Polub nas na Facebooku
Czytasz: Agrest – jakie niezwykłe właściwości posiada? Co można z niego zrobić?
menu
Polub nas na Facebooku

Agrest – jakie niezwykłe właściwości posiada? Co można z niego zrobić?

NAN

Fot: panimalorny / stock.adobe.com

Agrest jest owocem uprawianym w wielu ogrodach w naszym kraju ze względu na swoje niewielkie wymagania. Z tego powodu często jest niedoceniany, mimo że posiada wiele bardzo korzystnych dla zdrowia właściwości.

Agrest jest owocem sezonowym i jest dostępny w sprzedaży na ogół tylko przez kilka tygodni. Można jednak kupić go w formie przetworzonej – na przykład soku.

Agrest i jego odmiany

Porzeczka agrest jest krzewem owocowym często uprawianym w polskich ogrodach. W stanie dzikim występuje w Europie, Azji i Afryce. W Polsce występują jego następujące odmiany:

Redakcja poleca:
Zapalenie gardła u dzieci i dorosłych - jak złagodzić ból domowymi sposobami?
Dieta eliminacyjna – na czym polega i kiedy jest zalecana?
Szczepienia na COVID-19. Rząd zmienia harmonogram szczepień
  • agrest czerwony – krzew słabo kolczasty, owoce o czerwonym zabarwieniu, niepokryte włoskami;
  • agrest dziki – silnie kolczasty krzew, owoce nagie, najczęściej skarłowaciałe;
  • agrest żółty – krzew słabo kolczasty, owoce o żółtym zabarwieniu, owłosione;
  • agrest biały – krzew słabo kolczasty, owoce o białym zabarwieniu, owłosione.

Istnieje także mieszanka agrestu z czarną porzeczką, czyli porzeczkoagrest.

Jakie wartości odżywcze ma agrest? Kalorie i witaminy.

Agrest jest średniokaloryczny – 100 g świeżych owoców zawiera 46 kalorii. Poza tym dostarcza:

  • białko (0,8 g),
  • tłuszcze (0,2 g),
  • wodę,
  • przyswajalne węglowodany (9 g),
  • sporo błonnika (3 g),
  • dużo potasu (230 g),
  • fosfor (26 g),
  • wapń (20 g),
  • żelazo (0,5 mg),
  • cynk (0,09 mg),
  • miedź (0,19 mg),
  • mangan (0,05 mg),
  • jod (0,9 mg),
  • dużo witaminy C (25,9 mg),
  • dużo β-karotenu (160 µg),
  • witaminę A (27 µg),
  • witaminę E (0,58 mg).

Jakie właściwości ma agrest?

Agrest, dzięki dość dużej zawartości błonnika, kwasów owoców i pektyn, poprawia perystaltykę jelit, usprawnia trawienie i zapobiega powstawaniu zaparć. Zimą można sięgnąć nawet po herbatę z suszonych owoców, która również wspiera procesy trawienne.

Agrest posiada właściwości, dzięki którym pozytywnie wpływa na serce i układ krążenia – pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi, a duża ilość potasu wspiera prawidłową pracę serca i uszczelnia naczynia krwionośne.

Owoc ten zawiera także bardzo duże ilości luteiny, która jest naturalnym filtrem chroniącym oczy przed promieniowaniem ultrafioletowym. Polecana jest osobom, których oczy narażone są na duże przemęczenie – pracującym wiele godzin przy komputerze lub w sztucznym oświetleniu, dużo przebywającym na słońcu czy korzystającym z solarium oraz palaczom. 

Dodatkowo agrest oczyszcza organizm, wykazując silne działanie moczopędne i alkalizujące.

Agrest polecany jest również osobom, które dotknęła cukrzyca, ponieważ zawiera stosunkowo dużo błonnika przy małej ilości cukru. Picie soku z owoców jagodowych zmniejsza też ryzyko rozwoju tej choroby.

Roślina ta zawiera także spore ilości wapnia i magnezu, dlatego polecana jest osobom cierpiącym na niedobory tych mikroelementów, na przykład chorych na osteoporozę. Ze względu na zawartość żelaza warto ją spożywać przy anemii.

Agrest – przeciwwskazania do stosowania

Agrestu powinny unikać osoby cierpiące na wrzody żołądka i zapalenia w obrębie przewodu pokarmowego – żołądka, dwunastnicy i jelit.

Hodowla agrestu – kiedy sadzić? Gdzie kupić sadzonki?

Porzeczka agrest jest stosunkowo mało wymagającym krzewem, który można posadzić w ogródku. Najlepiej jednak owocuje na żyznych glebach próchniczych. Większość odmian jest mrozoodpornych.

Sadzonki agrestu są łatwo dostępne – często można kupić je w większych supermarketach i sklepach ogrodniczych, można je też zamówić z internetu. Krzewy należy zakopać jesienią i porządnie udeptać ziemię. Najlepiej posadzić koło siebie kilka odmian tej rośliny – zapewni to większe plony i owocowanie bardziej wydłużone w czasie. Pielęgnacja opiera się głównie na corocznym przycinaniu krzewów.

Agrest – co z niego zrobić?

Świeży agrest dostępny jest tylko przez kilka tygodni w roku, ale można przygotować z niego przetwory, które umożliwią korzystanie z jego dobrodziejstw również po sezonie.

Owoce agrestu można z powodzeniem zamrozić, aby później wykorzystać je do robienia ciast, deserów czy kompotów. Syrop wykonany z owoców zasypanych cukrem (lub zalanych miodem) i zapasteryzowanych jest doskonałym dodatkiem do herbaty – podobnie jak sok z agrestu wykazuje on działanie przeciwzapalne.

Dzięki dużej zawartości pektyn agrest doskonale nadaje się do wyrobu dżemów, galaretek i frużelin, a równocześnie nie trzeba do ich wykonania wykorzystywać żelfiksu, żelatyny, agaru ani innych substancji żelujących. Żeby przyrządzić galaretkę z agrestu, wystarczy zagotować wodę z cukrem do uzyskania syropu, a następnie dodać oczyszczone owoce. Po 15 minutach całość należy zblendować i przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek, których owoc ten zawiera dość dużo. Całość należy przelać do wyparzonych słoików, a następnego dnia zapasteryzować. Taką galaretkę można wykorzystać do ciast, deserów, naleśników lub herbaty.

Z agrestu można przygotować również nalewkę, która jest pomocna przy przeziębieniach – działa przeciwzapalnie, wzmacnia organizm i nieco obniża gorączkę. Pół kilograma zmiażdżonych owoców należy zalać syropem sporządzonym z 250 g cukru i pół litra wody oraz połową litra 70% alkoholu. Po trwającej tydzień maceracji nalewkę należy przecedzić. Dawkowanie to 1 łyżka 2 razy dziennie.

Zobacz film: Zamrażanie jako metoda utrwalania żywności. Źródło: Wiem, co jem. Wiem, co kupuję

Bibliografia:

Fiedoruk Ł., Nalewki lecznicze. Tradycyjne i sprawdzone przepisy, 2012.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
2
Polecamy
Marakuja – owoc, który leczy?
Marakuja – owoc, który leczy? Dzień Dobry TVN
Pigwa – jak zrobić z niej przetwory?
Poznaj przepisy na sok, dżem i nalewkę z pigwy
Pigwa – jak zrobić z niej przetwory? Poznaj przepisy na sok, dżem i nalewkę z pigwy Dzień Dobry TVN
Wiśnia – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne.
Przepisy z wiśniami
Wiśnia – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Przepisy z wiśniami TVN zdrowie
Figi suszone i ich wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze
Figi suszone i ich wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki