Polub nas na Facebooku
Czytasz: Alergia na białko jaja kurzego – objawy i zalecany sposób odżywiania

Alergia na białko jaja kurzego – objawy i zalecany sposób odżywiania

jajka

Fot. Luka / Getty Images

Alergia na jajka to druga najczęściej występująca alergia pokarmowa, która wywołuje przede wszystkim objawy ze strony przewodu pokarmowego i skóry. Pojawia się głównie u dzieci. W jej leczeniu szczególne miejsce zajmuje dieta eliminująca, czyli wykluczenie jaj z codziennego jadłospisu.

Alergia to nadmierna, swoista odpowiedź immunologiczna na czynniki zewnętrzne, która prowadzi do wystąpienia objawów chorobowych. Jedną z częściej występujących jest alergia na jajka, które stanowią podstawowy produkt spożywczy i składnik wielu potraw. Najsilniejszymi alergenami spośród białek jaja kurzego są owoalbumina i owomukoid, a najsłabiej uczula konalbumina. Alergicy powinni wprowadzić odpowiednie zamienniki jajka, które pozwolą im utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę.

Quiz: Co wiesz na temat alergii?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Czym jest alergia na jajka?

W ostatnich latach obserwuje się znaczny wzrost zachorowalności na choroby alergiczne. Jedną z częściej występujących jest alergia na jajka, która w rankingu alergii zajmuje 2 miejsce i plasuje się zaraz za alergią na białko mleka krowiego.

W białku jajka znajduje się ponad 20 frakcji białkowych, ale w wystąpieniu alergii na białko jaja kurzego szczególną rolę odgrywają: owoalbumina, konalbumina, owomukoid, owomucyna, owomakroglobulina i lizozym. Z kolei w żółtku jajka najczęściej reakcję alergiczną wywołują alfa-liwetyna, globuliny i lipoproteiny.

U osób z alergią na białko jaja kurzego objawy chorobowe mogą się pojawić po spożyciu jaj kaczych, perliczych lub gęsich. Alergia na jaja przepiórcze uwidacznia się w najmniejszym stopniu. Reakcja alergiczna może się rozwinąć także po zażyciu niektórych leków, a nawet szczepionek przeciwko odrze, śwince i różyczce, grypie i żółtej gorączce. Wirusy składające się na szczepionki są hodowane w fibroblastach zarodków kurzych i zawierają niewielkie ilości białek jaja kurzego.

Zobacz film: Alergia - choroba cywilizacyjna. Źródło: DeFacto

Kogo dotyczy alergia na jajka?

Alergia na jaja dotyka zdecydowanie więcej dzieci niż dorosłych. Często ujawnia się już przed ukończeniem 2 lat, a u 24% chorych objawy pojawiły się już w pierwszym roku życia. Zwykle mija wraz z wiekiem. Niestety zdarzają się przypadki, że utrzymuje się przez całe życie. Zdaniem specjalistów dzieci z alergią na białko jaja kurzego mogą wykazywać alergię na żółtko, niemniej jednak jest to bardzo słaby alergen.

Jajka są produktem, który wprowadza się do diety niemowlaka najwcześniej w 7 miesiącu życia. Zaleca się zacząć od wprowadzania żółtka początkowo w niewielkiej ilości, np. jako dodatek do zupy. W przypadku alergii na białko jaja kurzego u niemowląt rozszerzanie diety należy przesunąć w czasie.

Alergia na jajka – objawy

Reakcja alergiczna może mieć charakter natychmiastowy lub opóźniony. Symptomy uczulenia pojawiają się zwykle od kilku minut do kilku godzin po spożyciu jaj lub produktów, które mają je w swoim składzie. Alergia na jajka daje głównie objawy ze strony przewodu pokarmowego i skóry. Obserwuje się zwłaszcza biegunkę, wzdęcia, bóle brzucha, wymioty, ulewanie, pokrzywkę i rumień wokół ust. Wśród innych objawów alergii na jajka wymienia się także: trudności w oddychaniu, katar, duszności, zapalenie spojówek i stany zapalne jamy ustnej.

