Czytasz: Afrykańskie mango (african mango) – działanie, właściwości i dawkowanie

Afrykańskie mango (african mango) – działanie, właściwości i dawkowanie

NAN

Fot: Unclesam / stock.adobe.com

Afrykańskie mango od wieków wykorzystywane jest w Afryce jako wysokoenergetyczne pożywienie. Od jakiegoś czasu bardzo popularne stały się też ekstrakty z pestek tego owocu, którym przypisuje się silne działanie odchudzające i obniżające cholesterol.

Mimo początkowych zachwytów nad suplementami diety zawierającymi tak zwane african mango część lekarzy zaczęła mieć poważne wątpliwości co do jego działania. Badania ujawniły, że stosowanie tej rośliny często wiąże się z poważnymi skutkami ubocznymi.

Co to jest afrykańskie mango?

Afrykańskie mango, zwane również dzikim mango, diką lub ogbono, to roślina sklasyfikowana jako Irvingia gabonensis. Jest to wiecznie zielone, dorastające do 40 m drzewo o jadalnych owocach pochodzące z lasów tropikalnych Afryki. Od dawna ceni się tam jego walory kulinarne – owoce jedzone są na surowo oraz przetwarzane na galaretki i dżemy. Natomiast nasiona spożywa się na surowo czy grillowane, a w formie proszku dodaje się je do zupy, aby zagęścić ich wartość odżywczą.

Z czego robi się preparaty african mango?

African mango robi się z pestek tej rośliny, czyli tak zwanych orzechów mango.

Mango afrykańskie – działanie i właściwości

Producenci suplementów african mango najczęściej przypisują mu niemal cudowne właściwości – ma ono usprawniać działanie przewodu pokarmowego, stabilizować poziom cukru we krwi, podnosić poziom energii, obniżać cholesterol, spalać tkankę tłuszczową i dostarczać wielu witamin i mikroelementów. Przeprowadzone dotychczas badania nie potwierdziły wyjątkowości tego owocu. Wielu naukowców sugeruje, że jego efekty związane są z dużą ilością błonnika i włókien owocowych, które usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego i obniżają poziom cholesterolu. Substancje te można znaleźć w wielu innych, powszechnie dostępnych i o wiele tańszych owocach, takich jak jabłka, gruszki czy pomarańcze.

Nie należy jednak zupełnie odrzucać możliwości, jakie daje zastosowanie surowców zielarskich z dzikiego mango. Według przeprowadzonych na szczurach badań ekstrakty alkoholowe z jego liści wykazały działanie chroniące wątrobę i chromosomy podczas zatrucia toksynami.

Trwają również badania nad możliwością wykorzystania ekstraktów z mango afrykańskiego w leczeniu zaburzeń metabolicznych, w szczególności cukrzycy i insulinooporności. Wstępne wyniki były na tyle zadowalające, że możliwe jest, że zostanie wyprodukowany lek na bazie tej rośliny.

Odchudzanie z african mango – czy to działa?

Otrzymywane wyniki badań odnośnie tego, czy african mango działa na odchudzanie, są ze sobą sprzeczne. Podczas gdy część z nich sugeruje wyraźny spadek masy ciała (nawet do 5%), to nie zauważono zmian przekraczających poziom placebo. Większość autorów dokonujących analiz przeprowadzonych badań jest jednak zdania, że nie ma dowodów na odchudzające działanie rośliny.

African mango – skutki uboczne

Po początkowym zachwycie nad african mango odkryto, że ma ono także dość poważne skutki uboczne. Do najczęściej wymienianych należą:

  • bóle głowy i migreny,
  • problemy z układem pokarmowym – wzdęcia i biegunki,
  • nadmierne pobudzenie,
  • problemy ze snem.

Przypuszcza się także, że bardzo duże ilości błonnika zawarte w preparatach african mango mogą na dłuższą metę prowadzić do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych. Odnotowano też przypadek, w którym na skutek zażywania tabletek z ekstraktem z pestek z tego owocu doszło do powiększenia i stanu zapalnego wątroby. Ponieważ orzechy mango afrykańskiego nie zostały jeszcze odpowiednio przebadane, wielu lekarzy postuluje zachowanie dużej ostrożności podczas ich stosowania. Na dzień dzisiejszy brak informacji na temat tego z jakimi lekami może wchodzić w interakcje.

Bibliografia:

1) Kilinçalp S., Başar, O. Coban S. i Yüksel I., Irvingia gabonensis (African mango): innocent magic formula?, “Acta Gastroenterologica Belgica”, 77 (1), 2014, s. 75–76.

2) Onakpoya I., Davies L., Posadzki P. i Ernst E., The efficacy of Irvingia gabonensis supplementation in the management of overweight and obesity: a systematic review of randomized controlled trials, “Journal of Dietary Supplements”, 10 (1), 2013, s. 29–38.

3) Gbadegesin M. A., Adegoke A. M., Ewere E. G. i Odunola O., Hepatoprotective and anticlastogenic effects of ethanol extract of Irvingia gabonensis (IG) leaves in sodium arsenite-induced toxicity in male Wistar rats, “Nigerian Journal of Physiological Sciences”, 29 (1), 2014, s. 29–36.

4) Martínez-Abundis E.,, Méndez-Del Villar M., Pérez-Rubio K. G. i in., Novel nutraceutic therapies for the treatment of metabolic syndrome, “World Journal of Diabetes”, 7 (7), 2016. s. 142–152.

5) Afrykańskie mango: http://africanmango.pl/

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie