Polub nas na Facebooku
Czytasz: Ananas – owoc o licznych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych. Jaką posiada wartość odżywczą? Kaloryczność i przeciwwskazania do jedzenia ananasów

Ananas – owoc o licznych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych. Jaką posiada wartość odżywczą? Kaloryczność i przeciwwskazania do jedzenia ananasów

Zainteresował Cię ten artykuł?
Dwa ananasy i kilka plastrów leżących na drewnianym blacie

Fot: Artem Shadrin / fotolia.com

Ananas jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Najważniejszym składnikiem ananasa jest bromelaina, która wykazuje właściwości odchudzające, działa przeciwzakrzepowo oraz zwalcza stany zapalne i pourazowe obrzęki.

Ananas jest soczystym owocem o wysokiej wartości odżywczej i licznych właściwościach prozdrowotnych. Wykorzystywany jest w kosmetyce oraz medycynie niekonwencjonalnej. Związki zawarte w ananasie działają przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo oraz przeciwbólowo.

Ananas: jaką ma wartość odżywczą i kaloryczność?

Ananas jest gatunkiem rośliny, której największe plantacje znajdują się w Meksyku, Brazylii, Chinach oraz na Filipinach i Hawajach. Średnia masa owocu to 1-2 kilogramy, choć niekiedy można spotkać się z większym okazem osiągającym nawet 5 kilogramów. Ananas posiada wysoką wartość odżywczą. Jest bogactwem witamin i składników mineralnych. Dostarcza bardzo dużej ilości witaminy C, która należy do naturalnych substancji antyoksydacyjnych. Wzmacnia odporność organizmu, hamuje procesy starzenia się skóry oraz zapobiega rozwojowi licznych chorób, takich jak nowotwory czy miażdżyca.

W 100 g owocu jest prawie 48 mg witaminy C. Ananas jest również źródłem wielu innych witamin: B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego oraz A, E, K. W jego składzie występują niezbędne organizmowi minerały: potas, magnez, wapń, fosfor, mangan, miedź, żelazo, cynk oraz sód. Ananas dostarcza również błonnika pokarmowego, który przyspiesza procesy przemiany materii i działa oczyszczająco na jelita. Ważnym składnikiem ananasa jest grupa enzymów o nazwie bromelaina, która odpowiada za liczne właściwości lecznicze owocu. Działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo oraz łagodząco na ból. Ananas jest owocem niskokalorycznym – w 100 g dostarcza około 50 kcal.

Właściwości prozdrowotne ananasa

Ananas wykazuje właściwości lecznicze oraz oczyszczające. Miąższ ananasa zawiera dużą ilość wody, która sprzyja nawodnieniu organizmu oraz działa detoksykacyjnie. Bromelaina obecna w ananasie wykorzystywana jest w medycynie sportowej w leczeniu obrzęków oraz stanów zapalnych, zwłaszcza pourazowych. Wykazuje również właściwości przeciwbólowe, dlatego stosowana jest w chorobie zwyrodnieniowej stawów, reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz w napadach dny moczanowej (inaczej podagry).

Bromelaina wzmacnia układ odpornościowy, obniża temperaturę ciała w trakcie gorączki oraz zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi chroniąc przed chorobą wieńcową czy zakrzepowym zapaleniu żył. Enzym ten wykorzystywany jest pomocniczo przy alergiach oraz infekcjach dróg oddechowych. Sok z ananasa zalecany jest do płukania gardła przy uporczywym kaszlu. Wskazany jest również przy astmie oraz zapaleniu oskrzeli, gdyż bromelaina zmniejsza gęstość śluzu zalegającego w drogach oddechowych. Związek ten działa również odkażająco oraz wspomagająco na proces gojenia się ran. Niektóre kraje, np. Japonia, stosują bromelainę w przypadku ugryzienia przez zwierzę czy ukąszenia owadów. Ananas zalecany jest w diecie osób narażonych lub chorujących na osteoporozę, gdyż dostarcza minerałów odpowiadających za kondycję kości. Obecność ananasa w diecie przyczynia się również do łagodzenia zgagi oraz innych dolegliwości żołądkowych.

Właściwości odchudzające ananasa

Ananas określany jest jako naturalny i skuteczny reduktor masy ciała. Błonnik pokarmowy obecny w owocu przyspiesza metabolizm, reguluje pracę jelit oraz daje uczucie sytości po posiłku, gdyż pęcznieje w żołądku. Właściwości odchudzające wykazuje również bromelaina, która usprawnia procesy trawienne oraz usuwa nadmiar wody z organizmu. W dietach odchudzających wskazane jest jedzenie wyłącznie świeżych ananasów. Owoce z puszki zanurzane są w cukrowym syropie, który dostarcza dużej ilości kalorii. Należy unikać również niedojrzałych ananasów, które mogą prowadzić do zakwaszenia organizmu.

Ananas w kosmetyce

Ananas wykorzystywany jest nie tylko w medycynie naturalnej oraz jako zdrowy składnik diety. Dzięki obecnym w nim substancjom oraz właściwościom przeciwzapalnym i przeciwobrzękowym znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Wyciągi z ananasa często są stosowane w produkcji kremów do cery naczyniowej oraz w peelingach enzymatycznych, gdyż bromelaina usuwa martwe komórki naskórka nie powodując przy tym podrażnień skóry. Ze względu na działanie przeciwzapalne, ananasy wykorzystywane są w balsamach antycellulitowych. W kosmetyce ceniona jest wysoka zawartość w ananasie witaminy C, która jest składnikiem kremów zwalczającym przebarwienia skóry. Kosmetyki wyprodukowane na bazie ananasa mogą być bezpiecznie stosowane przy każdym typie cery. Zaleca się je przede wszystkim osobom z cerą naczyniową, trądzikiem oraz licznymi przebarwieniami.

Zastosowanie ananasa w kuchni

Ananas jest owocem znajdującym szerokie zastosowanie w świecie kulinarnym. Może być jedzony w postaci surowej oraz jako składnik sałatek owocowych. Pożywną i zdrową przekąską o właściwościach oczyszczających jest koktajl z ananasa wzbogacony o pomarańczę i marchewkę. Ten soczysty owoc jest nieodłącznym składnikiem pizzy hawajskiej z szynką i kukurydzą. Zestawiany jest również z kurczakiem i ryżem.

Ananas: komu jest przeciwwskazany?

Świeży ananas mimo niskiej kaloryczności posiada wysoki indeks glikemiczny oraz dostarcza dużej ilości cukrów prostych. Po zjedzeniu ananasa dochodzi do znacznego podniesienia poziomu glukozy we krwi. Z tego powodu owoc ten powinien być ograniczany w jadłospisie osób chorujących na cukrzycę. Wiele osób uważa, że ananasy nie powinny być jedzone przez kobiety ciężarne, gdyż bromelaina może nadmiernie stymulować szyjkę macicy i powodować krwawienia. Według lekarzy i specjalistów żywieniowych obawy te mogłyby być słuszne przy codziennym jedzeniu bardzo dużych ilości ananasa w ciąży.

Przeciwwskazaniem do spożycia ananasów jest:

  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
  • nadkwaśność soku żołądkowego,
  • choroby nerek i wątroby,
  • przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych, uspokajających, antydepresyjnych, niektórych antybiotyków, m.in. tetracyklin.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
69
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać?
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać? Materiał sponsorowany
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?