Najpoważniejszym objawem alergii na jajka jest anafilaksja, czyli wstrząs anafilaktyczny. Jest to stan zagrażający życiu, który wymaga udzielenia natychmiastowej pomocy medycznej. Objawami wstrząsu anafilaktycznego są: duszność, nudności, ból brzucha, spadek ciśnienia tętniczego krwi, zawroty głowy i utrata świadomości.

Zobacz film: Diagnozowanie alergii. Źródło: W Dobrym Stylu TVN Style

Leczenie alergii na jajko kurze

Leczenie alergii na jaja kurze opiera się przede wszystkim na diecie eliminacyjnej, która polega na wykluczeniu pokarmów zawierających jajka z codziennego jadłospisu. Niestety lista produktów spożywczych wykorzystujących jajka jest bardzo długa. Ponadto znajdują się na niej powszechnie spożywane wyroby ciastkarskie, naleśniki, omlety, mięsa w panierce, makarony jajeczne, pierogi, sosy majonezowe, niektóre pieczywo, wina, piwa i słodycze (zwłaszcza marcepan i lody). U niektórych dzieci wymagających diety bezjajecznej wskazane jest jednoczesne wyeliminowanie mięsa drobiowego. Chorzy powinni mieć na uwadze, że białka odpowiedzialne za reakcję alergiczną cechuje bardzo duża oporność na działanie wysokich temperatur, w związku z tym zachowują one swoje właściwości alergenowe nawet po usmażeniu czy ugotowaniu. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z porad wykwalifikowanego dietetyka, który ustala odpowiednią dietę indywidualnie dla każdego chorego.

Objawy alergii pokarmowej złagodzi regularne spożywanie probiotyków, czyli preparatów zawierających bakterie kwasu mlekowego usprawniające funkcjonowanie układu immunologicznego i pracę układu pokarmowego.

Alergia na jajko kurze – czym zastąpić je w diecie?

U osób zmagających się z alergią na jajka pojawia się problem, czym zastąpić ten produkt w diecie, z racji że jest on doskonałym źródłem białka koniecznego do prawidłowego rozwoju i funkcjonowaniu organizmu. Najlepiej wykorzystać w tym celu nabiał, ryby, tofu i fasolę. Alergicy mogą zwiększyć spożycie wołowiny, jagnięciny, cielęciny, mięsa z królika i wątróbki. Warto, aby jedli więcej buraków, brokułów, szpinaku, brukselki, włoskiej kapusty, moreli, dyni i brzoskwiń. Powinni również stosować oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, sojowy lub winogronowy, które są cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Zdrowe przekąski stanowią pestki, nasiona czy orzechy, które również zawierają cenne składniki odżywcze.

Zobacz film: Leczenie alergii - immunoterapia swoista. Źródło: W Dobrym Stylu TVN Style

Bibliografia:

1. Dadas-Stasiak E., Kalicki B., Jung A., Najczęściej występujące przyczyny i rodzaje alergii u dzieci w świetle aktualnej epidemiologii, „Pediatria i Medycyna Rodzinna”, 2010, 6(2), s. 92-99.

2. Rudzki E., Alergia pokarmowa. Cz. IV – Jaja kurze, „Advances in Dermatology and Allergology”, 2007, 24(6), s. 271-273.

3. Gołąb K., Warwas M., Białka jaja kurzego – właściwości biochemiczne i zastosowania, „Advances in Clinical and Experimental Medicine”, 2005, 14(5), s. 1001–1010.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
17
1
Polecamy
Gluten - czym jest i czy szkodzi? 
Gluten - czym jest i czy szkodzi?  Dzień Dobry TVN
Alergia pokarmowa u małego dziecka. Jakie są objawy?
Alergia pokarmowa u małego dziecka. Jakie są objawy? Dzień Dobry TVN
Alergeny pokarmowe – jakie są najczęstsze i jakie objawy wywołują?
Alergeny pokarmowe – jakie są najczęstsze i jakie objawy wywołują? TVN zdrowie
Alergia na białko mleka krowiego u dzieci i dorosłych – objawy, przyczyny i leczenie
Alergia na białko mleka krowiego u dzieci i dorosłych – objawy, przyczyny i leczenie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?