Zacznijmy od tego, że alergia pokarmowa to nie to samo, co nietolerancja pokarmowa. Przy typowej alergii pokarmowej, po kontakcie z alergenem zazwyczaj występuje szybka i gwałtowna reakcja organizmu. Nawet niewielka ilość alergenu może spowodować wystąpienie objawów alergii: problemów ze strony układu pokarmowego, skóry lub dróg oddechowych. Dla przykładu po zjedzeniu orzeszków alergik może zacząć się dusić lub pojawi się wysypka. Z kolei symptomy występowania nietolerancji pokarmowej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami.
Najczęstsze produkty, po których spożyciu może wystąpić reakcja alergiczna to:
- mleko (może pojawić się ból brzucha, biegunka, wysypka, trudności z oddychaniem)
- jajka (zwykle alergia ma łagodną postać)
- orzechy ziemne (zawarte w nich alergeny mogą skutkować śmiertelną reakcją alergiczną, czyli wstrząs anafilaktyczny zakończony zgonem. Alergia na orzechy ziemne jest bardzo niebezpieczna - reakcje alergiczne mogą wywoływać nawet zapach orzechów czy dotknięcie ich. Osoby uczulone na orzeszki ziemne są zwykle uczulone na pozostałe typy orzechów)
- pszenica (nietolerancja glutenu - białka znajdującego się w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Do reakcji alergicznych zalicza się wzdęcia, biegunkę, wymioty, zmęczenie oraz spadek masy ciała)
- soja
- ryby i skorupiaki
Testy na alergie
Lekarz po przeprowadzeniu dokładnego wywiadu decyduje o dalszych badaniach. Najczęściej zleca się testy skórne na alergię IgE – zależną (testy refundowane przez NFZ). Testy te polegają na nakładaniu na skórę alergenów, a następnie nakłuwaniu i sprawdzaniu, czy pojawił się odczyn skóry. Od wielkości odczynu zależy stwierdzenie, czy występuje alergia. Testy tego typu wykryją tylko alergie zależne, czyli innymi słowy te "szybkie". Należy poinformować osobę przeprowadzającą badanie o wszystkich problemach, ponieważ testy skórne przy silnych alergiach mogą wywołać wstrząs anafilaktyczny.
Kolejnym rodzajem testów są testy z krwi na alergię IgE/ IgG zależną. Testy te wykrywają alergie typu IgE (wczesne, szybkie) oraz IgG (późne).
Ten rodzaj testów stosuje się zarówno do wykrywania alergii typu IgE zależnych (wczesnych), IgG zależnych (późnych). Są one jedyną metodą wykrywania alergii utajonych, czyli późnych.
Badanie typu IgE kosztuje około 150 zł i obejmuje badanie na następujące alergeny: białko jaja, żółtko jaja, mleko, drożdże, mąka pszenna, mąka żytnia, ryż, orzech ziemny, orzech laskowy, migdał, jabłko, kiwi, morela, pomidor, marchew, ziemniak, seler, soja, dorsz, krewetka. Z kolei badanie IgG kosztuje około 900 zł i obejmuje aż 90 różnych alergenów (warzywa, owoce, mięso, różne produkty mleczne, ryby, grzyby i zboża).
Zobacz: Alergia pokarmowa - jak objawia się nietolerancja a jak uczulenie pokarmowe?
Probiotyki na nietolerancje pokarmowe
Najlepiej jest unikać produktów, które nie są dobrze tolerowane przez nasz organizm. Wzdęcia, wysypka, biegunka, wymioty, nudności, bóle głowy, poczucie zmęczenia i osłabienia - wszystko to mogą być symptomy nietolerancji pokarmowej. Jeśli chcemy załagodzić objawy nietolerancji pokarmowej powinniśmy przyjmować preparaty zawierające bakterie probiotyczne. Wpływają one korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz wzmacniają układ immunologiczny.
Celiakia - poważna choroba
Celiakia bywa mylona z alergią, ale nią nie jest. To poważna choroba, w wyniku której może dojść do zaniku kosmków jelita cienkiego, maleńkich wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej.