Polub nas na Facebooku
Czytasz: Amylaza trzustkowa: kiedy jest podwyższona? Jaka jest norma?

Amylaza trzustkowa: kiedy jest podwyższona? Jaka jest norma?

Zainteresował Cię ten artykuł?
trzustka

Fot. magicmine / Getty Images

Amylaza jest to enzym produkowany przez trzustkę, a wydzielany wraz z sokiem trzustkowym przez przewód trzustkowy do dwunastnicy. Amylaza jest również wydzielana przez ślinianki. Jest to enzym trawienny uczestniczący w trawieniu skrobi i innych cukrów złożonych.

Amylaza trzustkowa – przydatność kliniczna

Amylaza trzustkowa jest enzymem trawiennym wydzielanym przez trzustkę i ślinianki, uczestniczącym w trawieniu cukrów. W surowicy występuje 8 izoenzymów alfa-amylazy, które pochodzą z trzustki, ślinianek, ale również z przewodów mlecznych, jajników, jąder, błony śluzowej jelita cienkiego. Amylaza wydzielana jest z moczem. Na potrzeby kliniczne wykonuje się pomiar izoenzymu trzustkowego lub całkowitej aktywności amylazy. 

Pomiar poziomu amylazy trzustkowej jest wskazany w stanach świadczących o ostrym zapaleniu trzustki. Głównym objawem ostrego zapalenia trzustki jest nagły, niezwykle intensywny ból górnej i środkowej części brzucha. Wraz z pogorszeniem się stanu chorego pojawiają się gorączka, wymioty, zatrzymanie stolca i gazów. Zatrzymanie perystaltyki przewodu pokarmowego jest konsekwencją niedrożności porażennej jelit. Głównymi przyczynami ostrego zapalenia trzustki są spożywanie alkoholu i kamica pęcherzyka żółciowego. Może się jednak zdarzyć, że chory cierpi na przewlekłe zapalenie trzustki. Pomiar amylazy jest wskazany w stanach zaostrzenia choroby.

Kiedy występuje podwyższona amylaza trzustkowa?

Amylaza trzustkowa jest wykorzystywana przede wszystkim w stanach zapalnych trzustki, a konkretnie w ostrym zapaleniu i zaostrzeniach przewlekłego zapalenia trzustki. W ostrym zapaleniu trzustki wartość amylazy przekracza normy nawet 20 razy. Inne stany, w których dochodzi do podwyższenia wartości amylazy, to:

Amylaza a lipaza

Lipaza jest enzymem katalizującym reakcję nierozpuszczalnych w wodzie estrów glicerolu i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Metody oznaczenia lipazy i amylazy wpływają na wartości referencyjne tych enzymów trawiennych. Normy zawsze podane są na wyniku laboratoryjnym. Wzrost aktywności lipazy nie ma znaczenia rokowniczego, jednak utrzymuje się dłużej niż wzrost amylazy. Lipaza w przeciwieństwie do amylazy ma pełną swoistość narządową, wobec czego pozwala na pewne rozpoznanie ostrego zapalenia trzustki.

Amylaza a rak trzustki

Rak trzustki jest nowotworem złośliwym, do którego czynników ryzyka należą przede wszystkim przewlekłe zapalenie trzustki i palenie tytoniu. Objawy tej choroby są bardzo niecharakterystyczne. W momencie pojawienia się swoistych symptomów i rozpoznania rak trzustki często ma stadium zaawansowane, źle rokujące. Badania laboratoryjne służące diagnostyce raka obejmują wzrost poziomu bilirubiny, gamma-glutamylotransferazy (GGTP) i fosfatazy zasadowej (ALP) oraz rozpoznanie niedokrwistości i spadku poziomu albumin we krwi. Poziom amylazy nie ma znaczenia diagnostycznego w przypadku raka trzustki.

Zobacz film: Insulina - ratunek przed śmiercią. Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
8
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie