wzbogacone o inne owoce oraz warzywa, np. szpinak czy jarmuż.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
44
3
Komentarze (0)
Nie przegap
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?