Polub nas na Facebooku
Czytasz: Antocyjany i ich właściwości. Które warzywa je zawierają?
menu
Polub nas na Facebooku

Antocyjany i ich właściwości. Które warzywa je zawierają?

owoce

Fot.: www.takaomi.photo / stock.adobe.com

Antocyjany to związki należące do flawonoidów, którym warzywa i inne rośliny zawdzięczają intensywne zabarwienie. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom i dobroczynnemu wpływowi na organizm wykorzystywane są w medycynie i kosmetyce.

Antocyjany występują w wielu codziennie spożywanych warzywach oraz w ziołach. Warto dbać o to, żeby je sobie codziennie dostarczać, ponieważ okazały się one być skuteczne w profilaktyce wielu chorób.

Co to są antocyjany?

Antocyjany to związki chemiczne występujące w roślinach, między innymi w wielu warzywach i owocach. Antocyjany należą do polifenolowych związków organicznych – flawonoidów, które aktywnie oddziałują na ludzki organizm. Jest to rodzaj barwników, które nadają roślinie kolor od różowego po niebieski, zależnie od pH, w którym występują (w środowisku kwaśnym czerwony, a w zasadowym – fioletowy i niebieski).

Antocyjany znalazły zastosowanie jako barwnik spożywczy i farmaceutyczny, a także w kosmetyce i medycynie.

Antocyjany – rodzaje

Nie wszystkie rodzaje antocyjanów zostały już przebadane. Najważniejsze z nich, które wyróżniono to:

  • aurantynidyna – pomarańczowy barwnik, występuje w kwiatach niecierpka;
  • cyjanidyna – czerwony barwnik, występuje w głogu, jagodach, hibiskusie, czerwonej kapuście i czerwonej cebuli; wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega cukrzycy i jest silnie przeciwutleniający, oznaczany jako E163a;
  • delfinidyna – niebieski barwnik, występuje w jagodach, winogronach, żurawinie, malwie i bratkach; o działaniu przeciwutleniającym; jako dodatek do żywności oznaczany nazwą E163b;
  • luteolinidyna – żółte barwniki występujące w sorgu;
  • malwidyna – czerwony i fioletowy barwnik w winogronach, żurawinach, borówkach i pierwiosnkach; wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako E163c;
  • pelargonidyna – czerwony barwnik, występuje w malinach, truskawkach, płatkach róż, owocach żurawiny i fasoli; silny przeciwutleniacz; oznaczany jako E163d;
  • tricetynidyna – silny przeciwutleniacz zawarty w czarnej herbacie.

Jakie warzywa i owoce zawierają antocyjany?

Warzywa i owoce są jednym z najbogatszych źródeł antocyjany. Są to między innymi: owoce jagodowe, winogrona, cebula, kapusta i bakłażan. Najwięcej tych substancji znajduje się bezpośrednio pod skórką, dlatego owoce i warzywa warto jeść bez obierania, aby dostarczyć sobie tych wartościowych związków o charakterze przeciwutleniaczy.

Antocyjany – zastosowanie w kosmetyce

Antocyjany są szeroko stosowane w kosmetyce ze względu na swoje wyjątkowe właściwości. Ich niewątpliwymi zaletami są:

  • działanie przeciwzapalne,
  • zmniejszanie obrzęków,
  • delikatne działanie przydatne w pielęgnacji cery wrażliwej i alergicznej,
  • wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych,
  • przyspieszenie syntezy kolagenu,
  • pozytywny wpływ na wygląd włosów,
  • wzmacnianie paznokci,
  • silne właściwości przeciwutleniające.

Z tego względu wiele kosmetyków (kremów, maseczek, balsamów, peelingów) zawiera ekstrakty z roślin zawierających antocyjany.

Dlaczego warto jeść produkty zawierające antocyjany?

Antocyjany mają za zadanie chronić rośliny przed wolnymi rodnikami, pojawiającymi się między innymi pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Ich rola jako przeciwutleniaczy w organizmie człowieka jest nie do przecenienia. Warto spożywać dużo świeżych owoców i warzyw zawierających antocyjany, ponieważ działają one bardzo skutecznie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

Do pozytywnego działania tych substancji na ludzki organizm można zaliczyć między innymi:

  • dobroczynny wpływ na urodę – wzmacniają włosy i paznokcie, spowalniają procesy starzenia się;
  • zachowanie dobrego wzroku – wzmacniają naczynia włosowate w gałce ocznej i zwiększają produkcję rodopsyny (substancji istotnej dla działania pręcików);
  • działanie przeciwwirusowe – antocyjany wzmacniają odporność organizmu;
  • dobroczynny wpływ na układ krwionośny i sercowy – uszczelniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu, zmniejszają ilość płytki miażdżycowej;
  • działanie przeciwnowotworowe – dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym antocyjany działają także przeciwnowotworowo;
  • zapobieganie wystąpieniu chorób wątroby oraz cukrzycy.

W przeciwieństwie do wielu substancji organizm człowieka nie jest w stanie wytwarzać antocyjanów ani ich kumulować w organizmie. Z tego powodu, w ramach profilaktyki zdrowotnej, powinny one być codziennie dostarczane w pożywieniu.

Sięgając po antocyjany, warto mieć świadomość, że choć są one potężnym i skutecznym środkiem profilaktycznym w zapobieganiu wielu chorobom, to równocześnie są bardzo bezpieczne. Dotychczas nie odkryto żadnego negatywnego oddziaływania tych substancji na ludzki organizm.

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem? Źródło: 36,6

Bibliografia:

1. Henryk Różański, Medycyna dawna i współczesna: Antyoksydanty w ziołach

2. Majewska, M. i Czeczot, H., Flawonoidy w profilaktyce i terapii, “Terapia i leki”, 65 (5), 2009, s. 369–377.

3. Piątkowska, E., Kopeć, A. i Leszczyńska, T., Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka. “ŻYWNOŚĆ. Nauka, technologia, jakość.” 4 (77), 2011, s. 24–35.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
65
7
Polecamy
Flawonoidy i ich zastosowanie w profilaktyce i terapii chorób oraz w kosmetyce
Flawonoidy i ich zastosowanie w profilaktyce i terapii chorób oraz w kosmetyce TVN zdrowie
Karotenoidy jako antyoksydanty – znaczenie w diecie i w pielęgnacji
Karotenoidy jako antyoksydanty – znaczenie w diecie i w pielęgnacji TVN zdrowie
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu?
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu? Dzień Dobry TVN
Brokuły mają mało kalorii i są pyszne!
Dlaczego warto je jeść?
Brokuły mają mało kalorii i są pyszne! Dlaczego warto je jeść? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby