Polub nas na Facebooku
Czytasz: Bądź locavore, żyj dłużej i płać niższe rachunki! Co oznacza locavore?
menu
Polub nas na Facebooku

Bądź locavore, żyj dłużej i płać niższe rachunki! Co oznacza locavore?

Getty Images/nd23000

Locavore to określenie osoby, która wybiera lokalne produkty od okolicznych dostawców. To nowy trend żywieniowy, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych oraz wspiera równowagę środowiska. Co zyskujemy będąc locavore?

Locavore – co to?

Locavore to trend żywieniowy, który bazuje na powrocie do korzeni i jedzeniu lokalnych oraz sezonowych warzyw i owoców.

Autorką tego określenia jest Jessica Prentice - popularyzatorka ekologicznego żywienia. Jej pojęcie „locavore” szybko zdobyło dużą popularność i w 2007 roku zostało uznane za „słowo roku” przez amerykański słownik wydawnictwa Oxford University Press. Ruch, który zrodził się w Stanach Zjednoczonych jest powszechnie rozumiany jako działanie na rzecz rozpowszechnienia zrównoważonego rozwoju i świadomości ekologicznej.

Jakie korzyści daje bycie locavore?

  • Ograniczenie emisji CO2 do atmosfery
  • Spadek zużycia paliwa i prądu
  • Wsparcie polskich rolników, sadowników i dostawców
  • Żywność od lokalnych rolników dostępna  w sklepach jest świeższa
  • Twoja dieta jest świeża i bogatsza w witaminy, minerały i składniki odżywcze
Zobacz także video: Co warto kupować prosto od rolnika?

Dzięń Dobry TVN

Jak zostać locavore? To proste?

  • Rób zakupy u lokalnych dostawców lub w sklepach z lokalną żywnością
  • Idź na zakupy z listą potrzebnych produktów
  • Nie kupuj na zapas
  • Sprawdzaj etykiety produktów i terminy przydatności do spożycia

Zobacz także video: Wszystko co musisz wiedzieć o byciu locavore

x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
67
8
Polecamy
Postanowienia noworoczne.
Jak – naprawdę – zmienić swoje nawyki? 
Postanowienia noworoczne. Jak – naprawdę – zmienić swoje nawyki?  Dzień Dobry TVN
Jak mądrze kupować i przechowywać jedzenie?
Katarzyna Bosacka:
"Namawiam, żeby zamienić plastik kuchenny na szkło"
Jak mądrze kupować i przechowywać jedzenie? Katarzyna Bosacka: "Namawiam, żeby zamienić plastik kuchenny na szkło" Dzień Dobry TVN
Poznaj trendy żywieniowe na 2020 rok!
Oto 6 najważniejszych kierunków
Poznaj trendy żywieniowe na 2020 rok! Oto 6 najważniejszych kierunków TVN zdrowie
Co to jest żywność ekologiczna?
Definicja i najwięksi producenci
Co to jest żywność ekologiczna? Definicja i najwięksi producenci TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
Objawy glejaka nerwu wzrokowego. Diagnostyka i leczenie
Objawy glejaka nerwu wzrokowego. Diagnostyka i leczenie
Beta hCG – normy, wyniki
Beta hCG – normy, wyniki
Nerwica lękowa - przyczyny, objawy somatyczne i psychiczne, leczenie
Nerwica lękowa - przyczyny, objawy somatyczne i psychiczne, leczenie
Pryszczyca u ludzi i zwierząt – objawy, przyczyny i leczenie
Pryszczyca u ludzi i zwierząt – objawy, przyczyny i leczenie