Polub nas na Facebooku
Czytasz: Awokado - najzdrowszy owoc świata! Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
menu
Polub nas na Facebooku

Awokado - najzdrowszy owoc świata! Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie

Zobacz film: Co zrobić z pestką z awokado? Źródło: Discovery Life

Awokado to nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy owoc. Jest bogaty w kwasy omega, które mają korzystny wpływ na pracę mózgu oraz całego układu krążenia. Na tym jednak nie koniec! Dlaczego jeszcze warto - na stałe - wprowadzić awokado do codziennej diety?

Owoc awokado (nazywany też smaczliwką) w najczęściej spotykanej postaci to zielona śliwka z dużą pestką i tłustym miąższem. Istnieją jego różne odmiany. Najpopularniejsze zastosowanie awokado znajduje w guacamole, stanowi też składnik wielu sałatek.

Awokado - dlaczego warto jej jeść?

Awokado to przede wszystkim nienasycone oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Związki te działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, a także przeciwgrzybiczo. Awokado jest doskonałym źródłem kwasów omega 3, tych samych, które występują m.in. w rybach. Dzięki nim mózg działa sprawniej. Szybciej się uczymy i zapamiętujemy nowe informacje. Warto zaznaczyć, że kwasy te są niezbędne do odbudowy komórek nerwowych w mózgu. Tym samym po awokado jak najczęściej powinny sięgać pacjenci z alzheimerem czy demencją.

Dodatkowo kwasy omega mają korzystny wpływ na pracę układu krążenia. Nie tylko wspomagają pracę serca, ale zapobiegają tworzeniu się złogów cholesterolu. Ich obecność to prosta droga do miażdżycy.

Owoc zawiera także sporo potasu, który pomaga wyregulować ciśnienie krwi. Dlatego awokado jest szczególnie polecane osobom, które chorują na nadciśnienie.

Zobacz także: Dlaczego należy spożywać awokado?

Awokado - jakie ma wartości odżywcze?

Ale awokado to nie tylko tłuszcze! Owoc jest bogaty w witaminy A, C oraz E. Pierwsza z nich poprawia wygląd skóry, a także ma korzystny wpływ na wzrok i chroni przed rozwojem tzw. kurzej ślepoty. Witamina C i E to jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Oba związki zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju zmian nowotworowych.  Dodatkowo witamina C poprawia odporność, a także przyspiesza regenerację skóry. Natomiast witamina E - nazywana witaminą młodości - spowalnia procesy starzenia i poprawia płodność.

Mimo że awokado jest bardzo zdrowe to jest też bardzo kaloryczne. 100 gramów owocu to aż 160 kcal

Zobacz także: Pestka awokado – prozdrowotne właściwości i zastosowanie

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
100
7
Polecamy
Warzywa i owoce to podstawa diety.
Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej? 
Warzywa i owoce to podstawa diety. Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej?  Dzień Dobry TVN
Konferencja, komisówka, czy faworytka?
Dlaczego warto jeść gruszki?
Konferencja, komisówka, czy faworytka? Dlaczego warto jeść gruszki? TVN zdrowie
Najzdrowsze owoce lata.
Po które z nich warto sięgnąć? 
Najzdrowsze owoce lata. Po które z nich warto sięgnąć?  TVN zdrowie
5 wyjątkowych składników na poprawę odporności, o których mogłaś nie słyszeć
5 wyjątkowych składników na poprawę odporności, o których mogłaś nie słyszeć Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie