Polub nas na Facebooku
Czytasz: Azorubina (E122) – czym wyróżnia się tzw. czerwony barwnik? Czy jego stosowanie jest bezpieczne?
menu
Polub nas na Facebooku

Azorubina (E122) – czym wyróżnia się tzw. czerwony barwnik? Czy jego stosowanie jest bezpieczne?

Konserwanty w jedzeniu

Fot: artursfoto / gettyimages.com

Azorubina znana jest jako karmoizyna lub czerwony barwnik. Substancję dodaje się do wielu artykułów żywnościowych w celu poprawienia ich wyglądu. Czym charakteryzuje się azorubina i jaki jest jej potencjalny wpływ na zdrowie?

Azorubina jest jednym z wielu związków chemicznych, które stanowią dodatek do żywności. W dzisiejszych czasach większość przetworzonych artykułów spożywczych odznacza się zawartością dodatkowych substancji, w tym barwników, konserwantów, przeciwutleniaczy, emulgatorów czy wzmacniaczy smaku, które mają zachęcić konsumenta do zakupu. Azorubina została zakwalifikowana jako syntetyczny barwnik E122. Udowodniono, że spożywanie tej substancji może wywoływać skutki uboczne, zwłaszcza u dzieci.

Czym charakteryzuje się azorubina?

Azorubina to syntetyczny barwnik azowy o wzorze sumarycznym C20H12N2Na2O7S2. Organiczny związek chemiczny w czystej postaci występuje w formie czerwono-brązowego proszku lub granulatu, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Po rozpuszczeniu azorubina zyskuje niebiesko-czerwony kolor. Charakteryzuje się też dobrą wytrzymałością na działanie kwasów owocowych i benzoesowych oraz obecność dwutlenku siarki.

Barwnik azowy jest wpisany na listę chemicznych dodatków do żywności oznaczanych symbolem E, a jego kod to E122. Azorubina stanowi substancję dopuszczoną do użytku na terenie Unii Europejskiej.

Do czego dodaje się czerwony barwnik?

Czerwony barwnik dodawany jest do wielu artykułów spożywczych. Podobnie jak pozostałe barwniki spożywcze, azorubina E122 może pełnić kilka funkcji. Jej rolą jest przede wszystkim nadawanie koloru produktom, które utraciły go pod wpływem procesów technologicznych lub naturalnie są bezbarwne. Ponadto stosowana jest w celu poprawy wizualnej atrakcyjności artykułów spożywczych oraz intensyfikacji ich smaku.

Azorubina obecna jest w żywności przetworzonej (poddanej fermentacji oraz obróbce cieplnej). Barwnik azowy znajduje się w takich produktach, jak:

  • aromatyzowane napoje bezalkoholowe,
  • aromatyzowane napoje winiarskie i winopochodne,
  • wyroby cukiernicze, w tym ciasta, cukierki oraz dekoracje i powłoki stosowane w cukiernictwie,
  • lody i desery lodowe,
  • galaretki, budynie i kisiele,
  • kandyzowane owoce i warzywa,
  • konserwowane owoce (głównie czerwone),
  • owocowe przetwory, np. dżemy, konfitury i marmolady,
  • jogurty,
  • gotowe sosy.

To tylko niektóre z artykułów spożywczych odznaczających się zawartością azorubiny. Jak łatwo zauważyć, czerwony barwnik znajduje bardzo szerokie zastosowanie, w związku z czym trudno uniknąć kupowania produktów, do których jest dodawany. Mimo to warto ograniczyć spożywanie barwnika E122, ponieważ jego nadmiar może być szkodliwy, zwłaszcza dla dzieci.

Co producenci dodają do żywności? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego producenci dodają do żywności sztuczne barwniki? Źródło: Co nas truje?

Jak barwnik E122 wpływa na zdrowie? Potencjalna szkodliwość azorubiny

Azorubina uznawana jest za substancję, która może wywoływać skutki uboczne. Ze względu na potencjalną szkodliwość barwnik E122 został zakazany w kilku krajach, m.in. w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych i Japonii. W Polsce jest dopuszczony do użytku na mocy regulacji ze strony organów Unii Europejskiej. Warto jednak pamiętać, o odpowiednim dawkowaniu czerwonego barwnika. Dopuszczalne dzienne spożycie azorubiny to maksymalnie 4 mg na 1 kg masy ciała.

Barwnik E122 wykazuje typowe skutki uboczne charakterystyczne dla pozostałych barwników azowych. Na zawartość azorubiny w produktach spożywczych powinny uważać przede wszystkim osoby uczulone na salicylany, do których należy m.in. popularna aspiryna. Ponadto używanie czerwonego barwnika może okazać się groźne w przypadku chorych na astmę. Pod wpływem azorubiny zwiększa się bowiem uwalnianie histaminy, co prowadzi do wzmożenia objawów ze strony układu oddechowego. Inne skutki uboczne barwnika azowego to wystąpienie reakcji alergicznych, takich jak pokrzywka, wysypka lub obrzęk. W związku z tym spożywanie produktów zawierających barwnik E122 nie jest polecane kobietom w ciąży i dzieciom.

Według badań azorubina może być czynnikiem stymulującym rozwój nowotworów u zwierząt. Mimo to Międzynarodowa Agencja Badania Raka (International Agency for Research on Cancer – IARC) uważa, że czerwony barwnik nie wykazuje działania kancerogennego (rakotwórczego) w przypadku ludzi.

Potencjalna szkodliwość azorubiny dla dzieci udowodniona została na podstawie analiz przeprowadzonych w 2007 roku na Uniwersytecie w Southampton. Badaniom poddano wówczas 6 barwników spożywczych, które nazywane bywają „szóstką z Southampton”. Wśród nich znajdował się również barwnik E122. Okazało się, że przebadane substancje mogą wywoływać nadpobudliwość u dzieci, objawiającą się m.in. pobudzeniem ruchowym („wierceniem się”), trudnościami w utrzymaniu koncentracji, niepokojem czy nadmierną gadatliwością. W związku z tym produkty zawierające m.in. azorubinę powinny być opatrzone adnotacją: „Może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
39
3
Polecamy
Żółcień pomarańczowa i jej zastosowanie.
Czy barwnik E110 jest bezpieczny dla zdrowia?
Żółcień pomarańczowa i jej zastosowanie. Czy barwnik E110 jest bezpieczny dla zdrowia? TVN zdrowie
Indygotyna, czyli barwnik E132.
Czym charakteryzuje się ta niebieska substancja?
Indygotyna, czyli barwnik E132. Czym charakteryzuje się ta niebieska substancja? TVN zdrowie
Czy acesulfam K jest szkodliwy?
Czym jest ta substancja?
Czy acesulfam K jest szkodliwy? Czym jest ta substancja? Dzień Dobry TVN
Nowy niebezpieczny dodatek do żywności.
"Należy do substancji prawdopodobnie rakotwórczych"
Nowy niebezpieczny dodatek do żywności. "Należy do substancji prawdopodobnie rakotwórczych" Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty