Czytasz: Agrest – jakie niezwykłe właściwości posiada? Co można z niego zrobić?

Agrest – jakie niezwykłe właściwości posiada? Co można z niego zrobić?

NAN

Fot: panimalorny / stock.adobe.com

Agrest jest owocem uprawianym w wielu ogrodach w naszym kraju ze względu na swoje niewielkie wymagania. Z tego powodu często jest niedoceniany, mimo że posiada wiele bardzo korzystnych dla zdrowia właściwości.

Agrest jest owocem sezonowym i jest dostępny w sprzedaży na ogół tylko przez kilka tygodni. Można jednak kupić go w formie przetworzonej – na przykład soku.

Agrest i jego odmiany

Porzeczka agrest jest krzewem owocowym często uprawianym w polskich ogrodach. W stanie dzikim występuje w Europie, Azji i Afryce. W Polsce występują jego następujące odmiany:

  • agrest czerwony – krzew słabo kolczasty, owoce o czerwonym zabarwieniu, niepokryte włoskami;
  • agrest dziki – silnie kolczasty krzew, owoce nagie, najczęściej skarłowaciałe;
  • agrest żółty – krzew słabo kolczasty, owoce o żółtym zabarwieniu, owłosione;
  • agrest biały – krzew słabo kolczasty, owoce o białym zabarwieniu, owłosione.

Istnieje także mieszanka agrestu z czarną porzeczką, czyli porzeczkoagrest.

Jakie wartości odżywcze ma agrest? Kalorie i witaminy.

Agrest jest średniokaloryczny – 100 g świeżych owoców zawiera 46 kalorii. Poza tym dostarcza:

  • białko (0,8 g),
  • tłuszcze (0,2 g),
  • wodę,
  • przyswajalne węglowodany (9 g),
  • sporo błonnika (3 g),
  • dużo potasu (230 g),
  • fosfor (26 g),
  • wapń (20 g),
  • żelazo (0,5 mg),
  • cynk (0,09 mg),
  • miedź (0,19 mg),
  • mangan (0,05 mg),
  • jod (0,9 mg),
  • dużo witaminy C (25,9 mg),
  • dużo β-karotenu (160 µg),
  • witaminę A (27 µg),
  • witaminę E (0,58 mg).

Jakie właściwości ma agrest?

Agrest, dzięki dość dużej zawartości błonnika, kwasów owoców i pektyn, poprawia perystaltykę jelit, usprawnia trawienie i zapobiega powstawaniu zaparć. Zimą można sięgnąć nawet po herbatę z suszonych owoców, która również wspiera procesy trawienne.

Agrest posiada właściwości, dzięki którym pozytywnie wpływa na serce i układ krążenia – pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi, a duża ilość potasu wspiera prawidłową pracę serca i uszczelnia naczynia krwionośne.

Owoc ten zawiera także bardzo duże ilości luteiny, która jest naturalnym filtrem chroniącym oczy przed promieniowaniem ultrafioletowym. Polecana jest osobom, których oczy narażone są na duże przemęczenie – pracującym wiele godzin przy komputerze lub w sztucznym oświetleniu, dużo przebywającym na słońcu czy korzystającym z solarium oraz palaczom. 

Dodatkowo agrest oczyszcza organizm, wykazując silne działanie moczopędne i alkalizujące.

Agrest polecany jest również osobom, które dotknęła cukrzyca, ponieważ zawiera stosunkowo dużo błonnika przy małej ilości cukru. Picie soku z owoców jagodowych zmniejsza też ryzyko rozwoju tej choroby.

Roślina ta zawiera także spore ilości wapnia i magnezu, dlatego polecana jest osobom cierpiącym na niedobory tych mikroelementów, na przykład chorych na osteoporozę. Ze względu na zawartość żelaza warto ją spożywać przy anemii.

Agrest – przeciwwskazania do stosowania

Agrestu powinny unikać osoby cierpiące na wrzody żołądka i zapalenia w obrębie przewodu pokarmowego – żołądka, dwunastnicy i jelit.

Hodowla agrestu – kiedy sadzić? Gdzie kupić sadzonki?

Porzeczka agrest jest stosunkowo mało wymagającym krzewem, który można posadzić w ogródku. Najlepiej jednak owocuje na żyznych glebach próchniczych. Większość odmian jest mrozoodpornych.

Sadzonki agrestu są łatwo dostępne – często można kupić je w większych supermarketach i sklepach ogrodniczych, można je też zamówić z internetu. Krzewy należy zakopać jesienią i porządnie udeptać ziemię. Najlepiej posadzić koło siebie kilka odmian tej rośliny – zapewni to większe plony i owocowanie bardziej wydłużone w czasie. Pielęgnacja opiera się głównie na corocznym przycinaniu krzewów.

Agrest – co z niego zrobić?

Świeży agrest dostępny jest tylko przez kilka tygodni w roku, ale można przygotować z niego przetwory, które umożliwią korzystanie z jego dobrodziejstw również po sezonie.

Owoce agrestu można z powodzeniem zamrozić, aby później wykorzystać je do robienia ciast, deserów czy kompotów. Syrop wykonany z owoców zasypanych cukrem (lub zalanych miodem) i zapasteryzowanych jest doskonałym dodatkiem do herbaty – podobnie jak sok z agrestu wykazuje on działanie przeciwzapalne.

Dzięki dużej zawartości pektyn agrest doskonale nadaje się do wyrobu dżemów, galaretek i frużelin, a równocześnie nie trzeba do ich wykonania wykorzystywać żelfiksu, żelatyny, agaru ani innych substancji żelujących. Żeby przyrządzić galaretkę z agrestu, wystarczy zagotować wodę z cukrem do uzyskania syropu, a następnie dodać oczyszczone owoce. Po 15 minutach całość należy zblendować i przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek, których owoc ten zawiera dość dużo. Całość należy przelać do wyparzonych słoików, a następnego dnia zapasteryzować. Taką galaretkę można wykorzystać do ciast, deserów, naleśników lub herbaty.

Z agrestu można przygotować również nalewkę, która jest pomocna przy przeziębieniach – działa przeciwzapalnie, wzmacnia organizm i nieco obniża gorączkę. Pół kilograma zmiażdżonych owoców należy zalać syropem sporządzonym z 250 g cukru i pół litra wody oraz połową litra 70% alkoholu. Po trwającej tydzień maceracji nalewkę należy przecedzić. Dawkowanie to 1 łyżka 2 razy dziennie.

Zobacz film: Zamrażanie jako metoda utrwalania żywności. Źródło: Wiem, co jem. Wiem, co kupuję

Bibliografia:

Fiedoruk Ł., Nalewki lecznicze. Tradycyjne i sprawdzone przepisy, 2012.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Co to jest transplantologia? Definicja, statystyki, etyka
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Fizykoterapia – laser, pole magnetyczne, ultradźwięki, elektrostymulacja