Polub nas na Facebooku
Czytasz: Bakterie jelitowe mogą chronić przed chorobami serca
menu
Polub nas na Facebooku

Bakterie jelitowe mogą chronić przed chorobami serca

Jelita

KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/getty images

Naukowcy z Ohio State University dowiedli, że aktywność szczepu bakterii Eubacterium limosum może pozytywnie wpływać na zdrowie serca, zmniejszając ryzyko wystąpienia wszelkich chorób.

Bakterie jelitowe zmniejszają ryzyko chorób serca

Badacze z Ohio State University twierdzą, że ich odkrycie może zostać wykorzystane w przyszłości do opracowania nowatorskich terapii. Dlaczego? Naukowcy przeanalizowali, w jaki sposób metaboliczne procesy bakterii jelitowych mogą być powiązane z chorobami serca. Okazało się, że aktywność jednego ze szczepów bakterii, dokładnie Eubacterium limosum, wpływa na zmniejszenie produkcji związku chemicznego, który bierze udział w rozwoju miażdżycy tętnic.

Jak działają bakterie?

Amerykańscy badacze sądzą, że pozytywne działanie bakterii jest związane z enzymem MtcB. Białko to odpowiada za demetylację, czyli usuwanie specyficznych molekuł (grup metylowych) z DNA, dzięki czemu zmienia się struktura lub funkcjonowanie związku chemicznego. Szczepy bakterii Eubacterium limosum przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób kardiologicznych dzięki reakcji z l-karnityną. Dzięki temu l-karnityna zostaje wykluczona z produkcji trimetyloaminy, czyli związku chemicznego, który bierze udział w procesie zatykania naczyń krwionośnych.

źródło: https://www.sciencedaily.com/

Zobacz film: Jak działają jelita?

źródło: Dzień dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
53
6
Polecamy
Seks stawia na nogi szybciej niż leki
Seks stawia na nogi szybciej niż leki Dzień Dobry TVN
Rak piersi od kosmetyków?
Badania pokazują, że niektóre chemikalia podnoszą ryzyko rozwoju choroby
Rak piersi od kosmetyków? Badania pokazują, że niektóre chemikalia podnoszą ryzyko rozwoju choroby Dzień Dobry TVN
Zaburzenia snu zwiększają ryzyka chorób sercowo-naczyniowych
Zaburzenia snu zwiększają ryzyka chorób sercowo-naczyniowych TVN zdrowie
Czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca.
Ile można jej jeść dla zdrowia?
Czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca. Ile można jej jeść dla zdrowia? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Suszone owoce: właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
Suszone owoce: właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
Napięciowy ból głowy – objawy, przyczyny, metody leczenia
Napięciowy ból głowy – objawy, przyczyny, metody leczenia
Wosk carnauba i jego zastosowanie w żywności i kosmetyce. Czy jest szkodliwy?
Wosk carnauba i jego zastosowanie w żywności i kosmetyce. Czy jest szkodliwy?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Podwójne widzenie – objawy, przyczyny, leczenie i ćwiczenia
Podwójne widzenie – objawy, przyczyny, leczenie i ćwiczenia
Jedzenie w nocy - przyczyny i skutki niezdrowego nawyku. Skuteczne porady, jak oduczyć się jedzenia w nocy 
Jedzenie w nocy - przyczyny i skutki niezdrowego nawyku. Skuteczne porady, jak oduczyć się jedzenia w nocy